用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 打左俾EDB,91區每1班都開33人
樓主: joejoe828
go

打左俾EDB,91區每1班都開33人 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-2-8 08:16
呢個答法好明顯有問題。
1.  如叩門無上限,幾間熱門學校每人多收10人,已經可以令某一兩間學校收生不足觸 ...
其實校長和老師不是儍的,學校既資源一定有限,限米煮限飯,叩門位一定唔會多,相信硬食了額外的學位後,叩門位多數會少過往年。將個波推落學校度係政府最慣常做法。
以上純屬猜測。

呢個答法好明顯有問題。
1.  如叩門無上限,幾間熱門學校每人多收10人,已經可以令某一兩間學校收生不足觸 ...

所以佢咪抛個波俾學校,當然唔可以無限收生要合符消房條例,佢話叩門位唔係教育局的政策,學校可選擇收定唔收,同埋如果有人放棄學位佢又可以收多d,總之個波係學校到

L+H 發表於 17-2-8 09:02
其實校長和老師不是儍的,學校既資源一定有限,限米煮限飯,叩門位一定唔會多,相信硬食了額外的學位後,叩 ...
叩門位多數會少過往年 !!!!!  Oh!!!  Very poor for those are smart but unlucky in the lucky draw.  

hkpapa852 發表於 17-2-8 08:47
翻查文件: http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary/sma ...

但學校收咁多人都要個班房,學校設施等容納到先得架,突然加咁多人老師又照顧到嗎?

呢個答法好明顯有問題。

原來聽直資校長講過
對於官立同資助學校,EPD是按開設班數給資助
對直資學校,是按收生人數給資助

nnjane 發表於 17-2-8 09:53
原來聽直資校長講過
對於官立同資助學校,EPD是按開設班數給資助
對直資學校,是按收生人數給資助

邊間直資學校校長咁樣老點?

直資學校同官津小學, 一律係按學生人數資助.

如果唔係, 咁開一班大班既學校只得到同開一班小班學校一樣咁多既資助, 邊間學校會去開大班?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

JojoBibe 發表於 17-2-8 09:14
但學校收咁多人都要個班房,學校設施等容納到先得架,突然加咁多人老師又照顧到嗎?
...

加人,就自然加資源,老師跟班嘅,又無多到班,理應唔會太大問題
如果真心覺得一定要讀小班,可考慮88/89 兩個網嘅學校,應該唔受影響

恐龍家

我又有點疑問 ! 我見62區 中

真係位於62區荃灣的小學全部在教育局(7/2更新)寫的學額同之前公報的無分別
, 是一樣的  (借位的學校無留意更改之前是多少學額)

只見REMARK
借位學校多了個B 字.....
向其他校網借調學位以預留足夠小一學位予網內申請兒童是一貫安排。因此該校會為本網提供暫定統一派位學額,而學額數目會因應統一派位的實際需 求而調整。  

而S的小班多了.................
學校實施小班教學,基本每班派位名額為 25 人。若在統一派位階段有實際的需要,學校每班或需加派學生。小班教學著眼教學策略,涉及教學帶動的分 組法,學校實施小班教學會按學習目標和學生需要訂定教學組的大小和數目;每班派位人數不應也不須和教學組的大小劃上等號。

咁即係真係位於62區小學小班的仍是小班????
加的全部是借位小學?????
定點 ????
如果小班要加派, 點解又無多左學額 ?????

subb 發表於 17-2-8 11:05
我又有點疑問 ! 我見62區 中

真係位於62區荃灣的小學全部在教育局(7/2更新)寫的學額同之前公報的無分別
62網講明全區所有學校加至一班30人..... 至於多咗既學額, 自己計吓啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果小班真是加派點解又唔寫出加多少?????

subb 發表於 17-2-8 11:10
如果小班真是加派點解又唔寫出加多少?????
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3415737&extra=page%3D1

我八, 所以打了去教育局荃灣區問, 都是差不多答案

教育局職員: 我的資料仍然是小班, 但詳情叫我打去派位安排組問....

淨多左學生,
又無增加額外設施,
有啲一級百幾人,
女廁先得嗰十格八格,
以後排到小息完都未有得去,

以下是教育局學位分配組各教育主任直線電話,可以打電話直接問,唔洗估估下。

小一入學應該係第7組負責。

‹ 上一主題|下一主題