用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 打左俾EDB,91區每1班都開33人
go

打左俾EDB,91區每1班都開33人 [複製鏈接]

收到EDB回覆电話
係91區每1間每1班都開33人,不計扣門位

2017年度統一派位各小一學校網選校名冊 (更新資料 7.2.2017)
(按現有資料推算,預計為應付本年度統一派位的學位需求,校網35(紅磡)、40(深水埗)、62(荃灣)、71(屯門東)、73(元朗西)、74(元朗東)、80和81(北區)、84(大埔)及91(沙田)有關學校的暫定派位人數須暫時增加。詳情見更新的選校名單。)http://www.edb.gov.hk/tc/edu-sys ... ol-lists/index.html

2    0    0    0

joejoe828 發表於 17-2-7 17:06
收到EDB回覆电話
係91區每1間每1班都開33人,不計扣門位
如果唔計叩門位已經收33人, 咁咪有可能35-38人一班?

係咪間間都可以收容納到35-38人呀?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:joejoe828+發表於+17-2-7+17:06+收到

原帖由 hkpapa852 於 17-02-07 發表
如果唔計叩門位已經收33人, 咁咪有可能35-38人一班?

係咪間間都可以收容納到35-38人呀?
同問……唔知仲有冇叩門位

當佢連叩門位上限33人, 咁各校學額可能變咗咁:

校網學校原有統一派位學額班級數目原本班級結構每班增加的學額估計增加的統一派位學額估計增加後的統一派位學額估計叩門位
91慈航學校252816412
天主教聖華學校644832964
保良局朱正賢小學494312614
保良局蕭漢森小學404832724
沙田崇真學校304832624
禾輋信義學校614832934
胡素貞博士紀念學校374312494
培基小學494312614
路德會梁鉅鏐小學575840975
救世軍田家炳學校444832764
浸信會沙田圍呂明才小學365315515
浸信會呂明才小學484312604
沙田循道衛理小學6258401025
聖公會主風小學594312714
世界龍岡學校黃耀南小學7748321094
沙田圍胡素貞博士紀念學校364832684

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

打電話俾我既高官話吾影響叩門喎

加3個都係抽

joejoe828 發表於 17-2-7 17:33

留班位都係用嚟叩門.......

仲有, 過往機制以內容許既學額, 係小班上限27人(連叩門收生), 大班上限33人(連叩門收生)

咁依家要派到33人一班, 咁每班收生上限係幾多人先?

80年代,沙田45人一班

joejoe828 發表於 17-2-7 17:38
80年代,沙田45人一班

當年好多區都係!

hkpapa852 發表於 17-2-7 17:37
留班位都係用嚟叩門.......

仲有, 過往機制以內容許既學額, 係小班上限27人(連叩門收生), 大班上限33人( ...
最好每班收生無上限。

如果係咁,咁係唔係以下呢啲學校會加:

聖華:+32
蕭漢森:+32
崇真:+32
信義:+32
梁鉅鏐:+40
田家炳:+32
沙循:+40
黃耀南:+32
沙胡:+32

請指教

wanabe 發表於 17-2-7 21:01
如果係咁,咁係唔係以下呢啲學校會加:

聖華:+32

係每一間都加,唔單止小班嘅加

joejoe828 發表於 17-2-7 17:33
以下純屬個人猜測:教育局首先攞盡d位做大抽獎,如果學校覺得自己資源充足,就自行決定開唔開留班位俾大家叩門。咁將來實際有幾多叩門位取决於學校校長既決定。到時有人嘈,都係嘈學校之嘛。

Beiku 發表於 17-2-7 22:06
係每一間都加,唔單止小班嘅加
小班變大班,大班變大大班……

L+H 發表於 17-2-7 22:19
以下純屬個人猜測:教育局首先攞盡d位做大抽獎,如果學校覺得自己資源充足,就自行決定開唔開留班位俾大家叩 ...

無錯,我今朝問左教育局,佢話叩門位幾多係取決於學校,佢地無規定叩門位有幾多,但學校唔可以違反消房條例

JojoBibe 發表於 17-2-8 02:22
無錯,我今朝問左教育局,佢話叩門位幾多係取決於學校,佢地無規定叩門位有幾多,但學校唔可以違反消房條 ...

原來最緊要唔好違反消防條例

JojoBibe 發表於 17-2-8 02:22
無錯,我今朝問左教育局,佢話叩門位幾多係取決於學校,佢地無規定叩門位有幾多,但學校唔可以違反消房條 ...
呢個答法好明顯有問題。
1.  如叩門無上限,幾間熱門學校每人多收10人,已經可以令某一兩間學校收生不足觸發殺校
2. 教育局係按入讀人數俾資助,點可能任你今年收30,下年收40? 點做預算?

所以每班人數上限應該一定有。教育局唔定呢個數拋個波俾學校,等陣學校收多咗引發其他問題,攪到俾教育局/社會人仕嘈點算?

hkpapa852 發表於 17-2-8 08:16
呢個答法好明顯有問題。
1.  如叩門無上限,幾間熱門學校每人多收10人,已經可以令某一兩間學校收生不足觸 ...

如無記錯,校長可以因應情況,最多多收10%學生

hkpapa852 發表於 17-2-8 08:16
呢個答法好明顯有問題。
1.  如叩門無上限,幾間熱門學校每人多收10人,已經可以令某一兩間學校收生不足觸 ...

今年因為升小人口太多,點衰既學校都應該收到足夠學生

晴晴小B 發表於 17-2-8 08:26
如無記錯,校長可以因應情況,最多多收10%學生
翻查文件: http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary/small-class-teaching/edbc08019c.pdf

的確應有標準學額以外的10%上限.

不過加派至33人, 已經超過標準學額了!

而且問題又複雜好多, 如果原本一級4班小班, 學頧100個, 可收10個叩門位; 但現在變了一級4班共132人, 又是否可收13個叩門位呢?

‹ 上一主題|下一主題