用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 女仔,想轉校
樓主: nacky0825
go

女仔,想轉校   [複製鏈接]

nacky0825 發表於 17-2-16 10:55
感謝各位媽咪建議
而家日日鼓勵佢
佢呢半年自信心同自我形象都低佐好多
多啲鼓勵,增強自信心, 如果可轉型就轉,唔同一班應會好好多
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

未轉到校前,帶佢返教會識多d朋輩建立信心

樓主加油,一定要比囡囡知道你會陪住佢,支持佢,父母支持好緊要,必要時要限度幫佢請一兩日假,囡囡好需要知道你企喺佢嗰邊,同佢分享你搵學校既進度,令佢知道係有希望,另外,必須同學校溝通,班主任hea你,打比主任,寫信比校長,搵社工傾,正如樓上所講,有可能係囡囡唔識處理,都有可能係同學太過份,現階段冇得下定論,最緊要幫到佢,事情過左再要繼續慢慢開解佢,同佢講分析返,教佢後要點預防點處理

nacky0825 發表於 17-2-15 11:48
男女關係我都無咁煩,係朋輩關係,
啱啱開學果陣,我同個囡講,有唔明白地方問老師或者同學,但D同學會反話點解 ...
班主任hea你, 有無搵訓導主任? 最緊要搵社工, 咁喊法好易喊到抑鬱, 抑鬱半年真係好長。

要睇佢點睇,如果真的唔想返學就唔好迫,情願留班讀多年,驚佢一時睇唔開

little_yolky 發表於 17-3-14 13:02
班主任hea你, 有無搵訓導主任? 最緊要搵社工, 咁喊法好易喊到抑鬱, 抑鬱半年真係好長。 ...

Agree!班主任hea,搵高層施壓處理。表示你嘅擔心,近期大多少年自殺事件,你唔想見報=學校更加唔想。就算你諗住轉校,都確保阿女響原校E幾個月可以安心!
另一方面去搵學校轉。令阿女知道有解決方案,唔會諗埋一邊!

Jessy 發表於 17-2-16 00:46
你囡好叻,識得點處理同睇得開,但個個小朋友唔同,有d未必頂得順

Agree.  間間學校都有欺凌,如學校都不處理話,那些欺凌同學就會變本加厲,如果不想悲劇發生,就要立即轉校,日日返學會好大壓力,驚D同學會怎樣欺凌自己,遲早一日會爆㷛

咪咪2007 發表於 17-3-19 18:37
要睇佢點睇,如果真的唔想返學就唔好迫,情願留班讀多年,驚佢一時睇唔開 ...

Agree.  個人認為個女的情緒,返學開不開心,緊要過成績

little_yolky 發表於 17-3-14 13:02
班主任hea你, 有無搵訓導主任? 最緊要搵社工, 咁喊法好易喊到抑鬱, 抑鬱半年真係好長。 ...

如訓導主任,學校社工及社會都唔理,就一定不要讓你女返學!

Lavonne 發表於 17-3-31 13:40
如訓導主任,學校社工及社會都唔理,就一定不要讓你女返學!

唔俾學齡兒童上學好似係犯法,係咪先要通知教局?

YolandaTam 發表於 17-3-31 19:04
唔俾學齡兒童上學好似係犯法,係咪先要通知教局?

是,到時同他們講比同學欺凌,學校唔處理

nacky0825 發表於 17-2-7 16:48
現在讀緊band 1c
成績中間
請問有無邊間中學會收插班生呢?

樓主,你寄咗信未?

回覆 rubycourt 的帖子

要等6月尾,7月先知學校有無位

其實唔明點解老師明知有欺凌而唔處理,想比機會佢地自己解決嗎?學校欺凌行為唔係老師想像甘簡單,被欺凌者長期受欺凌真係會睇唔開,唔通到出事先處理嗎?教育局已出了指引校園欺凌事件零容忍,唔該d老師唔好諗住比佢地自行解決,咩將來要適應社會都係要面對呢d事情。將來出社會已廿幾歲,思想人生經驗都唔同哂啦,佢地而家先12,3歲呀,有咩能力可以應付呀,通常被欺凌者都係孤立無援的,有大把人幫就唔駛比人蝦啦。真係好鬼嬲,比著我我可能直接去搵個欺凌者家長,問佢點解容許小朋友欺凌人地,橫惦轉校,轉校前攪大佢,咪當我地好蝦

Dear nacky0825

我囡囡在小學時被欺凌,因為佢係SEN學生,小學老師唔識handle。

在中一時仍被欺凌,在中二下學期情況有改善。囡囡話邊間學校都有呢D咁賤的同學,所以最好裝備自己,睇吓佢地可以有幾叻﹝惡﹞,而家亞囡讀中三。好多謝學校老師同社工,佢已經走出過往的陰霾。不妨搵明愛的社工,私人的心理學家幫手,提昇囡囡及你的抗逆力。

希望社會大眾關注校園欺凌事件,學校要認真處理,唔好得過扯過,等佢地自己解決。仲有校園欺凌者要嚴懲先有阻嚇性作用,仲要將事件公告家長,交代處理方法。校園欺凌事件唔可以收收埋埋,反而公開事件等全校同學反思。唔好等欺凌者以為蝦人好好玩,做個既衰野全世界都知。

學校欺凌事件以前年代都有,我記得"警署"在學期內有定時派人來學校講講座,學校與警方關係良好,校園"欺凌、毒品、三合會"等等事件亦會有所控制,唔知係咪e+中學唔會化時間做哩D""關愛""工作呢??

今日派成績表,keep任全級40幾名
聽日開始寄信,希望成功
會寄培道,培敦同基道

回覆樓主

nacky0825 發表於 17-7-10 11:29
今日派成績表,keep任全級40幾名
聽日開始寄信,希望成功
會寄培道,培敦同基道 ...

小妹妹加油吖
‹ 上一主題|下一主題