用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 女仔,想轉校
樓主: nacky0825
go

女仔,想轉校   [複製鏈接]

仲有成半年喎, 我覺得早轉早著, 女孩子心靈好脆弱

希望每天開心渡過 ;-)

nacky0825 發表於 17-2-15 11:48
男女關係我都無咁煩,係朋輩關係,
啱啱開學果陣,我同個囡講,有唔明白地方問老師或者同學,但D同學會反話點解 ...
呢啲情況幾乎每間學校都有, 只差在自己孩子中唔中而已.

小女喺直資女校讀中一, 係由直屬小學升上.  佢都係俾人欺凌排擠, 仲要係由小二三開始至今, 啲人只係變本加厲, 原校升上嘅同學當中一些是非精將一啲N年前老師因私人理由對小女嘅LABEL以訛傳訛, 搞到有啲新嚟嘅同學都對小女有唔好印象.  今次中文夾PROJECT, 其中有一個人直情喺POWERPOINT上將小女個名加黑(好似人哋出訃聞), 有同學都睇唔過眼提出質疑, 覺得此舉太過份.

我問個女, 會唔會想對方唔好過, 佢同我講: 一, 唔值得為呢啲咁嘅人傷腦筋, 二. 而家對方咁做係佢品行唔好,如果我又對對方有惡意咪即係輪到我品行唔好 (小女操行A)?  (班主任知道呢啲事, 但因為嗰位同學係其他班, 所以愛莫能助.  佢覺得小女係乖, 時常勉勵佢做好自己, 唔好太理人講乜嘢)

我回心一諗, 咁又啱喎.  面對呢啲風風雨雨, 只能靠年青人自己堅定. 我哋做家長, 可以做嘅係俾佢無限量支持同愛護.  轉校可治標, 未必治本.

flymon  EQ高, 好叻  發表於 17-4-20 12:08
celialing  女女好叻, 我都要教我女勇敢面對  發表於 17-2-27 14:37
李小B太太  真係好叻啊!  成年人都未必受得住朋輩的閒言閒語啦, 何況小朋友? 真係難能可貴!   發表於 17-2-22 13:45
piyomama    發表於 17-2-20 14:49
ptm  妳囡囡好識諗  發表於 17-2-15 23:19

YolandaTam 發表於 17-2-15 18:40
呢啲情況幾乎每間學校都有, 只差在自己孩子中唔中而已.

小女喺直資女校讀中一, 係由直屬小學升上.  佢都係 ...
你囡好叻,識得點處理同睇得開,但個個小朋友唔同,有d未必頂得順

Jessy 發表於 17-2-16 00:46
你囡好叻,識得點處理同睇得開,但個個小朋友唔同,有d未必頂得順

我明白,想當初我自己就係頂唔順嗰個,患上情緒病。但大個咗識多咗人,發覺欺凌呢樣嘢真係好常見,出嚟職場都有,避得一時唔避得一世。所以先話轉校可治標,但不能治本,當然如果年青人真係支持唔住,救人如救火,先治標(轉校)再治本(加強自信、培養堅定意志)都係上策。

YolandaTam 發表於 17-2-16 00:54
我明白,想當初我自己就係頂唔順嗰個,患上情緒病。但大個咗識多咗人,發覺欺凌呢樣嘢真係好常見,出嚟職 ...
我都係頂唔順那種,我工作頭2-3年都係比人蝦,慢慢經驗多了做好自己見識多了先識睇開,我見樓主女兒晚晚喊,又日日話唔返學,我真係擔心讀落去後悔莫及。
我細囡都係好怕事的人,如同樣情況我都係會轉校先,再想辦法慢慢教佢同佢傾。

回覆樓主:

我覺得轉校為上策,不會處處也遇上衰人的,年紀小自己好難應付欺凌,在學校老師也未有能處理。

年中好難插班,而家揾定9月轉。

比D壓力校方,迫佢地正視做D野,等D衰學生知道你女唔係好蝦

樓主, 欺凌排擠後果真係可以好嚴重. 在教會識一個女孩.  F.1時也給同學欺凌排擠. 另她患上情緒病, 好怕人. 看見她很心痛. 因她父母沒有正視問題. 後來女子識了我們教會一位女孩(同年紀), 她媽媽見這女孩的表現很不妥. 詢問之下才知原來在校給同學欺凌排擠, 她幫這女孩不停找別的學校. 終於轉校成功. 慢慢見這女孩勇敢面對其他人. 慢慢走出情緒病(但暫時也未能完全根治).

跟其他BK 家長講的一樣, 這時間比較難可以轉校. 最快也要新學年才可以.  所以現在最重要係給囡囡支持. 因每天喊, 每天不願返學. 真的好辛苦. 叫他忍真的不易  因她只是F.1只有12-13歲. 現在的青少年欺凌不是我們可以想像得到的.   跟EMMAFISH 講的一樣. 絕對要給學校壓力. 因要給囡囡知道, 你們是站在她身邊. 如囡囡覺得有需要. 你可以找欺凌同學的家長傾傾. 因今次是你囡囡, 下次可能又另一個. 要給這些學生知道. 他們的行為可以影響別人很深的.

感謝各位媽咪建議
而家日日鼓勵佢
佢呢半年自信心同自我形象都低佐好多
所以我而家會積極鼓勵佢,多D讚佢,
過埋下學期,會興極打電話揾學校
係度多謝各位媽咪幫忙分析,令我無咁難受
有時同佢傾,佢喊全話唔返學,但我又唔可以俾佢唔返,個感覺就好似自己有份迫佢

感謝各位媽咪建議
而家日日鼓勵佢
所以我而家會積極鼓勵佢,多D讚佢,
過埋下學期,會興極打電話揾學校
係度多謝各位媽咪幫忙分析,令我無咁難受
有時同佢傾,佢喊全話唔返學,但我又唔可以俾佢唔返,個感覺就好似自己有份迫佢

有時同佢傾,佢喊全話唔返學 -- 其實真係好慘. 要佢自己獨自一個去承受.
有沒有再跟學校傾過問題 ?

nacky0825 發表於 17-2-16 11:00
感謝各位媽咪建議
而家日日鼓勵佢

找學校要3月,4月就和學校查詢,暑假前已有插班結果。

轉校不失為一個治本方法,但現在可否向原校申請轉班,雖然就算轉咗班作用不大,但都好過原封不變!

回覆 MariaTsui 的帖子

可以轉班嗎?

會唔會考直資?

nacky0825 發表於 17-2-16 11:00
感謝各位媽咪建議
而家日日鼓勵佢
真係戥你心UP, 支持先轉校, 再做情緒輔導, 搵社工或出去報讀一些社交課程
希望嚟緊9月, 一切可以重新開始, 囡囡忘記所有不快事,
開開心心過返中學生活

回覆 hwl2b 的帖子

thx

如果女女的情緒太差,我可能會由得佢暫停返學添!(當然呢個係下下策,唔到最後唔會用)因為欺凌的後果好嚴重,好多小朋友做傻事,都係因為朋輩欺凌(日本最常見)。大不了明年由中一再讀過,好過發生咩難過的事,返唔到轉頭啊。。。

回覆樓主:

直資學校學生家庭環境較好,自會有好多欺凌事件。樓主囡囡平日性格係點?太過分既,都要反擊,唔係激烈反擊,至少要比對方知道我唔係咁好蝦,某程度上,轉校等如逃避,再講,初中生,朋輩間為建立自己地盤去欺凌好普遍

Jessy 發表於 17-2-16 01:01
我都係頂唔順那種,我工作頭2-3年都係比人蝦,慢慢經驗多了做好自己見識多了先識睇開,我見樓主女兒晚晚喊 ...
其實真係唔係個個都識點處理,我女小四都有試過,仲要係未入學校已識既朋友,亞女就當佢好朋友,去到小二已FEEL到對女態度有變,去到小三同班,蝦到出晒面,挑釁行為攪到想唔返學,不過我自己都好內疚,因我自己一相情願唔想影響小朋友操行(因是朋友),故一直叫女兒唔好計較, 同埋幫佢講好話, 但最後攪大了之後,竟比人反話,如果真係佢女有問題,我就會一早同老師講,咁都唔同老師講即我女有野,呢噂咁既說話,真係HURT到呢, 所以真係經一事長一智, 你既好意,真係人地未必領情
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作
‹ 上一主題|下一主題