用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1未介片係咪問題?
樓主: 菲菲菲
go

K1未介片係咪問題?

我都想知點樣介,我囡係屋企一坐廁板就喊,好抗拒去廁所,我都冇晒符,但係係學校老師又話佢肯去廁所喎

south_north 發表於 17-2-8 12:56
你要經常提佢,問佢有冇尿佢一定話冇,但係定時定後帶佢去廁所,佢冇再下一轉早少少去,佢唔會忍得好耐
...
我個都系呀,成日問佢就話冇,帶佢去就一大篤,一系就好急先講,有時都除唔切褲就瀨左

我囝囝都有這個問題,佢只會在晚上先同我們講we we,
同時想問男孩子比佢企或坐wewe 啊?我囝囝現在是坐的。

仲有時間TRAIN 小朋友,,

我女係細B, 上年8月嗰陣又係驚呢個問題, 點知用咗3個星期就介咗喇

我個仔都2歲半.... 有返N 都係未戒到.... 其實佢有認知架.... 好多時朝早起身佢無濕片.... 同佢去屙係好多VV...... 但佢都係唔肯講.... POO POO 佢會出聲話比你聽佢POO POO, 但佢話佢要屙喺片片.... 話同佢去TOILET屙佢會喊....
所以我只好慢慢黎.... 比時間佢READY.....

janusgriffin 發表於 17-2-16 16:36
我個仔都2歲半.... 有返N 都係未戒到.... 其實佢有認知架.... 好多時朝早起身佢無濕片.... 同佢去屙係好多V ...

同我一模一樣!
起身好多時都係乾,如果好密帶佢去廁所係疴得出尿,但除佢係永遠唔講要去,會疴落褲,疴大仲慘,見佢想疴就的佢去廁所,唔知以為佢生仔,又喊又叫又要捉住我隻手,都係疴唔到,一著片即疴落片

回覆 llcheng2 的帖子

可能屋企未ready,過一排再試,不要迫佢

回覆樓主:

我女N班後原校升讀K1, 大部份同學N班下學期戒片,但亦有幾個同學K1 開學時仍著學習褲,一兩個K1下學期仍未戒。就算未戒,都會和同學一起去廁所,學習褲只是以防萬一,好少要換。

多謝咁多位,小朋友終於介到喇!安落哂!

菲菲菲 發表於 17-3-19 12:04
多謝咁多位,小朋友終於介到喇!安落哂!

恭喜啊! 希望我仔都快d,已經返左幾個月n班,都係未戒到

lemon12 發表於 17-2-7 23:51
佢本身喺屋企唔肯去到變到主動去?
我仔就係,雖然係細B,但佢可以5,6個鐘都唔尿,但就係唔肯尿出黎,但K1一返學,仲係8月尾,家長可以陪返幾日的時候,我同老師講佢情況,咁岩佢又話急,咁老師同我就帶左佢去廁所,老師出口叫佢點做(其實都係普通野),奇蹟就出現在,佢好成功咁尿到出黎....黎個世界係有魔法....

菲菲菲 發表於 17-2-16 21:01

同我一模一樣!
明顯係廁所恐懼症

回覆樓主:

小女兩歲七個月戒片了,少少心得,在家中給小孩穿內褲,同小朋友講大個仔/女啦!如果有VV 要同媽咪講,買一些小朋友喜愛的卡通圖案內褲(如多啦A夢⋯),話畀佢聽不要尿尿落叮噹度呀!
第一階段,在家中穿內褲,午睡及晚睡穿學習褲。如果在家ok立刻去第二階段及第三階段,千萬不可以返轉頭。
第二階段,出街穿內褲,午睡及晚睡穿學習褲。
第三階段,返學穿內褲,午睡及晚上穿學習褲。
第四階段,當小朋友習慣叫媽媽去VV之後,用防水布鋪床,大膽嘗試給小朋友穿內褲睡覺。

初期不習慣一定會瀨尿,千萬不要因此而怪責小朋友,要給他鼓勵,小朋友有尿一定要同佢去廁所,不要叫他柯落尿片度,這個是每個小朋友必經的階段,希望你能夠成功!

菲菲菲 發表於 17-2-8 08:53
佢喺學校已可以不用片,但硬係喺屋企不停瀨

我囝也是