用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1未介片係咪問題?
go

K1未介片係咪問題?

小朋友大B,即將入K1,老實說我無乜信心開學一定介到,其實係咪好異相?尤其佢係大B,學校會嫌棄嗎?

而家只係2月, 9月才開學, 仲有半年, 加油, 不要擔心甘多!

我都好擔心,我B係細B,但啲親戚朋友話2歲B已戒左片,但佢依家仲未戒到,我怕佢返學會俾老師針對

babyonboard 發表於 17-2-7 15:29
我都好擔心,我B係細B,但啲親戚朋友話2歲B已戒左片,但佢依家仲未戒到,我怕佢返學會俾老師針對 ...

老闆點會針對啊、如果到時都未戒老師會幫助戒的!你諗太多了!

引用:小朋友大B,即將入K1,老實說我無乜信心開

原帖由 菲菲菲 於 17-02-07 發表
小朋友大B,即將入K1,老實說我無乜信心開學一定介到,其實係咪好異相?尤其佢係大B,學校會嫌棄嗎?
...
係不是幾好,不過現在介也未遲,當然要做功夫,可由三月開始和老師配合,早上返到學校去一次VV, 跟住除片改著underwear, 叫老師看實,因為PN 會安排幾次VV, 應該無問題,到放學再著返片,如是姐二個月到五六月應該介到。

回覆樓主:

我個囡都末介呀,我都無咩信心,我地一齊努力啦,我個囡仲有奶嘴都末介呀,我都成日比人話嫁,唔好理人咁多,自己做左就可以,到時介唔到,學校一定幫到我地

菲菲菲 發表於 17-2-7 14:54
...

大部份所聽過好多學校老師及ee 都好好,會教小朋友去廁所,由唔識一定教到佢識,所以放心,我女就係咁ee都會協助佢

south_north 發表於 17-2-7 23:35
大部份所聽過好多學校老師及ee 都好好,會教小朋友去廁所,由唔識一定教到佢識,所以放心,我女就係咁ee都 ...

佢本身喺屋企唔肯去到變到主動去?

lemon12 發表於 17-2-7 23:51
佢本身喺屋企唔肯去到變到主動去?

當返學後,老師教咗去廁所一個月之後,再起屋企氹下佢,自始就會去了

回覆 菲菲菲 的帖子

小兒現在讀K2,亦係大B,當年都好擔心戒片的問題,但在讀N班的下學期5月天氣一轉熱時(3歲多),學校老師一開始幫他戒,可能他已ready,一星期便戒到片,包括夜片和出街片。戒片時,切記不要鬧小朋友,賴了,要安慰唔緊要,下次早d出声。

kitty0204 發表於 17-2-7 15:17
而家只係2月, 9月才開學, 仲有半年, 加油, 不要擔心甘多!

其實已經介了幾個月都係介唔到

MMVV 發表於 17-2-7 20:46
係不是幾好,不過現在介也未遲,當然要做功夫,可由三月開始和老師配合,早上返到學校去一次VV, 跟住除片改 ...

佢喺學校已可以不用片,但硬係喺屋企不停瀨

fionyyl0204 發表於 17-2-7 22:19
我個囡都末介呀,我都無咩信心,我地一齊努力啦,我個囡仲有奶嘴都末介呀,我都成日比人話嫁,唔好理人咁多 ...

多謝你鼓勵呀,你都加油,希望小朋友大啲真係會識!

lauywa 發表於 17-2-8 02:12
回覆 菲菲菲 的帖子

小兒現在讀K2,亦係大B,當年都好擔心戒片的問題,但在讀N班的下學期5月天氣一轉熱時 ...

佢喺學校可以不用片,但就係喺屋企唔識講要去,我都好灰心有時對住佢都好燥

babyonboard 發表於 17-2-7 15:29
我都好擔心,我B係細B,但啲親戚朋友話2歲B已戒左片,但佢依家仲未戒到,我怕佢返學會俾老師針對 ...
我都係細b, 仲未幫佢戒片, 諗住熱天先幫佢戒, 我諗應該冇問題~仲有時間!

菲菲菲 發表於 17-2-8 08:53
佢喺學校已可以不用片,但硬係喺屋企不停瀨

你要經常提佢,問佢有冇尿佢一定話冇,但係定時定後帶佢去廁所,佢冇再下一轉早少少去,佢唔會忍得好耐

回覆 菲菲菲 的帖子

加油呀,不要燥,小朋友感受到你燥的,要耐心及包容呀,可以等到5月初天氣轉熱時才試!

kitty0204 發表於 17-2-7 15:17

無錯,尤其暑假是夏天係會好易戒,天氣開始熱時,唔好再比佢著片,飲多點水,飲水後二十分鐘就帶佢去小便,平時密d提佢去廁所,未戒片前訓覺可著返,佢初初唔慣可能會賴濕,或太遲先講話要去廁所整濕左,唔好鬧佢唔好緊張,當好普通既事,佢無壓力下好快戒到。

菲菲菲 發表於 17-2-8 08:52
其實已經介了幾個月都係介唔到

唔洗心急,我2個小朋友都不同時期學到,細仔永遠學乜都遲起步,但又永遠好快掌握到!學去廁所亦係咁!
我嗰時有媽咪推介BB尿兜,可能啱阿仔心水,一日已大概基本知自己要去邊度wewe!但我都發覺佢係一著住片褲就唔去廁所,所以當時買學習褲(俾佢感覺到濕嘅不適),床要加防水墊,過程點都唔好鬧,佢濕過褲就慢慢識提醒自己「已經冇尿片、要去廁所」
我亦聽過朋友話個仔學唔到,但K1一開學就快學識,始終日日見到同學都去廁所,好快會「想學」
唔洗太擔心!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

菲菲菲 發表於 17-2-7 14:54
...

未ready就未戒到冇問題,不用理會別人指指點點。如小朋友未做到或好抗拒我會尤得佢,隔一排再鼓勵佢試。
我仔N班連入厠所都唔肯(我仔性格天生屈強),我和老師都冇迫佢。但到K1返學一個月就戒了片。時候到了,佢就做到,不用擔心。我相信老師不會因此嫌棄的。