用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91網乙二
go

91網乙二

除左寶校以外,仲可以填邊間呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

舊年好似仲可以填梁小,今年...
不如揀外區嗰d
恐龍家

更新資料加左學額喎, 乙二三都可以博吓填二線, 再填寶校啦卦...

引用:更新資料加左學額喎,+乙二三都可以博吓填二

原帖由 B_B100 於 17-02-07 發表
更新資料加左學額喎, 乙二三都可以博吓填二線, 再填寶校啦卦...
我覺得可以

jestella 發表於 17-2-7 17:15
我覺得可以

請問主風,梁小,沙循邊間機會大呢

回覆樓主:

可考慮田小,蕭小

田小,梁小邊間好d

精彩囉... 小班變大班, 乙二完全無得估...
2015 入小一, 田小入到乙四都仲入倒.... 2016 乙一收唔晒....
梁小2015 好似去到乙五都仲入倒... 2016 乙二有機會收, 有機會唔收...

B_B100    發表於 17-2-8 10:35

ckkong97 發表於 17-2-7 23:10
2015 入小一, 田小入到乙四都仲入倒.... 2016 乙一收唔晒....
梁 ...

請問主風係咪乙二無機?因為近主風,但好似無咩人講

醒目開學勳章 貢獻勳章

Coffee33 發表於 17-2-7 23:39
請問主風係咪乙二無機?因為近主風,但好似無咩人講

位多咗,好難講
恐龍家

ckkong97 發表於 17-2-7 23:10
梁 ...

2015,梁小邊有可能乙5都入到呀?放乙2唔係全部入哂㗎。你講乙5入到,係咪叩門入㗎。

學額多咗, 91個玩法會唔同咗

我又嚟段估無辛苦:

校網學校原有統一派位學額班級數目原本班級結構每班增加的學額估計增加的統一派位學額估計增加後的統一派位學額估計叩門位

慈航學校

天主教聖華學校

保良局朱正賢小學

保良局蕭漢森小學

沙田崇真學校

禾輋信義學校

胡素貞博士紀念學校

培基小學

路德會梁鉅鏐小學

救世軍田家炳學校

浸信會沙田圍呂明才小學

浸信會呂明才小學

沙田循道衛理小學

聖公會主風小學

世界龍岡學校黃耀南小學

沙田圍胡素貞博士紀念學校

每班加派到33人, 除咗扣除咗既留班位可以俾去叩門外, 仲有冇"額外"既叩門位呢?

B_B100    發表於 17-2-8 10:38
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

但是否全部學校都轉大班呢???? 會否有學校唔跟隨呀....

我反而覺得今年只是因為小一人數多左,所以先加位。其實派位玩法同往年差不多,乙二/乙三都是保守D比較好。
但喜歡小班教學的,今年就失去預算了!

goldvia 發表於 17-2-8 08:46
2015,梁小邊有可能乙5都入到呀?放乙2唔係全部入哂㗎。你講乙5入到,係咪叩門入㗎。
...
我印象中幼稚園派果張上屆小一入學統計, 梁小乙五入倒... 2015 係指而家已經讀緊小二果年...
2015 水泉澳未入伙, 91 網無咁地獄

ckkong97 發表於 17-2-8 11:08
我印象中幼稚園派果張上屆小一入學統計, 梁小乙五入倒... 2015 係指而家已經讀緊小二果年...
2015 水泉澳未 ...

2015年競爭已經好激烈,2015年乙2係無可能入哂梁小,你幼稚園個stat, 係個家長乙5排梁小,後來叩門入。

ckkong97 發表於 17-2-8 11:08
2015 水泉澳未 ...
通常幼稚園講果D, 只係話家長填表時選擇, 但唔會話你知其實係點入到.

港島區某幼稚都份資料都話11網有人"聖心放乙5入到", 你估係咪真係乙5派入?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

goldvia 發表於 17-2-8 11:25
2015年競爭已經好激烈,2015年乙2係無可能入哂梁小,你幼稚園個stat, 係個家長乙5排梁小,後來叩門入。
...
咁好可能係扣入, 因為間幼稚園扣門成功率都幾高...仲要唔只一個扣入....

ckkong97 發表於 17-2-8 11:41
咁好可能係扣入, 因為間幼稚園扣門成功率都幾高...仲要唔只一個扣入....
係米讀聖心幼稚園去叩門(邊間都好)d機會都大??