用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊到有得睇每間小學今年嘅小一學額?
go

邊到有得睇每間小學今年嘅小一學額?

唔係統一派位學額喎...thanks!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實係可以自己計到嘅,除非你要計到好仔細

因為小學概覽係有每間學校開幾多班,一般得兩種,大班30人,小班25人
用呢個數字計,唔會爭太遠
恐龍家

醒目開學勳章 王國長老

正常一半自行一半統一。自行有機會超收。
如果你有keep自行quota果份資料,x2就大概係小一學額。
如果已經無左,唯有將統一學額x2 ,有少無多。
(有可能自行超收左,統一位少,估算低左)
(如果自行無收唔夠,統一位多,斷估唔係超熱門,估算數字高左都影響唔大吧)

回覆:邊到有得睇每間小學今年嘅小一學額

website schooland has shown

小曳人 發表於 17-2-7 10:24
其實係可以自己計到嘅,除非你要計到好仔細

因為小學概覽係有每間學校開幾多班,一般得兩種,大班30人,小 ...
Thanks!! 我都係靠估, 但又想計下exactly有機多位俾甲部....

醒目開學勳章 貢獻勳章

wanabe 發表於 17-2-7 11:47
Thanks!! 我都係靠估, 但又想計下exactly有機多位俾甲部....
hmm 都係計唔到,因為你無total,亦無甲部個數,得自行,所以無可能計到
之前有前輩講過,有時校長可以hold多幾個位for 留班,所以學額唔係齊頭數 (25 or 30 嘅倍數)

恐龍家

小曳人 發表於 17-2-7 12:47
hmm 都係計唔到,因為你無total,亦無甲部個數,得自行,所以無可能計到
之前有前輩講過,有時校長可以hold ...
I see.....唔該哂

wanabe 發表於 17-2-7 14:43
I see.....唔該哂
統一派位學額10%咪就係該校既甲部學額囉!

不過如果統一學額有45個, 咁甲部到底係4個定5個呢? 你要問吓EDB
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。