用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果音小、真道、優才、培僑四間,邊間會比較好? ...
樓主: abbieyung
go

如果音小、真道、優才、培僑四間,邊間會比較好?  

章太郎 發表於 17-2-28 11:14
一直以來外界都當音小係水泡。無錯,佢宗教課同音樂課係比其他學校多,如果咁DSE成績都不俗,就証明佢係家 ...

多謝你分享,請問你小朋友宜家幾年班,學校有咩課外活動揀呢?

一直以來外界都當音小係水泡。無錯,佢宗教課同音樂課係比其他學校多,如果咁DSE成績都不俗,就証明佢係家 ...

想問多一句,你點睇到小朋友學得好好?

BCoLick 發表於 17-2-28 12:26
想問多一句,你點睇到小朋友學得好好?

Felix223    發表於 17-3-1 14:23

BCoLick 發表於 17-2-28 12:20
多謝你分享,請問你小朋友宜家幾年班,學校有咩課外活動揀呢?

晴天公主    發表於 17-4-8 10:35
Felix223    發表於 17-3-1 14:23

章太郎 發表於 17-3-1 09:09
初小。

課外活動真係唔多,都係興趣玩下活動下咁,足球籃球跳繩手工之類。

Thx thx!

回覆樓主:

Felix223    發表於 17-3-1 14:24

章太郎 發表於 17-3-1 09:18
回樓主正題:如果家長都係prefer正路學校,我會選真道。佢唔似一般傳統學校谷,中學又可以選IB又可以DSE。 ...

如果宣小及真道,大家會點揀呢?小朋友活潑好動,愛發問,不喜歡操寫練習。在幼稚園表現不錯,老師覺得他都可以催谷,傳統學校都應該無問題⋯⋯
衷心希望大家俾D意見(emoji)(emoji)

Jellyrabbit 發表於 17-3-1 10:18
如果宣小及真道,大家會點揀呢?小朋友活潑好動,愛發問,不喜歡操寫練習。在幼稚園表現不錯,老師覺得他 ...

回覆 Jellyrabbit 的帖子

可以給你作參考, 真道注重英文,小朋友大多英文好過中文,因多讀英幼,  小一英文書本程度是小二, 好多人誤解真道是happy school 應該無壓力, happy是因為小一,小二真的好少功課,  教學形式十分活動化, 小朋友愛上堂主動參與氣氛好好,  好動的小朋友較適合,  是我觀課時獲悉的, 但由小三開始好多科目都會轉英文, 而我地又讀11年,比別人少讀一年就完成中小課程, 所以 課程會緊湊 d ,教快d,   畢竟要考DSE / IB , 小三後無可能會輕鬆要面對現實.

miujoey 發表於 17-3-1 12:18

可以給你作參考, 真道注重英文,小朋友大多英文好過中文,因多讀英幼,  小一英文書 ...

是否即是小三後都會開始催谷呢?小三後依然是活動教學為主?

可以給你作參考, 真道注重英文,小朋友大多英文好過中文,因多讀英幼,  小一英文書 ...

請問點解只讀11年?DSE都係?

我都並非教友,小朋友亦冇學過樂器,並且對音小存有好多疑惑,但睇完大家對音小既正反評價,以及2015,2016DSE既"業績",我覺得好慶幸小朋友可以入到音小。

朋友的孩子讀真道,只是讀普通屋邨幼稚園,由小一開始讀,現在已經讀到中四,一直以來都話功課唔多,小孩讀得好開心。佢話,其實如果唔係要追名次,唔會讀得辛苦,考試只會公佈頭三名的名次。問及DSE 和IB, 佢認為如果打算讀本地大學,而小朋友又唔係非常主動那種,讀DSE 會較適合,學費便宜一大截(朋友公司有教育津貼,學費不是問題), 入大學的學位數量較多,最重要是配合小朋友性格。IB 只有60個位,有興趣報讀的學生要寫自薦信,講點解想讀,學校又會同家長及學生溝通,確定適合才可以讀IB。讀IB 要自己搵資料,自己諗好多野,所以積極主動非常重要,而且英文要好好,因為要寫幾千字的文章。

其實我見真道DSE成績唔算好(degree得62%)
而學校話小學課程係IB培訓,但IB 位又得咁少,如果到時轉考DSE會唔會有難度呢?因為兩者培訓方法會好唔同,所以令到DSE成績偏低?

回覆 Cruby 的帖子

我有個朋友既仔仔小四由真道轉咗去讀傳統名校,到學期尾全級考65,小五時,跳到去級五,之後入咗band1頭中學,佢媽咪認為傳統教學適合佢仔仔多啲。呢啲當然係參考,因為並不是所有人都適合讀傳統學校。

其實可唔可以响真道讀完小學, 之後讀返出面D傳統中學呢?又涵唔涵接到呢?又或者有冇人試過?

其實音小中學部“DSE”成績相當不錯,但音小校長一向低調,不Hard sell,不喜歡比較,學生成績表都沒有名次,就是不想學生太比較,學校認為家長如果認同和信任它的理念,信仰,自然會比仔女讀,唔相信的話講多都無謂,反正有好多家長會比仔女讀音小,家長是現實的,我相信學校公布了DSE成績後,一定會更多人選擇音小。

回覆樓主:

四間都可以不選,不如選回一些質素不錯的同區資助小學, 可省回學費及交通時間

dreamdream081 發表於 17-4-14 08:11
四間都可以不選,不如選回一些質素不錯的同區資助小學, 可省回學費及交通時間
...
質素不錯的同區資助小學, 唔係話你選就有得讀。對好多手持10分, 15分嘅家長嚟講, 大抽獎係將子女交託俾命運