用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果音小、真道、優才、培僑四間,邊間會比較好? ...
樓主: abbieyung
go

如果音小、真道、優才、培僑四間,邊間會比較好?  

回覆 IICHENG 的帖子

我是天主教徒, 其實如果你理解基督教的傳教方法就會明白點解要家長決志, 當初我覺得基督教咁進取, 但明白就接受了, 所以不是音小問題, 是基督教傳導的方法

japoton 發表於 17-2-23 12:18
回覆 IICHENG 的帖子

我是天主教徒, 其實如果你理解基督教的傳教方法就會明白點解要家長決志, 當初我覺得 ...

想了解一下, 我都是天主教徒, 即是音小要非教徒的家長什麼決志?? 要即時信教?? 有點唔明白. THANKS

回覆 Felix223 的帖子

其賓不是音小間學校要人決志,是基督教本身就是比較進取所以係INTERVIEW 時會請家長決志,我記得有次參加基督教的活動也是即埸叫人決志, 所以睇家長本身, 我是天主教徒之前都唔係好BUY , 但後黎問基督教的朋友就明白了

japoton 發表於 17-2-23 14:57
回覆 Felix223 的帖子

其賓不是音小間學校要人決志,是基督教本身就是比較進取所以係INTERVIEW 時會請家長 ...

噢!明白。謝謝回應。
題外話,我記得以前曾經被邀請參加過幾次不同基督教團體聚會,已經表明自己是天生教教徒,但每次佢地直頭想我轉教,所以我對太進取的傳教模式比較欲步。
之前我看過音小的用家分享,亦深信音小係一間非常好,用心的和出色的小學,只是未必適合我自己的理念。

japoton    發表於 17-2-23 15:28

japoton 發表於 17-2-23 12:09
回覆 retriever 的帖子

我朋友非教友, 當埸決致也REJECT

冇即場決志, 但第一輪收了小女, 所以應該冇關係。

本人女兒讀音小小三,在這分享下。
未入讀前都聽朋友說入大學不是很好呀,討論區當水泡咁。
但我想揀適合子女讀學校,由k2-3都知佢唔喜歡做功課,就上網搵happy school啦,最好梗係一條龍啦!國際學校讀唔起,名校太谷,私校還可啦、需然真係貴,但當包埋學樂器都ok!最重要返學開心,上堂專心,老師教得好吸引到佢上堂,成績出奇地好,全9x-100,唔洗補習,條數響返度!
比試卷做教育朋友都話唔淺,但唔會教快和深,正常!

我地唔係教徒,女兒聖經都滿分,每天放學回家睇電視,玩,練半個鐘樂器,功課有時冇,有時1-4樣,通常做晒回家。真係佢冇壓力,我更冇壓力!

所以揀最適合子女的,我亦冇後悔比佢讀呢間學校,老師真的好有愛!
當知道dse成績幾好當然更覺得自己冇揀錯!

Felix223    發表於 17-3-1 14:25

Nesdove 發表於 17-2-23 22:42
但我想揀適合子 ...

多謝分享

回覆 Nesdove 的帖子

非常感恩小兒當初決定入音小1516 音樂天份又唔覺佢有,但k2,k3 已經知佢唔可以太迫,太谷,我們2公婆前提是希望小孩開心學習,因為k2,k3 時他已經時時說肚仔痛唔想返學,所以我們真係不想他小學都討厭返學,第一天回校回來他居然跟我們說我很喜歡這間學校呀,所以我們覺得已經無選擇錯誤。讀都現在小兒非常喜愛學習,喜歡借學校的圖書看,老師學校非常鼓勵學生閱讀,小兒比從前更喜歡看書,感恩地雖然音小從不迫得太緊,但出奇地成績是我們覺得第一次考試平均都有85,90分,而且課程不是偏淺色是正常課程,不會要專登教快半年或一年的,坦白說已心足,因為學習是一輩子的,我相信學校的理念對小朋友對學習態度一生受用的,我們也非常尊重學校對紀律都嚴,自小要培養他們有良好品格,這點是非常非常重要的

japoton 發表於 17-2-24 18:07

非常感恩小兒當初決定入音小1516 音樂天份又唔覺佢有,但k2,k3 已經知佢唔可以太迫, ...

Thx!

可否講下點嚴法?

Nesdove 發表於 17-2-23 22:42
但我想揀適合子 ...

請問音小,幾測幾考?thanks !

回覆 BCoLick 的帖子

小一不可在走廊走黎走去,我仔成班同學仔玩足E 人成班同學仔罰無小息,呀仔唔記得帶帶功課係位企十分鐘,唔食飯小息唔可以食零食咁,所以小朋友現在好收紀律同埋訓練佢地責任心自己收拾書包檢查有無做功課,老師們很有愛心慢慢教導所以現在呀仔會主動同我講在學校做錯了什麼或者誰不乖。

回覆 BIGBOSS888 的帖子

2評估,2考試

評估每科有小小唔同,數學好似就3次,通常教完2-3個chapter就評估,我覺得幾好!易記得!中英係2次,但會分開題目評估,唔會一次十幾廿版紙,中文分寫作、閱讀,英文分writing , reading & usages,oral咁分幾日唔同咁評,可能隔幾日至一星期。
默書又會早2-3星期通知,有足夠時間慢慢溫…

回覆 japoton 的帖子

對,我唔會覺得多做功課就一定會識,最主要佢地喜歡上課,老師可另到佢地專心!最先都抱住評估考試有80以上已好好,因為女兒唔係讀英文幼園,從冇學過野,音小係用英數,最先都驚佢跟唔上,但由小一已評考得到9×以上,真係意料之外😆老師又會有獎有罰,學習良好品格👍

japoton 發表於 17-2-25 13:40

2評估,2考試
8啩一問,音小有冇講咩情況下要留班?以我所知,不少私立/直資小學都有主科唔合格要留班既規定。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 17-2-23 09:06
我認同音小係有心學校亦係好學校。

信仰加音樂呢個組合,九宣小加香港仔隧道小學都係特別重,認為對人格 ...
邊間係「香港仔隧道小學」?

lingan  St. Paul Co-Ed  發表於 17-2-27 10:23

hkpapa852 發表於 17-2-27 08:57
8啩一問,音小有冇講咩情況下要留班?以我所知,不少私立/直資小學都有主科唔合格要留班既規定。
...
有4科主科,中,英,數,音,有2科唔合格要留班,,但好小會,,

因為如果評估到小朋友邊科唔係太好,會安排上增潤班

japoton    謝謝你  發表於 17-2-27 11:02

增潤班要收費?

BCoLick 發表於 17-2-27 11:09

增潤班要收費?
好像要
這我都唔太清楚

回覆樓主:

Felix223    發表於 17-3-1 14:26