用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs TSL
go

CKY vs TSL [複製鏈接]

撇除學費,兩間如果取捨?
CKY 講求自學,grammar 係咪要家長自己執?
中英文需要改補?

TSL 活動化但仍是傳統學校,有固定教學範圍,
有精英小組和輔助小組拔尖補底
會不會很谷?如果小朋友入唔到精英小組係咪會跌落band 2?

求賜教

27    0    0    0

撇除學費,我揀CKY。

唔使煩升中。

但大前提係你接受將來考IB而非DSE。

我擔心CKY家長有好多involvement, 小朋友寫book report ,寫週記,year 1學生中英文程度未必即時做到,家長要花多少時間陪做?!聽說老師只會圈錯處但不作解釋?教育孩子基本grammar 是否落在家長身上?

劉仔仔 發表於 17-2-6 15:13
我擔心CKY家長有好多involvement, 小朋友寫book report ,寫週記,year 1學生中英文程度未必即時做到,家長 ...

呢樣要問用家。

我見CKY朋友要跟功課跟project,can't compare with traditional schools where parents need to follow frequent dictations and test,但也不能放手不管。如果小朋友上課專心資質正常家長要求不高,應該唔會跟得辛苦。

回覆:劉仔仔 的帖子

首先想問吓你對CKY 的資料來源是從何來的?

CKY 是活動化教學,亦有固定教學範圍, 有輔助小組幫某些小朋友補底。 選擇CKY 的家長應該一早知道中英文是圖書教學, 即是隔離版講的閱讀派。 從大量閱讀, 語文的聽說讀寫能力亦會進步。 小朋友寫的是日記, 字數不限, 是功課之一, 也不是每週要寫。 上課老師教寫planner , 作為寫作的基礎及練習, 訓練寫作結構。 grammer 在我而言不是最重要, 用語/表達/內容/貼題/感染力/趣味... 種種也比grammer 重要。 另外, CKY 是有教grammer 的,通常老師教的時候, 所有學生已懂了,因為常閱讀, 自然會懂。 可能你覺得grammer 十分重要, TSL 是先教grammer 才教寫作的嗎? 我有朋友的仔女在讀, 好像跟你説的不一樣, 建議你再查看一下。

CKY open day 你有去看看學生的作品嗎?課室展示的多是全班也有做的作品,  老師也有改正, 例如錯字會圈, 寫下正確字體, 要學生寫3次。 我是用家, 發現你的資料與校內的有很大出入, 所以不再回應了。

最後, 希望你選擇合適的學校

資料來源自year 1的用家,已在CKY一個學期,她覺得小朋友的英文有進步(起碼比以前肯講), 但文法是不正確的,因老師只會用紅筆圈但冇說明。家長回家後除陪伴朗讀外還要教孩子grammar.. 因為我是在職媽媽,英文亦沒有很好,所以擔心冇時間及能力協助小孩。
就係因為每個用家講法不一致,我地先會疑惑,想上來問大家意見,如果一早清楚了解便不需要開post被插
兩家學校的open day 在3 及4月,我只是想盡快做適合自己孩子的決定和放位給其他小朋友

劉仔仔 發表於 17-2-6 16:38
資料來源自year 1的用家,已在CKY一個學期,她覺得小朋友的英文有進步(起碼比以前肯講), 但文法是不正確的 ...

路過,open day 嘅嘢,睇過就算,學校比得你睇嘅,唔會冇選過呱!? 你問多幾個用家(強調係幾個,唔係一個;係用家,唔係聽講果D)會實際D。Good luck!

資料來源自year 1的用家,已在CKY一個學期,她覺得小朋友的英文有進步(起碼比以前肯講), 但文法是不正確的 ...

deleted

deleted

引用:資料來源自year+1的用家,已在CKY一個學期

原帖由 劉仔仔 於 17-02-06 發表
校內有統一改卷方法, 小一生可能因某些原因不太懂,所以其家長有誤會。 當然我不能排除個別老師( 可能是新人) 忽略了的可能性。 小一生只有一個project , 小二生有3個。 當中, 2個project 的內容有大半以上在課堂上做。
叧外, 實在不建議家長自教grammer , 學校會教, 亦有獨特方法去教。 教生字也一樣。 選擇CKY , 不就是想愉快學習嗎?跟隨校本課程,一步一步來不正是你朋友當初想要的嗎?其實剛上小學, 正在適應期, 還未看清楚學校方針也屬正常。 希望你朋友勿忘初衷。

我並沒有“插”的意思, 只是見你寫的跟現實有很大出入, 令讀者可能誤會, 才想知道資料來源。 校網有個別學生的作、品, 及校內消息,有時間可以看看。

引用:Quote:劉仔仔+發表於+17-2-6+16:38+ 資料來

原帖由 mcdonn 於 17-02-06 發表

路過,open day 嘅嘢,睇過就算,學校比得你睇嘅,唔會冇選過 ...
我沒説沒揀過喎, 貼出來的也包括了老師改的墨寶, 所以叫她去看看。 而且學語文, grammer 不要咁重要。 當然,如果她真是覺得咁重要, 應該去揀傳統學校, TSL 也不適合呢!

兩間學校的方向同課程都幾唔同,好難apple to apple去比較;除非你諗清楚想點,否則就算去完開放日都未必決定到架。

兩間學校都有輕鬆的家長,睇你心態如何?你朋友只讀了半年,佢的意見可能只反映個別老師的情況;試下各校再問多幾個不同級別的用家再考慮
自強不息 厚德載物

Cky吧,好几个朋友祯得好

我是CKY高小家長,你的憂慮我也曽經遇過。當時我的小朋友完全適合傳統教育,但爸爸和我都喜歡IB。

一年級時我的小朋友的英文一般,雖然達標,但好似below 班同學的average, 老師見家長時話佢英文grammar不太好,我問老師:「你地有冇教?」她話三年級先開始教,一、二年級係融入課程,於是為了唔想以後追得辛苦,決定出去補下grammar。
讀了兩年,當然見到成效,不過我覺得係大量閲讀和圖書教學加語言環境,補習只是輔助(可能係多此一舉)。如果你要求的係100%  mistake free 的英文,我相信CKY未必係你杯茶,但CKY小朋友對英普的聽說同理解表達,確是不錯!而且答案係有sense,有思考和判斷能力!

至於project, 每年最多家長要参與的是science project, 但分數並不是重要,呢個係全親子的功課,低年級懶的家長,一個週末都可完成,高年級要做實驗,可能多的時間準備,我小朋友英文普通,一年級句句都是我解釋,我講重點,但二年級,佢巳經可以寫出,但你要修改,三年級可以同你傾完,自己寫,四年級自己打出來,自己練presentation. 其間總有其他project要你提供相,借書, 上網搵資料,但年級越高,大部分寫作在堂上巳完成和計分。所以woji講的也全是我所見的事實。

至於成日有人問咁細個小朋友,點知佢適唔適合讀IB, 我問過一個國際學校的高中資深老師,她答我只要小朋友喜歡問「點解」就適合,但也有小朋友認為其實大人已經有答案,比答案我背咪得囉,點解仲要問返我點解?呢種小朋友咪唔適合讀IB。

我見證自己的小朋友係留心坐定定的,傳統一定無問題,當初希望佢可以多點思考,現在我可以告訴大家,小朋友只要有心機,讀傳統和非傳統一樣可以發光發亮。希望給你多點了解CKY!

所以我個人認為香港適合讀IB有兩個元素:
1)家長自己要認同IB係一種追求學問、培養小朋友各方面有分析能力同表達能力,如果你個心喜歡傳統,入了CKY都會覺得周身唔自在。
2)小朋友要有發問的心,主動學習更有成果

而且亦有人話IB入大學低於DSE, 我有另一睇法。據我了解,讀醫同法律,現在不論是DSE或IB, 都要近乎尖子成績才能入讀,IB可能真是相對難,但如果以商科為例,UST大約收到36分,即是CKY有差不多一半可以入到三大商學院,更唔講八大,所以我唔明點解IB會難入本港大學!

回覆 Lamka 的帖子

多謝你0既分享, 雖然仔仔而家讀梗K1, 但一路都開始留意小學資訊, 開始為小一升學做準備, 心儀CKY, 你0既資訊令我認識更多IB同CKY, thanks.

Lamka 發表於 17-2-7 10:44
我是CKY高小家長,你的憂慮我也曽經遇過。當時我的小朋友完全適合傳統教育,但爸爸和我都喜歡IB。

一年級 ...

謝謝你的分享,令我有更多反思和信心
相信小兒和我很快可以融入CKY呢個大家庭

引用:我是CKY高小家長,你的憂慮我也曽經遇過。

原帖由 Lamka 於 17-02-07 發表

一年級 ...
非常認同你指出的2個元素
其實小朋友學了很多skills , 也建立了自信心, 對成長有很大幫助

Lamka 發表於 17-2-7 10:44

一年級 ...

單看IB成績未必全面,入得DP學生最少要考獲學校要求GCSE成績,請問如未達學校要求出路如何?校方有其他安排,如IB certificate 嗎?

感謝 Lamka的詳細分析,非常有用!而且您的表達能力也非常高,估計您的小朋友在CKY/IB課程絕對沒問題。

如果 CKY三年級才有系統教grammar,那一、二年是如何? 見到一個錯改一次,但小朋友需要全盤掌握就要自己來? 據我的小小觀察,越是像國際學校的,他們的priority是閱讀和寫作,grammar錯了、不通順、typo都不太介意(當然香港父母是非常介意有s/ no s,he she it的). 這類學校提倡學生多讀、多寫"自然"會好(是否如實不知道)。 估計傳統出身的家長應該是较難接受的... 另外關於non Jupas入U,還有他資料/finding嗎? 哪儿可以纯补Grammar 呢?

To my surprise, the class teacher has corrected the handwriting of my girl.
Sometimes she may correct the grammar but most of the time you can still see some spelling mistakes
But they formally announced their pace of grammar teaching at year 3.
I agreed with their teaching strategies and I'm surprised that my girl can write a long passage.
As such, creativity can be maintained.
‹ 上一主題|下一主題