用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 deleted
樓主: muimui2
go

deleted [複製鏈接]

charlesyy 發表於 17-4-4 22:37
我指留學

我明,但如果只係揀最近香港既國家,就只有中国或台灣啊!個人覺得應該用學習環境、學術成就、歷史…等作選擇條件,除非家庭能力有限,就另作別論。

回覆 muimui2 的帖子

仔女自己想移民嗎?

如果仔女想移民,但家長無能力或唔想;或仔女之後改變主意,咁又點算?

移民唔係揀出唔出街食飯,或去邊度食咁簡單。
仔女還在小學階段,有能力分析移民的利與弊及深遠影響嗎?

回覆 Activehealth 的帖子

樓主係為左仔女教育問題移民,唔係樓主自己想移民。又,時間係升中去外國,咁仔女已經12歲,有一定想法。

greentea000 發表於 17-4-5 23:03
回覆 Activehealth 的帖子

樓主係為左仔女教育問題移民,唔係樓主自己想移民。又,時間係升中去外國,咁仔 ...

越大去反而仲擔心佢地生活同適應問題.... 有得揀,唔係學費問題,都唔會想移民.... 事實他日條數真係好可怕....
樓主,你而家去到什麼步驟?

muimui2 發表於 17-2-6 11:07
所以覺得不如搞移民,等我同佢哋一齊過去,咁可能會好啲,起碼學費平一截。

親人之中,大部分中學才移民的,也不太 enjoy 外國生活,常心思思想返香港。結果一樣只成為過客,畢業後又回香港工作。如果想要西式教育,可能入國際學校也是一個選擇。當然,國際學校學費越來越貴也是事實。要留意,外國 "好學校" 是十分難入,名私校難考,名公校不少位於 "貴樓價" 區。移民搬遷要花一大筆,因此成本也不細。

回覆 Artie 的帖子

I am kind in the similar scenario. My kids are still small, i am thinking of moving to Vancouver in 2 years. Any suggestions of good school. Learn that the Chinese population is increasing in Vancouver over the last 10years, would like a elementary school that is not over populated by Chinese. TIA
‹ 上一主題|下一主題