用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 deleted
go

deleted [複製鏈接]

deleted
   2    0    0    0

muimui2 發表於 17-2-6 11:07
雖然小朋友仲細,但有心想佢中學過外國讀。同老公傾過,佢主張小朋友大啲(例如中四五左右,又或者大學)自 ...

如果有能力,就梗係成家移民過去啦!因為過去讀中一,會快啲適應,如果高年級先過去,咁就難講啲,好睇孩子既適應力及意願。

醒目開學勳章

雖然小朋友仲細,但有心想佢中學過外國讀。同老公傾過,佢主張小朋友大啲(例如中四五左右,又或者大學)自 ...

投資移民? 買樓?

3b 發表於 17-2-6 12:00
投資移民? 買樓?
如果澳洲就搞技術移民,但要早啲搞,趕喺40歲前就多啲分;英國有種創業移民,門檻唔太高,但我都唔係太清楚細節;

我咁諗,小朋友如果自己過去,每年要50萬,讀6年要300萬,兩個就600萬; 如果將呢筆錢搞移民,會唔會化算啲?但當然唔係投資移民啦。

muimui2 發表於 17-2-6 12:19
如果澳洲就搞技術移民,但要早啲搞,趕喺40歲前就多啲分;英國有種創業移民,門檻唔太高,但我都唔係太清楚 ...
如果你考慮移民,除非小朋友選擇讀政府學校,如讀私校都要俾學費。

demio 發表於 17-2-6 18:54
如果你考慮移民,除非小朋友選擇讀政府學校,如讀私校都要俾學費。
多謝提點,會考慮政府學校。

引用:雖然小朋友仲細,但有心想佢中學過外國讀。

原帖由 muimui2 於 17-02-06 發表
其實係香港讀國際學校比去外國讀平好多。

回覆:想請教大家應該選擇成家移民定淨係小朋友過去?

香港國際學校的位難求,英國入學相對容易好多

我前幾年check 過 Melbourne, 好嘅 grammar school 仲貴過留港讀IS.  政府中學都有勁嘅,HK P5 嗰年就要考啦!

仲有,我老公最近返去,佢話當地中文報紙超多補習廣告!

個人意見,如果單一為子女讀書安排,我唔會移民,尤其是要賣香港層樓嘅,將來仔女(或者自己)想返轉頭都唔容易。

happyfleet 發表於 17-2-6 20:28
其實係香港讀國際學校比去外國讀平好多。
唔一樣嘅,其他國家我唔清楚,美國嘅州立大學留比本地學生同外國學生嘅學位數目差好遠,作為喺當地高中畢業嘅本地學生,要入讀該州嘅公立大學比以外國學生申請要容易入好多

回覆:想請教大家應該選擇成家移民定淨係小朋友過去?

美國新人上塲 幾天都。。。考慮清楚才去移民

brother4 發表於 17-2-8 10:03
美國新人上塲 幾天都。。。考慮清楚才去移民
呢個癲佬,真係令人滴汗...  照計國會同法院會有制衡機制,而家係一個好好嘅機會去測試呢個系統是否有效,如果連國會都陪埋佢癲,咁呢個國家就真係氣數盡了

我想請教大家意見,如果澳洲公民中學生,獨自 homestay 留澳(父母留港),public 中學會收嗎?

babymummyfc 發表於 17-2-9 08:12
我想請教大家意見,如果澳洲公民中學生,獨自 homestay 留澳(父母留港),public 中學會收嗎?
...
Syd & Mel 都幾多呢D學生, 只要付費請監護人.

舉家移民的考慮的因素比較廣,計劃要比較週詳。例如:新移民在外國揾食有一定的制肘。
不過以香港現在的情況,大家不期然都會考慮移民也是我能理解的。
所以若考慮清楚,又很有把握,移民不失為一個逃避香港教育制度及政治紛擾的一石二鳥的方法。
不過要留意,成績好的政府學校在英國也很吃香,競爭亦大。Grammar School (Selective Schools) 是要考試的。11plus exam是在Year 6 (即香港小五)開學不久後就教的。

Non selective 的好學校則根據地址(Catchment)派位。要找一間好學校其實一點也不簡單

「移民不失為一個逃避香港教育制度及政治紛擾的一石二鳥的方法。」⋯完全同意。

我地趁小朋友仲細都預備移民去Mel,唔知邊區有較好小學、中學呢?私校好?定政府學校好呢?

cadamom 發表於 17-2-13 06:28
舉家移民的考慮的因素比較廣,計劃要比較週詳。例如:新移民在外國揾食有一定的制肘。
不過以香港現在的情 ...

So true.
It is not easy to get a place in "good schools".

同你諗法一樣 而家睇緊資料,想去英國,未知點揀選住所因要入讀學校又跟catchment area....

charlesyy 發表於 17-4-4 10:36
如只是小朋友留學,最好是近香港,有什麼國家較好?

你意思只係離開香港讀書就得?
‹ 上一主題|下一主題