用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新手一問,謝謝!
go

新手一問,謝謝!

想請問吓小學升中,可否註冊多於一間非派位直資中學?

而如果註冊了非派位直資中學,便代表要放棄大抽獎(這如小學安排一樣)。對嗎?謝謝。

想請問吓小學升中,可否註冊多於一間非派位直資中學?==不可以

而如果註冊了非派位直資中學,便代表要放棄大抽獎(這如小學安排一樣)。對嗎?謝謝。==是

mcdonn  Tks!  發表於 17-2-6 14:08

mcdonn 發表於 17-2-6 10:51
想請問吓小學升中,可否註冊多於一間非派位直資中學?

而如果註冊了非派位直資中學,便代表要放棄大抽獎( ...
1。大部分情況,小學升中只可能註冊一間直資,原因係你需要交出小六學生資料表。
2。如果註冊咗直資中學,代表你放棄大抽獎,因為直資學校會通知EDB。

王家爸爸 發表於 17-2-6 10:59
1。大部分情況,小學升中只可能註冊一間直資,原因係你需要交出小六學生資料表。
2。如果註冊咗直資中學, ...

謝謝。咁如果註冊了一間非派位直資,可否申請放棄原先註册那一間,而註册另一間非派位直資?

大部分情況,你是指如果小學冇呈分,就可以(灰色地帶), 對嗎?

王家爸爸  可以  發表於 17-2-6 12:32

回覆:新手一問,謝謝!

另一新手問:
如註冊直資學校後,可否於11/7叩官校門? thank you

王家爸爸  當然可以  發表於 17-2-6 12:37
little_yolky  可以的,叩門係做乜都得的。  發表於 17-2-6 12:15

mcdonn 發表於 17-2-6 11:13

謝謝。咁如果註冊了一間非派位直資,可否申請放棄原先註册那 ...
可以先注冊一間, 第二間較理想的收咗, 再放棄第一間, 注冊第二間。

mcdonn  Tks!  發表於 17-2-6 14:08

mcdonn 發表於 17-2-6 11:13

謝謝。咁如果註冊了一間非派位直資,可否申請放棄原先註册那 ...
如果註冊咗一間直資,之後改變主意,想註册另一間直資,基本上有兩種情況:
第一,你未交出小六學生資料表,可以直接轉。
第二,如果你已經交出小六學生資料表,需要問學校取回。

mcdonn  Tks!  發表於 17-2-6 14:09

回覆樓主:

知道答案

王家爸爸 發表於 17-2-6 10:59
2。如果註冊咗直資中學, ...
王家爸爸,如註冊了直資,可以繼續去自行interview嗎?

BBBernie 發表於 17-2-10 10:21
王家爸爸,如註冊了直資,可以繼續去自行interview嗎?
當然可以繼續去自行既面試,但係目的係嘜?