用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女拔对聖保羅对協恩
樓主: beautyyk
go

女拔对聖保羅对協恩

觀察SPCC近三年的DSE/IB表現,女同學表現在文理兩個範疇都十分亮麗,男同學的存在,在理科範疇肯定有正面嘅影響,而女同學在語文嘅優勢,對男生亦有良好的副作用。

ABC-DAD 發表於 17-2-6 12:43
觀察SPCC近三年的DSE/IB表現,女同學表現在文理兩個範疇都十分亮麗,男同學的存在,在理科範疇肯定有正面嘅 ...
所以如果係我, 我個人會揀SPCC........不過我女女無咁叻之嘛。佢果3間我都唔會考慮。

whywhite22    發表於 17-2-6 16:58

回覆樓主:

Deleted

回覆樓主:

Deleted

Oh sorry以為小學版

little_yolky 發表於 17-2-6 12:53
所以如果係我, 我個人會揀SPCC........不過我女女無咁叻之嘛。佢果3間我都唔會考慮。 ...

世事好難講,或者你阿女考呈分試時突發神威呢!做阿媽都無信心,阿女點會有信心呀?

little_yolky  佢英文個底唔好,我唔勉強佢。  發表於 17-2-6 18:22

有無想過高中考什麽公開試?有可能讀 IB 的話,咪選SPCC, 第時有得揀。又或者想過考 IGCSE,咪讀 DGS。若果一心一意考 DSE,咪選HY囖!一D 都唔失禮。我自己都識人(聖公會中學資深老師)幫女女揀HY 而放棄 DGS 。

little_yolky 發表於 17-2-6 12:24
如果女女叻, 呢三間是但讀一間都入到大學(如果你既目標只係入大學)。不過, 我個人prefer SPCC, 因為係男女 ...

去到高中,已經不是「同SPCC男仔一齊鬥」,係鬥緊全港高中生。

謝謝大家寶貴意見。

siden 發表於 17-2-6 15:13
去到高中,已經不是「同SPCC男仔一齊鬥」,係鬥緊全港高中生。
我諗.......鬥得嬴SPCC班仔, 全港高中生要鬥...........已經係去到華山論劍既地步了。

回覆 beautyyk 的帖子

有定案嗎?

真係羡慕死人....

little_yolky 發表於 17-2-6 18:25
我諗.......鬥得嬴SPCC班仔, 全港高中生要鬥...........已經係去到華山論劍既地步了。 ...

我意思正係,高中使乜擔心鬥唔鬥得蠃spcc班仔?成績好到fight得低大部份全港高中生在JUPAS選校已經大把選擇,spcc超勁男同學由得佢贏又如何?

sabatini  認同,做人唔洗下下贏到盡,唔係嫁唔去  發表於 17-2-8 23:13
little_yolky  由得佢贏又如何<===呢句好  發表於 17-2-7 12:22

SPCC首輪收生為級首學生!SPCC 一定較HY好!
但最好係問囡囡,因為係佢讀唔係你!

IB 也是一個很好選擇,讓女兒想想吧。
恭喜恭喜

回覆 AndyQ 的帖子

多謝!

3間之中,純個人想法(無意冒犯各校家長),我不會考慮協恩,而DGS和SPCC2間之中我會倾向揀SPCC, 因為1) 男女校, 2)DSE和IB同樣考得咁好,好厲害,3)DGS雖開GCE A Level, 但其實GCE AL開嘅位好少好少(好像是二十幾個),至少SPCC的IB位有60個(3班),而且GCE AL其實可以自修生身份去報考,但IB係無得自修報考
簡單來說,如果不計男女校因素,而只考慮讀DSE, SPCC和DGS一樣咁超班,入either one都一樣咁好,或者考慮埋“地點、距離”

恭喜晒!(能有個咁叻女)

Yanamami  BTW, 楼主已放棄DGS.  發表於 17-2-9 09:59
Yanamami  DGS 的GCE开-班40人,但俾中文非第一語言的同学优先~  發表於 17-2-9 09:58

啱自己就得,點都係考一個試啫,揾一間容易適應中一生活嘅我覺得重要啲,中學除左學業,社交上嘅發展(羣+德)會影響好大,有認識嘅師兄/姐,有共同興趣嘅朋友,初中能參與自己有表現嘅項目,對建立自信及擴大社交圈子會幫到好多;當年小級一女同學,放棄SPCC去HY, 仍然是成績亮麗,另一位女同學去了E中,三人都在大學再做同學。
選擇自己感覺[對]的學校就堅持下去,就可以了。
不同人,自有不同故事、際遇跟經歷。

mingmingyinyin  對呀,說得好!最重要係“合適”  發表於 17-2-9 13:37

多口提一句,近年見到嘅SPCC並非只得讀書嘅中學,可能,從來都唔係,另一方面,它不追求全能,卻盡量提供支持學生爭取全面發展機會。

mingmingyinyin  我也有同感!以前仲以為SPCC得academic excellence, 原來都有唔少音樂、體育talents   發表於 17-2-9 13:45

回覆 mingmingyinyin 的帖子

謝謝yanamami的關於DGS的GCE AL學额的最新資料!
原來现在已開到有40個位,看來Non Jupas的競爭愈來愈大啦