用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 diary of a wimpy kid
go

diary of a wimpy kid

想比囝囝試睇diary of a wimpy kid, 但唔想咁快買set裝,請問個系列本身有冇分程度,如果“入門”,睇邊本先會較好?謝謝

我覺得冇分程度,想試不如買第一本。

回覆:b3410 的帖子

謝謝回覆!第一本即是邊一本?可以話個書名我知嗎?謝謝

PRmamee 發表於 17-2-6 09:03
謝謝回覆!第一本即是邊一本?可以話個書名我知嗎?謝謝

Wimpy Kid 系列內沒有分程度,不是什麼嚴肅的文學作品,小朋友睇得輕鬆愉快便是。

這是第一本
http://diary-of-a-wimpy-kid.wikia.com/wiki/Diary_of_a_Wimpy_Kid

可從圖書館借閱
Diary of a wimpy kid : Greg Heffley's journal / by Jeff Kinney.
https://webcat.hkpl.gov.hk/lib/item?id=chamo:2917580&locale=en

呢套書好好睇
而且冇分程度

我有學生在小二已開始睇
內容簡單易明
市面上好似有中英對照本
都翻譯得唔錯架

回覆樓主:

呢本書我女覺得悶所以建議你去圖書館借左黎睇下佢有無興趣先,呢本係第1本

my kid also likes reading this series

回覆樓主:

買咗第一本先
要由第一集睇起會比較容易明因為裏面有唔同嘅人物, 關係, 知道咗 人物關係 之後好似追連續劇咁樣

我仔班同學近排好興睇這套書,但我仔唔中意

回覆樓主

呢套書我會比佢中學先睇
我記得有對話係討論女同學個屁股
大啲比佢睇會好啲