用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 求教!如何處理小朋友在playgroup 被打?
樓主: yeemchiu2
go

求教!如何處理小朋友在playgroup 被打? [複製鏈接]

打人嗰個小朋友的家長應該都要擔心自己小朋友成日打人~

我仔仔都試過無緣無故被另一個小朋友打....  但我仔又唔會話特別記住, 可能以為人哋係同佢玩...

有時其他小朋友會因為我仔生得細粒d 所以蝦佢.... 如果我喺身邊, 會幫佢擋.... 而通常對方父母都會好緊張怕整親其他人~
而始終我仔仔只一歲半, 到佢大少少, 都會教佢俾人蝦要點做~

AnEm 發表於 17-2-14 15:55
打人嗰個小朋友的家長應該都要擔心自己小朋友成日打人~

我仔仔都試過無緣無故被另一個小朋友打....  但我 ...

係架。都會教小朋友,要走開同大叫老師幫手。
我阿b都係歲半,唯有等佢大個的先再講佢知。

我小朋友都試過, 過左幾天, 食食o下午飯佢突然自己講起落淚... 嚇親我

我同佢講: 佢只係唔識表達自己, 唔識講出黎, 所以佢唔小心ga咋。你原諒佢啦 。順便讚佢表現好好無打返人地。

幸好你轉左會, 只怕打人果個慣左見親你小朋友就打(知佢唔還手)。 都有親戚個仔好靜, 但幼稚園成日俾人蝦。

Soming 發表於 17-2-18 13:02
我小朋友都試過, 過左幾天, 食食o下午飯佢突然自己講起落淚... 嚇親我

我同佢講: 佢只係唔識表達自己, 唔 ...

係架!小朋友打慣手勢,就好難改。最無辜的係,無喇喇被人打的小朋友,都唔知發生咩事。

PLAYGROUP 時睇住2個小朋友靜靜對望,其中一個突然插佢眼....插眼小孩的家長連聲記道歉,被插的家長只好苦笑說不緊要。

不過打人的家長都係有心教好小孩的人,
作為家長一起努力,教好下一代。

yeemchiu2 發表於 17-2-5 01:14
係我同小朋友上。小朋友手腳好快,擋都擋唔切。
雖然對方家長都有say sorry,但都肉痛。阿b塊面被抓損左 ...

如果下次去返playgoup,沿途同自己囝囝講,媽媽一定保護你,唔俾其他小朋友打囝囝,但囝囝都唔準打人,打人好痛痛,打人係錯,去到專登叫囝囝坐遠d,等打人小朋友再打人時,有時間防備,但之後一定要保護度囝囝,怕影響日後心智,處理不當,就會好極端,好(愚)弱或好牛,姨甥仔同學,人家少少high度佢都覺得人地打佢,會好大反應,報復心強,好少原諒別人,蠻不講理

Soming 發表於 17-2-20 10:31
PLAYGROUP 時睇住2個小朋友靜靜對望,其中一個突然插佢眼....插眼小孩的家長連聲記道歉,被插的家長只好苦 ...

謝謝你!

TorresChow 發表於 17-2-23 11:28
如果下次去返playgoup,沿途同自己囝囝講,媽媽一定保護你,唔俾其他小朋友打囝囝,但囝囝都唔準打人,打 ...

係架!家下去其他playgroup ,我都會睇緊的,跟貼的。唔想自己阿b俾人地整親,又唔想自己阿b整親人地。
‹ 上一主題|下一主題