用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 剛踏入三歲,請比意見
go

剛踏入三歲,請比意見 [複製鏈接]

小朋友剛三歲,N班,一向有伴讀習慣,如英文書我會用廣東話口語講一次,英文講一次,中文書只用口語,唔會逐隻字篤黎講,所以一隻字都未認到,小朋友都會有書癮,會要求我讀書,能坐低同我一齊睇一個鐘,自己間中亦會翻書,看圖多,自己翻嘅話速度偏快,好似無細閱咁,同我一齊就好有耐性

請問是否開始要認字?雖然家中有好多繪本,但因為我只用口語講,字亦深,所以不知下一步要如何教?我沒有什麼系列性嘅書,只有ORT 1-2,有伴讀過下,但似乎興趣不太大。

因知道已同小朋友建立了閱讀興趣,我知佢鐘意的,所以想知下一步我要如何教?唔想自己教唔好令佢慢慢無興趣

謝謝指教。

0    0    0    0

個人覺得無需要讀英文書前用廣東話一次才讀英文

小朋友在play group或幼稚園聽net講故事都唔會有人用廣東話講一次先,繪本有圖,讀的時候指下與字有關的圖畫,小朋友一樣會學識,預先用廣東話講會令他依賴,不習慣用英文去理解故事

我在仔小二前伴讀英文時是我是全英,遇到他不懂的字,圖畫也沒有的時候,我用英文解釋,要他估中文解釋,或者一起查picture dictionary
‹ 上一主題|下一主題