用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2017 xmas 機票
樓主: DKmum
go

2017 xmas 機票  

我小朋友10歲將於本年九月到英國Bath 讀Year Six, 我和先生會一起陪他到英國開學,之後就要用航空公司UM的服務, 請問可否指導下機票事宜~有那些航空公司提供UM service?

回覆 3b 的帖子

Hihi

ytd check Dec 2017 direct flights CX around $11000

是否入手價?

倒頭飛

末扣75磅

DKmum 發表於 17-2-3 13:44
今年聖誕機票貴過舊年好多呀,去年BA 直航$8300, 今年剛check 直航要$11500起,5知系咪轉校后假期日子唔同 ...
any one can share
細路撘過徳航

醒目開學勳章

twtwtw 發表於 17-2-7 15:03
回覆 3b 的帖子

阿仔的放假時間就算扣完£75 APD, CX都要大約$11,600, 我見網上只有standard, 未見有save的票, 不知道是聖誕節沒有還是未出

3b 發表於 17-2-7 15:20
阿仔的放假時間就算扣完£75 APD, CX都要大約$11,600, 我見網上只有standard, 未見有save的票, 不知道是 ...

Save 機票是學生票?
仔又話自己轉機會好擔心
看來坐直航多

twtwtw 發表於 17-2-7 16:38
仔又話自己轉機會好擔心
看來坐直航多

如果你仔冇信心,咁就俾多少少撘直航啦!

醒目開學勳章

仔又話自己轉機會好擔心
看來坐直航多

不是學生票, 經濟倉都有分幾種票價(save, standard, flex), save票價錢最平但相對儲的mileage及sector亦最少

twtwtw 發表於 17-2-7 15:12
any one can share
細路撘過徳航

我仔仔在德國讀書,由於所在城市冇直航到香港,都係搭漢莎,聖誕返香港及回德,都是在 Frankfurt 轉機,仔仔話完全冇問題,非常順利,飛機餐也不錯。

bbdou 發表於 17-2-7 21:47
我仔仔在德國讀書,由於所在城市冇直航到香港,都係搭漢莎,聖誕返香港及回德,都是在 Frankfurt 轉機,仔 ...

Bbdou

How old is ur son

機票上網自己訂?

twtwtw 發表於 17-2-7 21:48
Bbdou

How old is ur son

2016聖誕剛滿14歲,機票是自己上網訂,我係買到頭飛

bbdou 發表於 17-2-7 21:47
我仔仔在德國讀書,由於所在城市冇直航到香港,都係搭漢莎,聖誕返香港及回德,都是在 Frankfurt 轉機,仔 ...

d航班準時嗎?因我見佢一日得一班飛機飛返香港

DKmum 發表於 17-2-7 21:56

我仔暫時只搭過一次,準時。

大家有考慮過北歐航空(SAS)嗎? 好似唔多見大家提及
之前看過HKG來回Manchester都係大概五千左右(9月去12月頭返)
26歲以下收學生價錢(Youth price只限economy),寄艙一件23kg,但是要先去瑞典/北歐國家轉機
姨甥女主動提出要轉機,直航不會很辛苦嗎而且一向較貴

仔又話自己轉機會好擔心
看來坐直航多

其實轉機唔係D咩複雜嘅嘢,一次生,兩次熟,有指示牌睇,有疑問就開口問,機場職員一定會幫。

如果英國經德國飛香港仲簡單,在英國已經出境,在德國轉機時無需經海關,反而我仔係先搭 domestic flight 去 Frankfurt,要在 Frankfurt 過海關出境,再去轉機。

回覆 Cherrielo 的帖子

do this airline have UM services?

JoannMok 發表於 17-2-6 12:15
我小朋友10歲將於本年九月到英國Bath 讀Year Six, 我和先生會一起陪他到英國開學,之後就要用航空公司UM的 ...

Hi Joann
我們2015 用過Empirate UM , d仔話好ok, 而且免費

Cherrielo 發表於 17-2-3 23:53
Lufthansa 都ok㗎! 但我上次在 Frankfurt 轉機,得1個鐘10分鐘,但剛剛好,在同一層直行就ok, 好方便。仲 ...

一個鐘頭好像很趕,因為啊仔自己轉機,所以訂了長d時間停留那班機

DKmum 發表於 17-2-3 13:44
今年聖誕機票貴過舊年好多呀,去年BA 直航$8300, 今年剛check 直航要$11500起,5知系咪轉校后假期日子唔同 ...
我亞女喺 Munich 轉過兩次機,佢話 2 hours轉機就一定足夠時間,不過一定要注意下一班機嘅閘口,千祈唔好入錯閘口,同埋轉機時係要過多次 secruity。

DKmum 發表於 17-2-7 21:56

我亞女搭過 4 次漢莎:第一次,喺 HK 入閘後就 delay 左兩個鐘先起飛,去到 Munich 已經安排好晒搭另一班機去 Heathow,無大問題出現。
第二次,喺 Heathow 已經 delay 兩個鐘,去到 Munich 再 delay 八個鐘(壞機),漢莎安排亞女自己搭的士去酒店住一晚,第二朝一早酒店車送佢返機場再飛返 HK,呢次擔心死,因為亞女當時得 14 歲,期間仲有一段時間 lost contact!搞到我覺得好對個女唔住。
第三,第四次就無問題出現,第三次係喺 Frankfurt 轉機,第四次搭瑞士航空 (聯營)喺瑞士轉機。
個人覺得,最好換定 D 歐羅比佢地以備不時之需。

basbyy 發表於 17-2-13 00:55
我亞女喺 Munich 轉過兩次機,佢話 2 hours轉機就一定足夠時間,不過一定要注意下一班機嘅閘口,千祈唔好入 ...
上次在 Frankfurt 轉機不用再過 Security,  照跟閘口指示行就可以,而且在同層,非常簡單。