用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統一派位
go

統一派位 [複製鏈接]

請問大家, 是否需要填晒所有學校, 因為有喲學校沒有校車到?
   6    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果你識得填,填頭幾間已經係有機會入,定埋安全網的話,其實唔駛填哂
恐龍家

點是識得填?

盡量區內的都填晒...否則好大機會派到好遠

11校網, 借位 (3間南區, 8間灣仔), 是否需要墳晒?

小曳人 發表於 17-2-3 11:22
如果你識得填,填頭幾間已經係有機會入,定埋安全網的話,其實唔駛填哂
...
人總有失算的時候,建議就算幾唔中意同區某些學校,點都要依"無咁唔中意"既次序填晒入去,衰起上來都起碼係派番同區,之後再叩門吧

引用:11校網,+借位+(3間南區,+8間灣仔),+是否需

原帖由 edwardlee0303 於 17-02-03 發表
11校網, 借位 (3間南區, 8間灣仔), 是否需要墳晒?
不論咩網,有就要填,否則第一不中,派無填既比你。

之前住屯門區,70網,同學仔既大女定大仔抽獎,只喜歡某三間,只填3間,點知三間大熱不中,最後派左隔離區71區既伊斯蘭學校,喊左出黎。

但同一時間,只填同一間hit 校在頭三位 又好彩比佢派到第一間,之後不得了,她周圍教人要將最喜歡的學校「一定」要填頭三位。

醒目開學勳章 貢獻勳章

edwardlee0303 發表於 17-2-3 11:26
點是識得填?

首先分類
第一志願以往收唔哂/有人入唔到嘅學校 (大熱):A
第二志願以往收唔哂/有人入唔到嘅學校 (次熱):B
第三志願或以後都有人入到:C

然後响呢個list裡面,因個人所能承受嘅風險而填
高風險OK/有back up:A>B>C>C
低風險,又想試試運氣:A>C>C
低風險,唔想試運氣:B>C>C

所以,如果識玩呢個遊戲,第三志願一定入到,而好多區,係去到第三已經係所謂"寶校",但個別區都仲可以玩到第四志願

當然,你喜歡填滿佢,可以响後面自由發揮

恐龍家

methy 發表於 17-2-3 11:55
不論咩網,有就要填,否則第一不中,派無填既比你。

之前住屯門區,70網,同學仔既大女定大仔抽獎,只喜歡 ...

有就要填, 真係笑左! 熱門學校填一間就夠喇, 填晒全部有意義咩?

小曳人 發表於 17-2-3 12:21
首先分類
第一志願收唔駛學校:A
第二志願收唔駛學校:B
唔好意思, 不是太明.
低風險,唔想試運氣:B>C>C

小曳人  sorry for my typo  發表於 17-2-3 15:45

edwardlee0303 發表於 17-2-3 11:26
點是識得填?
第一志願㨂自己最想入個間第二志願㨂二線自己想入個間(統計上年排第二都入到既學校)
第三志願就係無人會㨂,一定入到,但自己可以接受既學校

記住,志願唔係真係自己想讀既順序,大熱學校只可選一間

edwardlee0303 發表於 17-2-3 13:35
唔好意思, 不是太明.
意思係先分類學校
睇返上一年資料

放第一既都未必入到既學校(大熱):A組
放第二都未必入到既(二線): B組
無人㨂既(三線以下):C組

之後就係跟風險點放ABC

小曳人  thx  發表於 17-2-3 15:45

醒目開學勳章 貢獻勳章

edwardlee0303 發表於 17-2-3 13:35
唔好意思, 不是太明.
其實有無了解過遊戲玩法?!
如果間學校係大熱 e.g.DPS in 41, 無可能第二志願仲有位,就唔應該放响第一以外位置,咁樣,會放棄咗僅有嘅選擇權!
以41女仔為例,
e.g. MCS  (A類) > DPS (A類)> HF (B類)  (死得嘅A>A>B組合)
其實聖家第二志願係有機嘅,但第三就無,所以如果打算MCS第一,就要放棄填DPS,直接放聖家响第二 (高度風險嘅A>B>C組合)
但如果你想穩陣嘅話,就直接放聖家第一,再放兩間唔熱門嘅學校,收工! (低風險嘅B>C>C 組合)

當然,要做少少功課,先可以替你所屬嘅校網作分類啦...
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3273936&extra=page%3D1
but this may help~

good luck~

恐龍家

小曳人 發表於 17-2-3 15:58
其實有無了解過遊戲玩法?!
如果間學校係大熱 e.g.DPS in 41, 無可能第二志願仲有位,就唔應該放响第一以 ...

11區校網, 點定義為a類? 點定義為b類? 點定義為c類?

醒目開學勳章 貢獻勳章

edwardlee0303 發表於 17-2-4 09:30
11區校網, 點定義為a類? 點定義為b類? 點定義為c類?
from the link I quoted:
校網選擇備注有人入有人唔入
11乙1

聖提女子,聖彼得,英一,英二,基恩,中尼
乙2
呂明才呂明才,李陞
乙3

其它甲2入聖嘉祿
    乙5入聖嘉祿
    乙7入聖馬太
    乙10入新會商會

so group A: 聖提女子,聖彼得,英一,英二,基恩,中尼
Group B: 呂明才,李陞
Group C: likely the rest, incl 聖嘉祿, 聖馬太, 新會商會
I didnt search for what schools in this net, just use the info available here..

good luck!

恐龍家

醒目開學勳章 王國長老

topskyint 發表於 17-2-3 11:37
盡量區內的都填晒...否則好大機會派到好遠

除非已講左借左隔離區,否則唔會無端端派到去第二區。
自己區會有學校可以加班,一定夠位

如果無填滿可選學校,假設你只填五間,而好不幸因為五間都熱門於頭兩輪已滿位。最後你就會等其他人派晒先,到時好大機會會派到區外或區內最差。
自己好好排位。

supar08 發表於 17-2-5 12:49
如果無填滿可選學校,假設你只填五間,而好不幸因為五間都熱門於頭兩輪已滿位。最後你就會等其他人派晒先, ...

30間,填20間,是否足夠?

supar08 發表於 17-2-5 12:49
如果無填滿可選學校,假設你只填五間,而好不幸因為五間都熱門於頭兩輪已滿位。最後你就會等其他人派晒先, ...

30間,填20間,是否足夠?

醒目開學勳章 貢獻勳章

喜歡填滿,好簡單,跟上面方法填5間,之後點填都得 (包括唔填)
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題