用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 保良局新IB校
樓主: siden
go

保良局新IB校

poonseelai 發表於 17-2-3 11:17
國際版有話係先私校後國際,保良局会補貼嗎?錢用在非本地學生有無問題?
...
如果只係私立學校,EDB唔會理限制你如何收生(因為無補貼).
就算國際學校, 係EDB眼中都只係私校既一種, EDB一樣無補貼 (除ESF外, 不過都取消了), 只係有收生限制
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

成皮一個月都叫very affordable,真係要認窮....

siden  x2  發表於 17-2-3 12:48

hkpapa852 發表於 17-2-3 11:29
如果只係私立學校,EDB唔會理限制你如何收生(因為無補貼).
就算國際學校, 係EDB眼中都只係私校既一種, EDB ...

我意思是如保良局補貼非本地生

poonseelai 發表於 17-2-3 11:55
如果辦學團體願意補貼, 咁我地呢D外人都無乜資格出聲.

只係如果係本地學生入讀但又得唔到補貼, 咁就要自己諗諗
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Charlotte_mom 發表於 17-2-3 11:54
成皮一個月都叫very affordable,真係要認窮....
都話人地目標唔係我地呢D窮港燦咯!

之前有聽過話係想搞到好似CKY咁.....
不過睇佢WEBSITE同校長既PROFILE, 就真係似想向國際學校發展啦
保記而家似想開多D呢類型學校啦....TSL, CKY已經有樣睇

poonseelai 發表於 17-2-3 11:55

保良局D 錢係自己,又唔係納稅人俾,政府點可能管?

hkpapa852 發表於 17-2-3 12:01
都話人地目標唔係我地呢D窮港燦咯!

其實而家開咁多國際,都係為左強國客啦。 老實講有無中學無所謂喎。

retriever 發表於 17-2-2 18:32
cky 已經話係非牟利。

其實點解保良局攪攪下變左教育機構,仲係遠離群眾攪IS?

保良局從來都有搞教育,又唔係今時今日既事。幾多保良局的幼稚園,中小學呀。