用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 保良局新IB校
go

保良局新IB校 [複製鏈接]

http://plkis.edu.hk/
   2    0    0    0

回覆:siden 的帖子

thanks for sharing!
any ideas of the school fees?

siden 發表於 17-2-2 18:16

cky 已經話係非牟利。

其實點解保良局攪攪下變左教育機構,仲係遠離群眾攪IS?

siden 發表於 17-2-2 18:16

I think the major concern is: I haven't seen they're mentioning that they'll set up a secondary section.

MrBeast  agree  發表於 17-2-2 21:38

janelle427 發表於 17-2-2 18:27
thanks for sharing!
any ideas of the school fees?

Sorry, no idea

"At a very affordable HK$89,800 a year with no annual levy, no debenture and no hidden costs, this school provides a unique choice in the market for parents."

回覆 siden 的帖子

yes, it's also my major concern. Where can they go afterwards?

引用:Quote:siden+發表於+17-2-2+18:16+ http://

原帖由 retriever 於 17-02-02 發表

其實我好耐之前已經不大喜歡呢個组織

siden 發表於 17-2-2 18:36
I think the major concern is: I haven't seen they're mentioning that they'll set up a secondary sect ...

唔通好多人都係讀到中學就送去外國讀書?

siden 發表於 17-2-2 18:36
I think the major concern is: I haven't seen they're mentioning that they'll set up a secondary sect ...

applebot 發表於 17-2-2 22:57

回老家,或跳板去外國。

即主要俾外地人讀。

retriever 發表於 17-2-3 08:21
回老家,或跳板去外國。

即主要俾外地人讀。

香港好多讀國際學校嘅學生多數係華人(外國護照),佢哋嘅老家唔再係香港或大陸,而係美國加拿大澳洲或英國。

applebot 發表於 17-2-3 08:50
香港好多讀國際學校嘅學生多數係華人(外國護照),佢哋嘅老家唔再係香港或大陸,而係美國加拿大澳洲或英 ...

對呀.

近年有唔少新既IS, 都係無中學.

呢間學校牌照未出, 未能肯定係邊類型學校.

到底係國際學校 (必須取錄至少75% "非"本地學生), 私立獨立計劃學校(如CKY, 必須取錄至少75% 本地學生), 定係私校 (無乜何收生限制)呢?

不過睇報導, 呢間PLK同建造商會合辦既學校, 應該係打算做第一類型學校: 國際學校, 即係目標客戶唔係本地學生囉!

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D2
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-2-3 09:29
呢間學校牌照未出, 未能肯定係邊類型學校.

到底係國際學校 (必須取錄至少75% "非"本地學生), 私立獨立計 ...

只要有本外國護照,不論美國加拿大澳洲,甚至瓦努阿圖,阿富汗,都當你係非本地生。

applebot 發表於 17-2-3 10:58
只要有本外國護照,不論美國加拿大澳洲,甚至瓦努阿圖,阿富汗,都當你係非本地生。

...
呢點當然知道, 不過人地擺明就唔係為D連外國Passport都無既本地學生而設,所而大家諗住佢點為本地學生有中小學銜接,其實真係諗多咗。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-2-3 11:10
呢點當然知道, 不過人地擺明就唔係為D連外國Passport都無既本地學生而設,所而大家諗住佢點為本地學生有中 ...

就好似好多國際學校幼稚園咁,讀到K2,考唔入國際學校小學部,迫住搵K3讀,之後考本地小學,但又跟唔上中文程度。如果唔係打算出國讀,真係唔好唸尼啲冇一條龍嘅國際學校,上到大學又要爭Non-Jupas位。

hkpapa852 發表於 17-2-3 11:10
呢點當然知道, 不過人地擺明就唔係為D連外國Passport都無既本地學生而設,所而大家諗住佢點為本地學生有中 ...

國際版有話係先私校後國際,保良局会補貼嗎?錢用在非本地學生有無問題?
‹ 上一主題|下一主題