用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男拔 vs 喇沙, 你會選哪一間?
樓主: Snoopy1011
go

男拔 vs 喇沙, 你會選哪一間?   [複製鏈接]

jandtfamily 發表於 17-2-15 15:36

我亦認識好多音樂好而畢業後做了醫生,運動好而又做了 ...
校隊也一樣要考試,就係考左試先知道呢班成績咁差,想有好成績真係要靠自己

loveissac 發表於 17-2-15 15:50
校隊也一樣要考試,就係考左試先知道呢班成績咁差,想有好成績真係要靠自己
...

當然!凡事都要靠自己努力㗎啦!學業、音樂、體育..........一分耕耘 一分收穫!

兩間都係神校, 如家中小男神有機會入到其中一間都要感恩。兩間學校的文化氣氛exposure 都不一樣, 如有幸能揀 (兩者皆有OFFER), 就用適合度同仔仔喜歡指數去選擇吧。

Snoopy1011 發表於 17-2-1 20:31
誠心向大家請教, 如不計收學費與否, 你會怎樣比較這兩間學校呢?

喇叭!

Yanamami 發表於 17-2-8 23:13
成日都俾呢个问題困擾!好睇父母点教同本身性格点影响仔女多d. 我係PC畢業,津校中係乜同学都有,住九龍塘 ...

題外話, 一直都對PC 好印象.

有無想過俾你兩位千金去你母校讀?

Yanamami  無~~好介意中中,除此之外,其他都好好~  發表於 17-2-15 17:29

retriever 發表於 17-2-15 16:14

呢條問題肯定左你唔係Y網友粉絲

Yanamami  Bingo!  發表於 17-2-15 17:29

retriever 發表於 17-2-15 16:14

同我一样吾中2佢中中,老爺99識人可以入,KG叫我去,小学又叫我去,我打死都吾去入表激到兩老出煙!

kkhon 發表於 17-2-15 18:01
同我一样吾中2佢中中,老爺99識人可以入,KG叫我去,小学又叫我去,我打死都吾去入表激到兩老出煙 ...
中中/中小 真係一個死穴!
如果可以再揀一次,我諗我唔會揀培幼
我會揀 St.Catherine's,然後小學考 3私2直2油天2大天!

kkhon  我会揀st cat /KV  發表於 17-2-16 16:25
Yanamami  無錯!我就係禁做~  發表於 17-2-16 16:24
kkhon  所以我堅持吾去,靠自己  發表於 17-2-16 16:14

PC嘅中小/中中呢個label真係好多家長心中嘅一條剌! 識個PC校友, 因為入u後嘅慘痛經歷, 堅持小朋友由英小開始.

Yanamami  係吖~  發表於 17-2-16 16:23

lawsonmoon 發表於 17-2-8 23:05
我完全不是這意思,DBS學校和學生都沒有這種文化,大部分是普通家庭,以前很有錢的小撮都是些old money既有 ...
But your tone and content don't reflect the true picture, overtime you touch on DBS, you need to further clarify all the time.
In good old days, I studied in HK and UK, I got grant and loan to support my education, I never consider it's second class. It's mindset and low self-esteem of students and parents.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

小鹿揀學校 發表於 17-2-16 15:34
中中/中小 真係一個死穴!
如果可以再揀一次,我諗我唔會揀培幼
我會揀 St.Catherine's,然後小學考 3私2直2 ...
3私2直?除陳守仁外仲有邊一直?英華?
其實油天大天派位係咪真係咁好?近幾年了解多咗我覺得佢哋名過於實

Eat_Sleep_Play 發表於 17-2-16 17:26
其實油天大天派位係咪真係咁好?近幾年了解多咗我覺得佢哋名 ...

油天升中很好,大天麻麻

CarmanEE  大天年年平均得3X% B1  發表於 17-2-20 15:41
CarmanEE  兩間油天保持到年年有超過五成畢業生入B1中學,但新大天係得舊年有  發表於 17-2-20 15:37
fireenginebb  http://www.tktcpshfr.edu.hk/%E6%B4%BE%E4%BD%8D%E7%B5%90%E6%9E%9C.html  發表於 17-2-20 14:31
fireenginebb  升B1: 新油天: 51.53% ;大天(海帆道): 51.27%  發表於 17-2-20 14:30

ok3 發表於 17-2-16 15:54
PC嘅中小/中中呢個label真係好多家長心中嘅一條剌! 識個PC校友, 因為入u後嘅慘痛經歷, 堅持小朋友由英小開 ...
英小引起既問題,近年係中學開始浮現
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ANChan59 發表於 17-2-16 16:21
But your tone and content don't reflect the true picture, overtime you touch on DBS, you need to fur ...

陳sir,grant loan係有借有還,一般人會覺得冇虧欠任何人。但學費減免係一種財務援助,唔使還。對一般人嚟講,兩者係有明顯分別。

hkpapa852 發表於 17-2-16 17:51
根本就係DSE既問題, 邊有可能兩種語文同時達到PROFICIENCY LEVEL, 英小英文好, 但因中文過唔到DSE果關, 中小除非在中學發奮, 如果唔係都好難乎合到大學對英文的要求, 給果搞到大學畢業生英文水平低落, 個個中英文半桶水

hkpapa852 發表於 17-2-16 17:51

香港讀書,中, 英兩科都咁緊要。是旦炒一科都....。不過我講嘅嗰嗰朋友, 佢預小朋友留港或出國讀大學都ok. 所以少一重顧慮。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-2-16 17:26
其實油天大天派位係咪真係咁好?近幾年了解多咗我覺得佢哋名 ...
咁油天要比3私小升中梗冇得揮啦!我都想知冇直屬中学的官津你覺得边幾间叫做好呢?我個人認為除基湾丶軒小外,油天算係咁吧!

NeoMom 發表於 17-2-16 18:06
根本就係DSE既問題, 邊有可能兩種語文同時達到PROFICIENCY LEVEL, 英小英文好, 但因中文過唔到DSE果關, 中 ...
香港大學學位, 始終僧有多粥少!根本係為咗“西”走大部分人而設一個 threshold出嚟!雖則作為中國人, 我都覺得要學/識中文。但DSE份中文卷咁深, 問心喺香港入到u, 如果你唔係讀同中文科有關嘅嘢,科中文其實有乜用?!

kkhon  死亡之卷  發表於 17-2-16 18:47

kkhon 發表於 17-2-16 18:44
咁油天要比3私小升中梗冇得揮啦!我都想知冇直屬中学的官津你覺得边幾间叫做好呢?我個人認為除基湾丶軒小 ...
咁又係,有得5成band 1都算係咁

wbmom  唔使錢,功課唔多,派位又唔錯,仲想點?  發表於 17-2-17 08:37
kkhon  Sorry, 應该係吾使交学费先啱  發表於 17-2-16 18:56
kkhon  比起要交学费的,算係有交待啦  發表於 17-2-16 18:55

NeoMom 發表於 17-2-16 18:06
根本就係DSE既問題, 邊有可能兩種語文同時達到PROFICIENCY LEVEL, 英小英文好, 但因中文過唔到DSE果關, 中 ...
迷思~三间私小有两间都係中小,英文-d都唔差~
‹ 上一主題|下一主題