用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男拔 vs 喇沙, 你會選哪一間?
樓主: Snoopy1011
go

男拔 vs 喇沙, 你會選哪一間?  

mcl203 發表於 17-2-2 19:06
王爸唔知嘛....中學出去鬥...平均每人只玩一項...點可以揍夠人去比賽....
...
只聽過啲游長途既同我講游唔惦50米,唔知係講笑定講真。  

王家爸爸 發表於 17-2-3 09:16

真的!

唔掂意思係無“爆發力”?

如果Usian Bolt跑長途都唔会掂啦,長途同短途所需要既條件都唔一樣。

fullmama    發表於 17-2-3 19:35
elbar    發表於 17-2-3 15:26

引用:誠心向大家請教,+如不計收學費與否,+你會怎

原帖由 Snoopy1011 於 17-02-01 發表
誠心向大家請教, 如不計收學費與否, 你會怎樣比較這兩間學校呢?
兩間學校的比較,只限於學界、音樂成績的比較嗎?樓主,你心目中的比較是那方面?

王家爸爸  Good question   發表於 17-2-3 15:42

Soundervolt 發表於 17-2-3 10:28
如果Usian Bolt跑長途都唔会掂啦,長途同短途所需要既條件都唔一樣。
我直覺...Bolt 馬拉松會快過 姚潔貞 ~~~

papa71  你自己有冇跑過全馬先?!  發表於 17-2-3 16:20

papa71  你自己有冇跑過全馬先?!  發表於 7 分鐘前

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

我直覺...Bolt 馬拉松會快過 姚潔貞 ~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

再補充...直覺 已計算要有適當訓練...並非指即興果D ~~~

可以帶小朋友去參觀兩間學校  再俾佢自己選擇

回覆樓主:

近年Lsc同sjc都好似傾向academic多左,學界真係dbs玩晒,明日籃球精英賽四強,lsc, sjc, wy都冇影,喇沙會只剩張振興出戰。
所以運動型又想攞獎就dbs, 運動型又想挑戰自己就喇沙。

Yanamami  排球都係DB强项?  發表於 17-2-3 18:06

twotwoshing 發表於 17-2-3 17:32

近年Lsc同sjc都好似傾向academic多左,學界真係dbs玩晒,明 ...
今年開始DBS都著重成績多左, 收生要求都調整埋, 唔知係我諗多左定佢地真係暗示, 話課外活動嬴輸都唔緊要, 因為只係枝節, 品德同讀書至係根本

NeoMom 發表於 17-2-3 18:00
今年開始DBS都著重成績多左, 收生要求都調整埋, 唔知係我諗多左定佢地真係暗示, 話課外活動嬴輸都唔緊要,  ...

但學生唔知係咪咁諗,唯我拔萃喎

多謝大家嘅回應, 其實我係想揾較適合阿仔嘅學校, 我希望佢可以係讀書以外(唔想揾好谷嘅學校), 有多元化嘅活動去發展自己、培養自信同創造力。

judy 發表於 17-2-2 09:29
我反而想知道,一普通孩子,無持異功能。這两家學校,又會提供甚麼 "全人"教育呢? ...

查實間間都話全人教育架啦...
我自己就會考慮一間學校可以引領孩子走到咩境地,可以令孩子有高遠嘅眼界。
學校做咩野真係唔重要,好多學校會"做"好多野,但年青人被餵慣,始終只係井底蛙。
我少少嘅愚見係,學校能俾幾大空間啲年青人去試先至重要。學究型嘅學校容許佢地有空間好好讀書、做研究,為更高層次嘅學術研究打好基礎;運動型、音樂型、藝術型嘅有資源、有空間去追求卓越。
我估呢,全人教育未必只係指一個人瓣瓣掂,有時一個年青人係一個範疇中得到好高成就,或許會陶造埋佢整個人嘅品性、眼界、信心,呢個都算係全人教育。
我非用家,但呢兩間學校給予年青人嘅發展空間都好大,入到邊間都好開心啦。

b3410    發表於 17-2-4 16:32
judy  謝谢  發表於 17-2-4 09:39
>^^<

引用:多謝大家嘅回應,+其實我係想揾較適合阿仔嘅

原帖由 Snoopy1011 於 17-02-03 發表
多謝大家嘅回應, 其實我係想揾較適合阿仔嘅學校, 我希望佢可以係讀書以外(唔想揾好谷嘅學校), 有多元化嘅活 ...
我直覺男拔岩你囝囝多D~~~

twotwoshing 發表於 17-2-3 17:32

近年Lsc同sjc都好似傾向academic多左,學界真係dbs玩晒,明 ...

呢個時候仲唔收拾心情,努力溫書去為公開試做準備咩。

我個人覺得DB exposure 會大D, 但最好係帶仔仔感受下兩間學校, 睇佢自己喜歡邊間多D

是不是已經有男拔offer?又想去LS 自行?

回覆樓主:

我以前識些男拔和LS 的宿生,發覺男拔學生的英文,視野都好些。但是很久以前的事

引用:多謝大家嘅回應,+其實我係想揾較適合阿仔嘅

原帖由 Snoopy1011 於 17-02-03 發表
多謝大家嘅回應, 其實我係想揾較適合阿仔嘅學校, 我希望佢可以係讀書以外(唔想揾好谷嘅學校), 有多元化嘅活 ...
LSC 在F1-3會按學生能力,平均分配到每一班,沒有精英班,亦沒有運動員班,沒有階級觀念,有錢的同學不會在校內炫富,學校每年洗牌重新分班,每班都有成績好和稍遜的同學,對成績跟不上的同學,會安排小班教學,到達水平後會跟番大班上堂,可能是男仔關係,同學之間不會太計較,成績好和不好的都會玩埋一堆。

平日功課唔多,校內勁多學會,有各種校隊包括學術、音樂、運動,任由學生參加選拔,又有許多班際比賽,總之是各式其適。

中三時,好多細路會自動拚命讀書(當然有部分例外),因為中四會按成績,分科分班,大家會為了入最勁的班而努力,不過,這都是良性的競爭,不損兄弟情。

回覆:iceberg222 的帖子

還有,LSC啲細路在英文、數、理方面真是很強,如果閣下的囝仔是文科人,在數理方面較弱,讀起來會比較吃力和蝕底,家長在選校時要留意這點。

Soundervolt    發表於 17-2-6 10:34