用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男拔 vs 喇沙, 你會選哪一間?
樓主: Snoopy1011
go

男拔 vs 喇沙, 你會選哪一間?  

73662710 發表於 17-2-2 11:38
靠特異功能入名校,为校賣命,畢業後何以為生?
e.g. 蔡曉慧, 方力申

73662710  Exceptional cases!  發表於 17-2-2 12:28

BallBallMaMa 發表於 17-2-2 11:21
其實用特異功能入的真的好多
因為太多範疇了:不同的樂器、不同的運動項目,每項收一個兩個都唔 ...
淨係運動類,已經有近30種,其中一半以上都算熱門。加上音樂、藝術、學術等等,起碼有近百種特異功能。如果有學校真係可以每項收一個、兩個,真係要加開十班、八班先夠。

73662710 發表於 17-2-2 11:38
靠特異功能入名校,为校賣命,畢業後何以為生?
咪靠特異功能LOR, 玩音樂可以教樂器, 運動可以做教練, 行行出狀元, 不一定只是讀書才有出路呢

73662710  👍  發表於 17-2-2 12:31

BallBallMaMa 發表於 17-2-2 11:21
其實用特異功能入的真的好多
因為太多範疇了:不同的樂器、不同的運動項目,每項收一個兩個都唔 ...
唔好以為特異功能一定是成績差, 好多都係讀書好勁的

王家爸爸  其實唔少人係運動、藝術、學術都得。   發表於 17-2-2 14:29

王家爸爸 發表於 17-2-2 11:48
淨係運動類,已經有近30種,其中一半以上都算熱門。加上音樂、藝術、學術等等,起碼有近百種特異功能。如果 ...
所以傳統咪傾向收全人學生...一個學生可以出戰4-5樣都得嫁嗎 ~~~

kkhon 發表於 17-2-2 11:44
所以首要條件都係成绩,所谓的特異功能再锦上添花!
但某D中學係無咗D花...機會係弱咗 ~~~

特異功能指邊D先? 全人教育可以好闊,文武都算係。但若,乜都唔參加,都可能係特異功能既一種

特異功能指一些課外活動玩到好尘那些。

我想問,這两所學校會否将資源集中在一些特異功能人士身上(例如請更多教練),而一些正常孩子,得到的資源反而比其他學校少。

回覆 mcl203 的帖子

所以大部分神校的位都係有成绩+花花佔據多

judy 發表於 17-2-2 12:01
特異功能指一些課外活動玩到好尘那些。

我想問,這两所學校會否将資源集中在一些特異功能人士身上(例如 ...

一來校隊是成個TEAM一齊訓練, 點會只集在幾個尖子身上, 二來尖子通常反而唔會跟學校練。

所以應該咁諗, 所謂正常孩子, 如果只讀書乜都唔玩, 佢能夠享用的資源一定少D

NeoMom 發表於 17-2-2 12:13
一來校隊是成個TEAM一齊訓練, 點會只集在幾個尖子身上, 二來尖子通常反而唔會跟學校練。

所以應該咁諗,  ...
有無諗過,學校成隊人一齊訓練有時可以只係童話故事。以游水為例,三間最勁既男校只係兩間有超豪泳池,另一間連水氹都無個。

王家爸爸 發表於 17-2-2 14:44
有無諗過,學校成隊人一齊訓練有時可以只係童話故事。以游水為例,三間最勁既男校只係兩間有超豪泳池,另一 ...
"學校成隊人一齊訓練有時可以只係童話故事。" 其他學校我唔知, 但肯定DBS, LS, SJC, DGS, HY, GH都會在學界前成隊練, 有D學校甚至在暑假出外地訓練

王家爸爸  唔係間間都有資源咁做  發表於 17-2-2 15:58

王家爸爸 發表於 17-2-2 14:44
有無諗過,學校成隊人一齊訓練有時可以只係童話故事。以游水為例,三間最勁既男校只係兩間有超豪泳池,另一 ...

好奇想問第三間是那一間?

王家爸爸  SJC  發表於 17-2-2 15:46

AndyQ 發表於 17-2-2 15:43
好奇想問第三間是那一間?
其實學校應該係提供生涯計劃、學習支援俾運動員,等啲運動員將來有多啲出路,而唔係只係提供運動資源。

王家爸爸 發表於 17-2-2 16:08
其實學校應該係提供生涯計劃、學習支援俾運動員,等啲運動員將來有多啲出路,而唔係只係提供運動資源。 ...
我知女拔會幫手RECOMMEND去外國的大學, 其他學校就唔知了

众所周知所有学界攞獎运动員都係校外,甚至港隊練番黎……学校提供既係周边支援。

王家爸爸  Exactly   發表於 17-2-2 17:01

Yanamami 發表於 17-2-2 16:47
众所周知所有学界攞獎运动員都係校外,甚至港隊練番黎……学校提供既係周边支援。 ...

絕對正確

引用:众所周知所有学界攞獎运动員都係校外,甚至

原帖由 Yanamami 於 17-02-02 發表
众所周知所有学界攞獎运动員都係校外,甚至港隊練番黎……学校提供既係周边支援。 ...
你講果D可以單打獨鬥既項目啫,仲有D成隊黎,唔一齊練吓搞唔掂~~~

Yanamami  禁果d要team work, 就-定要自己人練~  發表於 17-2-2 18:53

引用:Quote:NeoMom+發表於+17-2-2+12:13+一來校

原帖由 王家爸爸 於 17-02-02 發表
你要問吓泳隊了,佢地話暑假已齊齊練,無C家池都唔會示弱噃 ~~~

Yanamami  吔吔烏……阿女咪就係泳隊~靠学校果两日就想攞牌?  發表於 17-2-2 18:50

mcl203 發表於 17-2-2 18:11
你要問吓泳隊了,佢地話暑假已齊齊練,無C家池都唔會示弱噃 ~~~

齐齐練協調性多d. 全部都靠日日操……攞牌果班唔知有幾多个係港隊?
分开个人同团隊計,篮排足球要齐齐練;游水劍擊羽毛球田徑乒乓都係自己練~

Yanamami 發表於 17-2-2 18:52
齐齐練協調性多d. 全部都靠日日操……攞牌王果班唔知有幾多个係港隊?
分开个人同团隊計,篮排足球要齐齐練 ...
王爸唔知嘛....中學出去鬥...平均每人只玩一項...點可以揍夠人去比賽....

王家爸爸  唔係運動人,所以唔太清楚。  發表於 17-2-3 09:15
王家爸爸    發表於 17-2-3 09:10