用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男拔 vs 喇沙, 你會選哪一間?
go

男拔 vs 喇沙, 你會選哪一間?   [複製鏈接]

誠心向大家請教, 如不計收學費與否, 你會怎樣比較這兩間學校呢?

elbar  How about SJC, WYK   發表於 17-2-1 20:49
   16    0    0    0

惹火的題目

王家爸爸    發表於 17-2-2 09:09

回覆樓主:

喇沙免學費,整体成绩較佳
男拔有IB, 雄霸學界
整體而言兩間都是讀得玩得,魚與熊掌看看你要什麼

我地點選唔重要。你自家條件同要求同我地可能會有大出入,不入講下你自己想要d乜先吖~

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3375308&highlight=%E5%96%87%E6%B2%99

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3200483&highlight=DBS

雖然這區是「升中派位」,但容許我扯遠一點說說「小一選校」。DB對我來說是有得揀-可以考;但喇沙則是無得揀-無分和不住九龍城。現在我的孩子中四,或者可以回答你一些關於拔萃的問題,比較這兩校則不是我所能了。

siden 發表於 17-2-1 20:41
惹火的題目
其實係假設性問題,男拔收你,喇沙唔一定會收(出派位紙前,你亦都估唔到會唔會收)。同樣,男拔唔收你,喇沙唔一定唔收(當然亦都估唔到會唔會收)。  

Snoopy1011 發表於 17-2-1 20:31
誠心向大家請教, 如不計收學費與否, 你會怎樣比較這兩間學校呢?
個人意見係一鳥在手,總好過百鳥在林。先接受男拔既學位,然後(如果想讀喇沙既話)七月再去喇沙叩門。

聽說喇沙有好明顯嘅暗示,那麽就没有一鳥在手的問題了。

王家爸爸  聽說 ?   發表於 17-2-2 11:07

我反而想知道,一普通孩子,無持異功能。這两家學校,又會提供甚麼 "全人"教育呢?

其實DB係呢個階段嘅位應該巳經好少,90個位收咗3私+2直+DPS+部分體育尖子,LS雖然76個位都收部分體育尖子但公開位應該多過DB,上面講到冇特異功能,兩間學校應該收生時就睇小朋友有參加咩課外活動,冇可能人人都玩得好尖嘅,上到去會轉課外活動架,DB合唱團都幾個,好似呢啲學校家長最驚小朋友玩得太癲而迷失方向,如果小朋友係自覺嘅就非常好,因為6年中學生活將會是最美嘅回憶(用家講嘅,實在太開心啦),最後入到邊間都要靠自己努力去讀。

引用:我反而想知道,一普通孩子,無持異功能。這

原帖由 judy 於 17-02-02 發表
我反而想知道,一普通孩子,無持異功能。這两家學校,又會提供甚麼 "全人"教育呢? ...
特異功能指邊D先? 全人教育可以好闊,文武都算係。但若,乜都唔參加,都可能係特異功能既一種 ~~~

王家爸爸    發表於 17-2-2 11:14

judy 發表於 17-2-2 09:29
我反而想知道,一普通孩子,無持異功能。這两家學校,又會提供甚麼 "全人"教育呢? ...
個人覺得,特異功能其實係被坊間過度吹噓,將黑天鵝無限擴大,講真用特異功能入既又有幾多?

judy 發表於 17-2-2 09:23
聽說喇沙有好明顯嘅暗示,那麽就没有一鳥在手的問題了。
如果你問收過「暗示」既人,唔收既比收既多。主要原因係部分自信心大而英文程度偏低既小朋友,以為人家既客氣說話係「暗示」。

王家爸爸 發表於 17-2-2 11:13
如果你問收過「暗示」既人,唔收既比收既多。主要原因係部分自信心大而英文程度偏低既小朋友,以為人家既客 ...

但父母都一起second interview架喎

王家爸爸  當進入FF模式,好自然會將客氣說話當係「暗示」。  發表於 17-2-2 11:35

王家爸爸 發表於 17-2-2 11:10
個人覺得,特異功能其實係被坊間過度吹噓,將黑天鵝無限擴大,講真用特異功能入既又有幾多? ...

其實用特異功能入的真的好多
因為太多範疇了:不同的樂器、不同的運動項目,每項收一個兩個都唔少

王家爸爸  問題係無可能有學校會每項收一個兩個。  發表於 17-2-2 11:39

BallBallMaMa 發表於 17-2-2 11:21
其實用特異功能入的真的好多
因為太多範疇了:不同的樂器、不同的運動項目,每項收一個兩個都唔 ...

識些特異功能入但成績都B1a or b

phleung  校方是欣賞這類學生,但往後日子仔仔都幾辛苦嫁。  發表於 17-2-2 17:05
王家爸爸  呢種特異功能先至係學校想要既    發表於 17-2-2 11:40

回覆 BallBallMaMa 的帖子

每个人对特異功能的定義都吾同,我自己覺得例如运动起码喺学屆排名冇第一都要第二;音乐升中前已考到ABRSM diploma 。咁呢類我咁耐只認識过一個咁大把。

靠特異功能入名校,为校賣命,畢業後何以為生?

73662710 發表於 17-2-2 11:38
靠特異功能入名校,为校賣命,畢業後何以為生?

Good question

Sophie0804 發表於 17-2-2 11:31
識些特異功能入但成績都B1a or b
所以首要條件都係成绩,所谓的特異功能再锦上添花!
‹ 上一主題|下一主題