用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考直資:培基/崇真/滙基(匯基)東九龍/赤柱聖士提反St Ste ...
樓主: 小時了了
go

考直資:培基/崇真/滙基(匯基)東九龍/赤柱聖士提反St Stephen  

樓主加油, 今年競爭激烈, 好多人都未有著落 (包括我仔仔, 仲等緊 interview), 不要灰心。

大家一齊加油 !!!

07mama 發表於 17-2-9 10:03
如果自行及統一都選了一樣學校, 得到結果時會知道是自行入定派位入?

難知,但可按學生成績和面試(如有)判斷。不過應該不重要了。

IYY 發表於 17-2-9 12:38
樓主加油, 今年競爭激烈, 好多人都未有著落 (包括我仔仔, 仲等緊 interview), 不要灰心。

大家一齊加油 !! ...
我都未有,可能要等到7月,依家可以做的就是"等"!大家努力+油!

小時了了 發表於 17-2-1 12:56
人心籌算自己的道路,唯耶和華指引他的腳步。”呢句係阿女升中過程中令我有深刻體會。

千算萬算都唔輪到 ...

加油樓主 出生率開始高 收生要求同步提升

音樂椅有排轉,不要太早氣餒,加油!

回覆:考直資中學之我感, 加油! 共勉之!

崇真也是好學校!祝樓主囡囡更上一層樓。努力……加油!

07mama 發表於 17-2-9 10:03
如果自行及統一都選了一樣學校, 得到結果時會知道是自行入定派位入?
有d中學派位結果個board,你細心留意 有分自行同攪入排。

尋日係阿女最後一間直資匯基東九龍面試完,一切要做嘅已做晒了,依家進入另一階段係 "等候、順服"。

回首我係阿女小三時已開始為阿女升中報考直資張羅籌謀。以下9間直資中學我係呢3年內都有參加佢哋嘅簡介會或開放日,而培基什至去了3年3次,匯基 & 中華基金 去了2年2次。

1(赤柱)聖士提反書院; 今年面試題目: 呢間阿女面試面得真係好爛,聽唔明老師問咩,所以寫唔到面試問題。面試係要讀一篇英文,呢篇英文阿女IN 6間直資後話係最難最深嘅一篇。唔洗小組討論,唔洗考中文及數學。

2(觀塘)滙基書院(東九龍) ; 今年面試題目: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3417129

3(沙田)香港神託會培基書院 ; 今年面試題目:http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3411088

4(長沙灣)基督教崇真中學; 今年面試題目: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3411090

5(天水圍)香港青年協會李兆基書院; 今年面試題目: http://www.edu-kingdom.com/forum ... ra=page%3D2&page=65

6(觀塘)福建中學; 今年面試題目: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3393405

7(小西灣)中華基金中學
8(長沙灣)聖瑪加利男女英文中學
9(土瓜灣)保良局顏寶鈴書院

後加: (將軍澳)播道書院今年面試題目: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3418630&extra=page%3D1

係呢9間中,最後我為阿女報考了1至6呢6間直資,而呢6間直資中,排第4志願的(長沙灣)基督教崇真中學係我嘅止蝕位我係會俾阿女讀,第五及六志願係用來面試實習之用,不會讀的。

以下係阿女今年考直資時英文部份唯一預先準備及背定的兩題題目內容,其他就靠阿女造化臨場對答發揮喇。

1) Self Introduction (因為自己英文唔好,呢篇都係教友幫阿女寫的, 為尊重教友版權,不便公諸同好了。)

2) Why do you choose our school (St Stephen College)?         

Version 1 (俾阿女姑姐及教友睇後話咁講無阿女賣點, 又唔中 point, 之後惟有重作)

I love your school very much.  I attended the school's briefing session in November last year. What impressed me most was the size of the school. As the school principal said, the school’s size is similar to the Hong Kong Disneyland. How amazing if I can spend my secondary school life in such a wonderful place.

Moreover, I am a sporty girl, the school has so many sports facilities such as swimming pool, basketball court and football field etc. I can fully and freely play these sport facilities.  

At last, I chatted with some senior students on the briefing day and they are so smart, confident and polite. I admired them very much.  I do want to be a member of your school.

Version 2 (呢個似自我介紹, 惟有再修改後再重作)

My name is XXX.  I am studying at the XXXX Primary School in XXX.

I like reading different kinds of books and novels. I like writing, too. I have submitted my writings to the Cotton Tree Children Literature Digest for sharing with other readers.  I won the Young Writers Achievements Awards in 2015 and 2016.

At school, I am so honored to have been selected as a member of both the School's basketball and table tennis team.  I joined the table tennis NT North Interschool competition in the past 2 years and our school team got the 2nd runner up in the competition.  

During summer holidays, I like joining adventurous and leadership camps, like Outward bound and Gideon young soldier camp.  I enjoy being a leader and leading the team to achieve missions.

I would like to join your school, which provides a good atmosphere for me to study and further develop my strength in sports and leadership                                 

Version 3 (Final version)

Hong Kong is an International city, uses not only Cantonese, but also English and Putonghua. The College emphasizes on student’s language performance in English and Putonghua. This will help me to develop toward International and to foster a leader of tomorrow.

I love writing.  I had won the Young Writers Achievements Awards. The College has Creative Writing Project which is guided by visiting writers. At school, I joined the table tennis NT North Interschool competition in the past 2 years and our school team got the 2nd (second) runner up in the competition. I would like to join your school to study and further develop my strengths.

其实每间学校有唔同持色,作定去答真係唔係禁好。之我我係叫阿女上人地校網瞭解完,揾幾点自己喜欢既野講下,自由發揮無背定禁生硬。我反而觉得点解鈡意间学校既重点应該係講学校而唔係sell自己~

Yanamami 發表於 17-2-12 19:52
其实每间学校有唔同持色,作定去答真係唔係禁好。之我我係叫阿女上人地校網瞭解完,揾幾点自己喜欢既野講下 ...

我作嘅係每間學校都唔一樣的,我 Show 來的只係赤柱聖士提反嗰間,其他學校內容當然不一樣,因為每間學校特色都不一樣麻。

考崇真時係講因為崇真基督教學校及12門徒計劃好好所以想讀崇真, 咁,12門徒 (disciple) 呢個英文字都要識讀及識講出來呀麻

Yanamami  其实ver3我都睇唔出聖提既特色同点解要揀佢……似乎任何-间英中都啱用~  發表於 17-2-12 20:00

Yanamami 發表於 17-2-12 19:52

Yanamami  其实ver3我都睇唔出聖提既特色同点解要揀佢……似乎任何-间英中都啱用~  

因為聖士提反簡介會時校長好強調國際視野及學校好注重英文及普通話,所以我先至咁咋。

而聖士提反其中一樣計劃係出面會請作家來教學生寫作,個人認為呢樣又係其學校一個賣點所以係第二段講囉!

Yanamami  聖提寄宿係-大特色……  發表於 17-2-12 20:37
Yanamami  间间都話重视国際視野两文三語全人教育……  發表於 17-2-12 20:09

我唔知我諗法啱唔啱,不过-个12歲既細路同大人既睇法应該会有出入。唔同見工,你去瞭解间公司業務,推銷下自己,擦少少鞋油。小朋友角度比較单純,而且学校面試除左睇你係咪真係想讀定攞佢做熱身外,都係乘机考下小朋友語文能力。所以我女除左正經講下鈡意学校乜野(設施呀~課外活动呀~校隊呀……),其他其实都係講d好膚淺既point,例如:我著左6年深綠色校裙,好响往著白色校裙,好鈡意你地套校服……其实我唔鈡意旗袍……。又或者講学校附近食肆林立,好期待同同学出去食lunch。我小学師姐係貴校讀紧,我地齐齐操水,好想可以一齐番学......非常無聊膚淺到嚇死人~不过佢就好多野講,自由發揮。

小時了了  提寄宿係-大特色 ---因為當時自己無打算俾阿女寄宿麻,所以唔講寄宿呢一點   發表於 17-2-12 20:56
小時了了  Version 1 就係阿女自己堅真心想讀嘅天真原因,但姑姐及教友話唔好咁稚子講呢啲喎   發表於 17-2-12 20:54

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+17-2-12+19:55+編

原帖由 Yanamami 於 17-02-12 發表

其实每间学校有唔同持色,作定去答真係唔係禁好。之我我係 ...
認同,背文係可以分得出,係事前有所準備。我小朋友考既學校唔多,佢連學校都無去過,亦無去網頁取背景資料,只係考前我用咗半小時去提佢要注意一D回答技巧。因佢學校係有中學部,首要我提佢自由發揮,學術上切勿刻意去煲獎該中學,要表達兩校學術同樣出色,唔係純因學術而投考,只談學術佢會升上原校中學部。要將個人興趣及對該校學生觀感作為重點,去區分自己選擇意向,希望有助更豐富將來中學生活。面試要有意無意去展現一D個人成長經歷,去吸引考官走入自己圈子,答題會容易D。個人認為,背文會有機會扣分。但以上係靠估。 ~~~

lojo11    發表於 17-2-13 08:48
Yanamami  Bingo  發表於 17-2-12 22:16

唉! 無辦法, 阿女英文無人哋出口可以成文咁犀利, 如果我無預備小小英文題目及答案俾女背定先, 唔怕坦白講, 佢英文面試嗰部份真係唔掂, 真係啞咗只係會答"No, Maybe" 咋 (呢個就係阿女 In 赤柱聖士提反, 人哋用好多時間同佢用英文傾偈, 阿女事後講佢不斷只識講呢兩個字)

P.S. 其實呢,最後阿女無答過 Why do you choose our school 呢題,所預備的無講過一個字,所以阿女IN聖士提反時係口啞啞

Yanamami  禁其实聖提又係咪適合你女呢?  發表於 17-2-12 22:19
Yanamami  所以露出馬腳……  發表於 17-2-12 22:13

Yanamami 發表於 17-2-12 20:29
我唔知我諗法啱唔啱,不过-个12歲既細路同大人既睇法应該会有出入。唔同見工,你去瞭解间公司業務,推銷下 ...

kts應該已為學生, 作出充足準備面試, 讚

Yanamami  KTS係做得好好,不过每个家長亦要自己調整下,个人化d  發表於 17-2-12 22:08

小時了了  提寄宿係-大特色 ---因為當時自己無打算俾阿女寄宿麻,所以唔講寄宿呢一點
乜你禁老实㗎啫?寄宿好处多籮籮,借題發揮吹水之嘛~好多野可以講~

小時了了  Version 1 就係阿女自己堅真心想讀嘅天真原因,但姑姐及教友話唔好咁稚子講呢啲喎
其实內容真係只要合理就得,学校问乜都只想知你語文能力,講你最有信心最舒服既內容先表達得最好~大女考果年, SPCS叫佢地用-种水果形容自己……佢朋友仔2nd in时唔知講乜講講下講到食麥記……另-个講養狗……你話咯,稚唔稚子話題?

Yanamami 發表於 17-2-12 22:27
小時了了  Version 1 就係阿女自己堅真心想讀嘅天真原因,但姑姐及教友話唔好咁稚子講呢啲喎
************* ...

同意...要謹記...考生只係一個11-12歲既學生...仍然係充滿童真...對答不宜放太高比重成年人思維
但我仍係靠估 ~~~

小時了了 發表於 17-2-12 20:51
唉! 無辦法, 阿女英文無人哋出口可以成文咁犀利, 如果我無預備小小英文題目及答案俾女背定先, 唔怕坦白講,  ...

Oh! 似乎SSC 對英文要求真係唔低喎!

Yanamami  小时了了訪校長係简介会中講好重視英普……  發表於 17-2-12 23:46