用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考直資:培基/崇真/滙基(匯基)東九龍/赤柱聖士提反St Ste ...
樓主: 小時了了
go

考直資:培基/崇真/滙基(匯基)東九龍/赤柱聖士提反St Stephen   [複製鏈接]

vvmon 發表於 17-2-2 15:37
回覆 小時了了 的帖子

小時,唔好介意我咁講,會唔會係女面試時出了什麼問題?我見你的回覆,講的女都能答 ...

我覺得自己小朋友同vvmon 的情況一樣,她不是精英,只是個種見到形勢唔太好,依然會冷靜面對的人。她事後有同我們講返面試情況,也算見得幾好。
我只可以話,培基本身有些prefer 性格上的收生條件,感覺上不在成績度。
保持耐性,等待校方的通知,我依然覺得你的機會很高。

面試嘅嘢,說到底就係同人比較,培基覺得他人較好而巳,此其一。

學校一般睇小四、五、六一段時間成績,並不只睇呈分試一次半次。此其二。

平常心。

加油呀

引用:+本帖最後由+小時了了+於+17-2-2+15:57+編

原帖由 小時了了 於 17-02-02 發表

恕我直估,有時聽番黎既係未必準,相信北區小學有幾位同學同一年入女拔係唔大機會

考直資要睇緣份,乜都有可能,也許未必係你囡面試出問題,可能成績太好呢,怕你唔讀亦有可能。

俾D信心你囡囡,多D耐性等吓,或許offer陸續有來。同你囡囡繼續加油,勿失信心。

回覆 小時了了 的帖子

小時,唔好介意我咁講,會唔會係女面試時出了什麼問題?我見你的回覆,講的女都能答 ...

小時了了
我覺得自己小朋友同vvmon 的情況一樣,她不是精英,只是個種見到形勢唔太好,依然會冷靜面對的人。她事後有同我們講返面試情況,也算見得幾好。
我只可以話,培基本身有些prefer 性格上的收生條件,感覺上不在成績度。

回覆 小時了了 的帖子

小時了了

樓主,我明白你心入面既酸。我自己大女都係今年經歷升中一,我都有考培基當攞一次模擬面試,可能係因為咁,我對佢收同唔收唔係抱好大期望。果日,撞見我女同班同學,佢已收到offer,因為佢真係叻,我亦都信學校一定會想第一輪收左呢D勁人先,而我女當然無信。但我都希望收到一封有offer嘅信,証明阿女都可以靠自己考到一間學校。

因為回想番,自佢開始讀書見學校,係無乜緣份。佢係細女,見幼稚園見幾間得一間收;到小學又係,派又派得唔好,最後要叩門先入到而家呢間。所有呢D畫面我都仲好記得,所以我其實好驚今次又要再經歷一次。 我當日都有同你一樣有而家嘅感受,等待嘅過程唔好受,而家距離中學放榜仲有5個月時間,但始終都係要靜心等待。

你唔好太唔開心,當然,如果第一批收到信,確係安心哂。有句話,當年成日有人同我講:「平常心」,以前我聽到忟同其實當時嘅我真係做唔到,但回想番,呢句說話係真架!今次無論有無offer,都總會有之後嘅安排,萬一真係無,盡力去叩,我覺得依然有機會。呢個只係人生入面一個過程黎啫,過幾年睇番都只係小事一樁。

小時了了  大家同路人,一切加油去走呢條升中路  發表於 17-2-3 14:48
wongkaka    發表於 17-2-3 13:21
simbafelix    發表於 17-2-3 11:31

樓主 : 真心分享 ,神的路未必是你的路,但一定是對囡囡是最好的!小女已中六了,六年前升中,所有直資都石沈大海,要等到大抽獎,佢身邊同學個個有哂著落,我都唔明,懷疑自己個囡係咪真係咁不濟。最終,派位姑果連自行都沒有收,只有大抽獎派去沙田區中學(小學在九龍塘),註冊後自行2收番,又去註冊,跟手考完分班試,自行1又收埋,心情好似過山車咁,最終又再去註冊。但始終沒有入到心儀丟直資中學。但那又如何呢!女兒讀得十分開心,那才是最重要呢!
所以,神的路未必是你的路,但一定是對囡囡是最好的!只要信,不要怕!

X'mas2002  咁我想問,註冊左後再有另一間收再註冊,係咪即係要返本身第一間拎番張學生資料表去第二間註?如再去第三間   發表於 17-2-3 15:43
小時了了  真心收到晒!感謝您!感謝天父此刻派您這小天使來加我力替我加油!  發表於 17-2-3 14:47
simbafelix    發表於 17-2-3 14:04

小時了了 發表於 17-2-2 15:52
我唔介意.
我有留意你出帖,因我是祟真家長,你寫不介意,我覺得你心裏面是非常介意。可能我同你的處境唔同,2年前仔仔考4x/120,九龍塘網,有機會係邊緣人,九龍塘band 1夠學位,但Band 2的選擇不多,我驚仔仔唔好彩跌落band 2,所以都有諗考吓直資,當時都只是去考吓,未必想交學費,之前報左匯基,顏寶齡試吓,見到有同學仔祟真第一輪收左,又即報第二輪,因同學仔係基督家庭,我地都係基督教小學,覺得教會學校真的不錯,但我家沒有宗教信仰。
顏保齡無Second in . 匯基in 當天仔仔發燒沒去,祟真in當日,佢已很喜歡學校,很想入讀,可能是神的安排,3月份收到取錄信,想左好耐,終於決定入讀崇真。
2年前可能培基沒有這麼多家長留意,7月派位後,有同學仔叩培基,都獲取錄,一定不是band 1 生。
所以神一定有最好的安排,只是時間問題。如果真的喜歡培基,可以再叩門。

小時了了  旁觀者往往比自己睇得更清楚, 更真! 真係一句旁觀者清!  發表於 17-2-3 16:15

樓主, 唔洗灰心住..仲有機會...

前年, 我仔又係遇著咁情況, (另一間直資)
第一,二輪, 有另外同學仔, 成績無我仔咁好..都收晒CALL..
(當時我心諗, 佢成績好D 咖...不過我估佢INTERVIEW 表現無另外同學仔咁好!)
但我仔仍未有....咁我就即刻動筆寫求位信...
作梗之際...收到CALL, 有OFFER

佢都有考匯基, 但唔收...

小時了了  Thanks for support!  發表於 17-2-3 22:43

樓主咁快灰心?一切皆言之尚早

小時了了  不至於灰心絕望,心情調整中. 學習緊忍耐、等候、信靠、順服。  發表於 17-2-3 22:43
MCS奮鬥中        

小時了了.......
一直有睇你嘅帖,知道你現時的情況,我不知應說什麼話來安慰你,只希望你一切安好,最終都有offer.......
會否動筆寫求位信?又或者考完呈三後再將成績寄去培基,讓學校知道你其實一直等待著它......

小時了了  已經完全調整好心情了並接受了事實,一切隨緣唔強求,依家耐心靜候結果,多謝關心!   發表於 17-2-5 01:09

加油,
實例3人in培基全收, 但只有1人註冊
再給點時間耐性

小時了了 發表於 17-2-1 16:33
多謝大家鼓勵, 我心情及情緒已經好好多了, 只係今日忍唔住有感而發吧!

舉例: 培基1,200人申請, shortlist  ...

加油呀,培基係會一批批寄信,一日未到最後都唔知收唔收!

禱告吧,除了自己向 神說話,也要給個空間聽聽 神所給您的回應

去年我們在慌忙混亂的時候,那時也就是說該做的都做了,但始終
還是把孩子交給 神去帶領,而今回望一年過去確實 祂一直在動工

小時了了 發表於 17-2-1 12:56
人心籌算自己的道路,唯耶和華指引他的腳步。”呢句係阿女升中過程中令我有深刻體會。

千算萬算都唔輪到 ...
其實會唔會因為培基只係b2頭, 今年又位多過人, 學校反而收b1尾至b2生, 費時b1生取錄了又放位, 拎培基來練習?

johnmamama 發表於 17-2-1 14:14
我有兩個小朋友,大囡是band 1 生, 沒有報過直資,當時自行in 了兩間band1頭,最後都是派入其中一間,所以 ...
如果自行及統一都選了一樣學校, 得到結果時會知道是自行入定派位入?
‹ 上一主題|下一主題