用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考直資:培基/崇真/滙基(匯基)東九龍/赤柱聖士提反St Ste ...
樓主: 小時了了
go

考直資:培基/崇真/滙基(匯基)東九龍/赤柱聖士提反St Stephen   [複製鏈接]

小時了了 發表於 17-2-1 16:33
多謝大家鼓勵, 我心情及情緒已經好好多了, 只係今日忍唔住有感而發吧!

舉例: 培基1,200人申請, shortlist  ...

可能,培基覺得你囡囡適合更好嘅學校,認為就算收你都唔會讀。就好似某D Band 1 學生連面試機會都冇,反而名次後一點有得見。

兩年前,我仔同另一位同學都冇份 first in SPC, 但我地最後都自行入了 1A 校。所以不要太沮喪,一切自有安排。

如果真係好愛培基,何不寫封信俾校長?表明自己最心儀培基,又有1B banding, 校長可能會考慮。

加油!

引用:+本帖最後由+小時了了+於+17-2-1+17:02+編

原帖由 小時了了 於 17-02-01 發表

“人心籌算自己的道路,唯耶和華指引他的腳步。”呢句係阿女 ...
雖然等待,忍耐係好難,但已小朋友及父母盡左力,問心無愧,可能有更適合你小朋友的中學等著你地,加油!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

小時了了 發表於 17-2-1 16:33
多謝大家鼓勵, 我心情及情緒已經好好多了, 只係今日忍唔住有感而發吧!

舉例: 培基1,200人申請, shortlist  ...

樓主點解唔讀津校,要讀band 2直資?

tongtongwhite 發表於 17-2-1 17:40
樓主點解唔讀津校,要讀band 2直資?

樓主校網北區重災區幼稚園, 小學及中學都極之唔夠學位, Band 1 好多時派去 B 2 中中. 直資 B 2 都係英中, 而直資 B 2 DSE 成績仲好過北區本區B1 C - B 2 A 官/津校

Yanamami  真係唔鈡意李兆基咩?  發表於 17-2-1 17:53

小時了了 發表於 17-2-1 17:46
樓主校網北區重災區幼稚園, 小學及中學都極之唔夠學位, Band 1 好多時派去 B 2 中中. 直資 B 2 都係英中,  ...
此時此刻, 你係唔會明白神既決定, 我都要過咗廿幾年, 至明白當日神既安排!

另一方面, 直資面試同官津自行唔一樣, 佢哋面試比重大D, 你都了解囡囡易緊張, 而且, 好多時點解人哋B2有位, 可能係小朋友面試叻之餘, 佢哋學校出名, 中學對該小學既學生較有信心, 所以自然較優勝。

回覆 小時了了 的帖子

小時了了 ! 哩個係我睇返前人post出嚟嘅取錄時間,然後再Group埋一齊,我覺得妳囡囡一定收到信!

培基第一批16年2月10收信,2月18註冊
第二批2月24收信,3月3註冊
第三批3月15收信,3月24註冊
第4批4月3收信,4月8註冊
第5批4月8收電話,即日答讀唔讀,4月9註冊

小時了了 發表於 17-2-1 12:56
“人心籌算自己的道路,唯耶和華指引他的腳步。”呢句係阿女升中過程中令我有深刻體會。

千算萬算都唔輪 ...

小時了了,要對自己女兒和小學有信心,這兩年你女兒的小學申請培基的不多,每年兩三位左右,但都全部成功,包括每年都有扣門成功的,我兒子那年是最後一批接電話立刻註冊的,你女兒比我兒子高十幾名,應該在7日後就可以收到信

小時了了 發表於 17-2-1 17:46
樓主校網北區重災區幼稚園, 小學及中學都極之唔夠學位, Band 1 好多時派去 B 2 中中. 直資 B 2 都係英中,  ...

我也覺得你最後會有offer
請耐心地等候,加油

小時了了,
一定得。主佑

little_yolky 發表於 17-2-1 18:20
此時此刻, 你係唔會明白神既決定, 我都要過咗廿幾年, 至明白當日神既安排!

另一方面, 直資面試同官津自行 ...
我都覺得某些直資,特別喜歡收"名小學生",他根本有佢自己target 收學生,當然學生banding 不可差得太遠………由其是操行,不論直,私和津校。

“人心籌算自己的道路,唯耶和華指引他的腳步。”呢句係阿女升中過程中令我有深刻體會。

千算萬算都唔輪 ...

你不是诀定了崇真嗎?

非常明白樓主心情,我曾經都好心儀一間直資,但聽完講座,印象不太好,但都好希望亞女入,因學校條件唔錯,但面試完失敗左,感覺好灰。
另一間係無心插柳下報左,仲收埋,雖然非心儀,但總算有後著,因小朋友報大抽獎會預計派得好差。雖然仍有報其他直資,但心態已保持平靜,因為面試個個唔係自己,冇得預測,最緊要小朋友盡力便可。

大家一起努力,慢慢長路。

小時了了,完全明白妳嘅感受,但現在只是公佈了首輪取錄名單,機會還是有的,不要灰心。
1B生選培基,我確信成績一定足夠,但取錄與否,有時都要看緣份,要看當時為囡囡面試老師的感覺如何。明白妳及囡囡已盡全力,相信上天自有安排,放開些別太執著,升中只是孩子人生中其中一個階段吧,數年後妳回頭看,可能會覺得只是人生中一個小考驗。非君不嫁,絕對會為自己及囡囡帶來極大壓力,凡事看開些,想想上天已賜給妳乖巧聽教的女兒,挫折只是人生中一個小考驗,平常心吧,更好嘅機會必定會等著妳們。
別氣餒,祝福妳   

little_yolky 發表於 17-2-1 18:20

另一方面, 直資面試同官津自行 ...
我同意你所說,我兒去年有同學B2頭,但首輪已被取錄,相信同間小學有關。其實近年多左人報直資去攞實戰經驗,但其實志不在此,所以有人會放棄,好消息仍會繼續有。

人心籌算自己的道路,唯耶和華指引他的腳步。”呢句係阿女升中過程中令我有深刻體會。

千算萬算都唔輪到 ...

結果就交比神,相信神掌管明天,一切交託主。

唔使灰心!因為你嘅小朋友係Band1,培基如果覺得收咗你小朋友都可能唔會注冊,佢就索性唔收架,呢個係我睇咗去年某啲學校嘅經驗。如果真係非常喜歡就去叩門。

回覆樓主:

小時了了,唔好咁快心灰,話唔定多等幾日就會有好消息!願主祝福你們!

努力加油,福中取錄了我女兒,她最喜歡這間,所以也放棄了其他offer和second in機會,放心,隨著時間,一定有人放棄offer的,祝成功

978212 發表於 17-2-2 10:30
唔使灰心!因為你嘅小朋友係Band1,培基如果覺得收咗你小朋友都可能唔會注冊,佢就索性唔收架,呢個係我睇 ...

但據舊年情況,培基第一Round係唔理三七廿一,盡收成績最好的b1生,唔會話預你唔讀就唔比offer你。舊年我地班有成十多人用培基練面試,全有offer,連b1a的都有。所以我有D懷疑樓主小朋友會不會高估左Banding,實際係未達B1水平,所以1st round無offer

小時了了  由小女例子看來,我自己個人認為阿女唔係衰成績及面試,而係衰其他方面如手冊,功課,小學名氣等掛, 我唔知呀!   發表於 17-2-2 13:08
小時了了  我都一直咁多年以為培基係B1都會全收,但另一網友荃灣一線小學B2尾B3頭都取錄,我才有點解,點解,嘅想法   發表於 17-2-2 13:02
小時了了  阿女係北區一線熱門小學級名次25/120之內.如果咁樣都唔係B1水平,咁北區好多小學生B3了   發表於 17-2-2 12:56

hapigpig 發表於 17-2-2 12:46
但據舊年情況,培基第一Round係唔理三七廿一,盡收成績最好的b1生,唔會話預你唔讀就唔比offer你。舊年我地班 ...

其實樓主呈二後一直都說女兒是1B生,我一直亦以為她女兒屬1B,比意見時亦會認為1B生機會率算高,但見此帖 #1 樓主提及女兒 #(事實是小女B1B-B1C),如果她的女兒名次近1C,機會率當然比1B生低些,首輪亦可能有機會未被取錄。

Anyway 無論如何,樓主及囡囡已盡全力亦無悔,一切就交由上天安排吧。

小時了了  1B生係11月班主任呈一及呈二後見家長時向我地講阿女 banding  發表於 17-2-2 13:19
小時了了  吹水咁講,莫非北區B1B-1C水平都不及荃灣B2C-B3A水平?北區弱區弱校真係差成咁?嗯! 思考中?   發表於 17-2-2 13:17
‹ 上一主題|下一主題