用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考直資:培基/崇真/滙基(匯基)東九龍/赤柱聖士提反St Ste ...
樓主: 小時了了
go

考直資:培基/崇真/滙基(匯基)東九龍/赤柱聖士提反St Stephen   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-10-10 10:28
小時了了:
草根媽咪真係連申請表都唔識填。
我想問你,赤堤既網上申請表,係咪一填完submit咗就無得改架啦 ...

做咩咁唔小心啊!

打咗赤提學校電話 Tel: 2813.0360 問, 老師講解辨法如下:
1) Login 入返去 (入 login number及 密碼)  
2) 畫面有 3 格, 第1格係須知; 第2格係面試時間(稍後公佈); 第3格係就係妳輸入小朋友嘅 PDF file 資料
3) Print 第3格小朋友嘅 PDF file, 係 hardcopy 度用有顏色嘅原子筆改輸入錯咗嘅地方(不可以用塗改帶/液)
4) 修改咗嘅小朋友嘅 PDF hardcopy 文件+ 小朋友嘅學歷& 證書副本一齊郵寄/親身交赤提學校

IloveJJ, 加油, 等你仔仔 St Paul / 英皇好消息

IloveJJ 發表於 18-10-10 12:45
我未填呀!我想分幾次填,份表咁難填  即係只可填一次?
你竟然幫我打去問?我怕問呢啲唔好意思,所 ...

你最好臨近截止填,到時手上文件比較齊,我上年填表前,係預先響電腦做定一份Portfolio嘅種。咩狗屎垃圾資料都打哂落去先,之後填報名表就由個種copy and paste。其實赤提個表唔算煩,只係打所需資料,都冇叫你或者小朋友作文。你坐定定小心打,再三核對好至提交就可以了。

同埋我想多咀提提你,不論報邊間學校,都係抽時間自己親身去交安全D
8-)

IloveJJ 發表於 18-10-11 09:34
好呀!謝謝你

任何一間,我都親身去交, 多啲留意微細, 你會發現到嘢。

如: 某校, 就算你交個profolio, 你會見到後面啲職員抽氣幾張重要的, 然後大部分 掉落紙皮箱, 如廢棄垃圾。 即係話 成績及面試……比較活動更重要。

有時見到啲學生,又可以吹水傾兩句。呢啲就係上天畀你嘅指示。

原來發覺我都有指示, 當日second in係該校活動日, 我哋一家三口, 畀某個同學, 捉住影咗張 即影即有相 ,捐錢救人的, 其他人顧住考試冇理佢。 我一家就停低 影咗張咁嘅相。 返屋企貼咗喺牆上面, 這是一張 我們interview過的學校 唯一有影低相留下紀念的。 結果就係呢間學校, 令我可以陪爸爸走埋最後一程。

回覆樓主:

今日無端端 兩個仔補緊習 我在房中百無聊賴 是但click入個入咗嚟 , 小時了了...多謝你!

很感人, 有時真係要等上天, 給予前人的指示。 入到嚟 我學習到更多。

小時了了 發表於 18-10-10 11:02
做咩咁唔小心啊!

打咗赤提學校電話 Tel: 2813.0360 問, 老師講解辨法如下:

這個行動 又讓我看到人間有愛。

最緊要的就是⇒愛。

回覆 小時了了 的帖子

恭喜囡囡入到心儀學校,多謝你的無私分享

‹ 上一主題|下一主題