用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考直資:培基/崇真/滙基(匯基)東九龍/赤柱聖士提反St Ste ...
go

考直資:培基/崇真/滙基(匯基)東九龍/赤柱聖士提反St Stephen  

人心籌算自己的道路,唯耶和華指引他的腳步。”呢句係阿女升中過程中令我有深刻體會。 千算萬算都唔輪到我打算! 我依家努力學習忍耐及等待這兩樣野, 等3月心儀幾間直資最後結果.

只是自己太執著, 心裏滿心不甘心, 因為自己為咗阿女備戰培基真係經年累月, 準備充足, 當日阿女面試完阿女如何信心滿滿講所有題目都識答, 仲不斷講好想好想讀培基,. 她鍾意培基鍾意到赤柱聖士提反及匯基(東九龍)如果收佢佢都唔讀, 就係鍾意讀培基, 但她在第一、二輪未被取錄. 我對上主有好多 why 的質問. 我仍在學習祂對我 why not 的教導, 自己現在仍在處理情緒中!

呢幾日自己係屋企不斷重覆睇呢條短片: 永不放棄 力克胡哲 正面能量https://www.youtube.com/watch?v=Sy6M655PyQs, 令我加添不少力氣再次站起來. 我理性上知道升中只不過人生中一個小關卡小事一樁不值得一哂, 但情感上我真係要自己去克服及處理負面情緒.

塞翁失馬 焉知非福, 說來容易. 但當事人如我正在經歷中, 唔好受的感覺是真實的, 是要面對的. 我相信兩個月後3月時, 當一切直資結果已成定局時我可以誇口我如何成功地考到… 但此刻的我, 直資未有好好 offer , 我在強忍內心強烈不安及心緒不寧, 在阿女面前又要假裝冷靜, 我仍努力學習克服面對中.

考直資, Band 1考唔到, 反而 B2卻考上了;  Band 1 連面試信都無, 反而 B2-B3 生卻考到了. 真心感受原來學校唔單止係睇成績及面試表現, 仲有好多好多唔知咩野原因會被取錄又或者不被取錄, 真的 "天曉得". 在此向後輩網友衷心叮囑一句: "世事無絕對", 唔好再講 B1 實考到實收, B2/B3 如何如何了!

以下的帖, 網友的遭遇令我有身同感受的難受. 賽事未完, 大家努力, 加油去跑去衝刺啊! 共勉之.

跟孩子們走過升中路https://www.edu-kingdom.com/foru ... tra=page%3D1&page=1
AABBCCabcabc123 #17 …..我都有申請培基, 但是連面試機會都沒有. 我囡囡二呈後老師評band 1, 我們非常失望. 為什麼連面試機會都沒有?

mckong#6 ……囡在校中排band2尾(去年這個時候家長日,我老公追問班主任,確認囡當時屬band3)… #1 囡囡被培基取錄了

培基
https://www.edu-kingdom.com/foru ... %B9%E5%9F%BA&page=2
洋蔥頭媽咪#32……..個人意見,培基以收1C-2A生為主,2A生亦不少,除非面試有差池或有其他因素,若以你囡成績收嘅機會相信極高……..(但事實是小女B1B-B1C, 面試時所有題目全部識, 但第一,二輪小女卻不被取錄落空了!)

想問band 3學生叩門有機會去港同?
https://www.edu-kingdom.com/foru ... 08243&extra=&page=6
Charlotte_mom#110不善言辭嘅小朋友點都係蝕底。就算唔係港同咁活,學校多數都鐘意all round的多過書呆子。讀書掂ECA掂講野掂,掂晒!

mcl203#111你又講左其中一點係直資收生會睇既重點...

李國寶有 second in letter la!
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3407854
kachunma #2我有朋友個囡收到reject信(Band1组别既学生)

St. Paul's College
https://www.edu-kingdom.com/foru ... 49518&extra=&page=2
232 #24識1個小朋友, 咩特異功能都冇, BAND 1尾, 英文好一般, 外表好MESSY呀媽唔理仔SPC 都收...... 其他同學O晒嘴

Eat_Sleep_Play #26我哋學校都係咁,排全級十幾無得in,排名低過佢的同學全部有得in…..

GHS 已出offer 信 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3419361&extra=page%3D1&page=2
isis_dad # 23 Waiting.....好失望...照計用學校上年過去參考/又係九龍城一線私小.....應該好大機會....

義氣仔女 #26 Dont worry 喎, 我女同你女同校, 上年入GH既學生中, 有d名次好後(超過級100), 最後都入左
除左睇成績外, 都要睇下咩特異功能既

isis_dad # 29 咁先失望,明明阿囡成績好一半都入唔到

BNTYA01  # 35 ..... 我女考全級頭1/2都waiting, 可能唔係名小學。

SSC VS 港大同學會 邊個好?https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3414702&extra=page%3D1
littlecath #3 阿仔運動型,學習band 2頭(自己估計)。兩間都申請咗運動獎學金,已經有SSC offer

Eat_Sleep_Play #8 Band 2頭咁快就已經有SSC offer,真犀利,我哋學校D band 1A嘅同學都未有消息

littlecath # 16 學業水平應該係b2。面試表現可能okay。阿仔話同校好多成績比佢好的都冇2nd in。我估面試表現都幾重要。我有幫佢train interview.

Sanmic  日成就一定更高.加油  發表於 17-2-14 10:23
loverlymama  看到你用心和愛為囡囡升中的預備,上天一定讓囡囡入到心儀的英中,加油!  發表於 17-2-1 14:02
sasa_suen  培基七月仲有叩門位,可以再試  發表於 17-2-1 13:27

小時了了 發表於 17-2-1 12:56
“人心籌算自己的道路,唯耶和華指引他的腳步。”呢句係阿女升中過程中令我有深刻體會。

千算萬算都唔輪 ...

培基第一輪收左好少人啫

剛收到阿女來電通知, 匯基(東九龍)收到2月11日面試信, 無期望就唔會再有失望了

半杯水: 我已有崇真呢半杯水, 我不要只看沒有水的那半水了.

https://www.facebook.com/luke54.org/photos/a.265157343431.137159.258656138431/10154622381368432/?type=3&theater
在網路上看到張文亮的一篇文章,裡面是這麼說的:

上主給我們的都是上好,世界卻永遠在「比較」。..............上主給我的孩子,也是最好的。我不用將孩子去與別人的孩子比較,不因孩子考試的名次,學校的排名,科系的冷熱門,就論斷孩子比較差,比較沒用,比較笨,將來會比較沒出路。如果上主是孩子唯一的路,孩子的未來怎麼會沒出路。

我們常用世界的角度,來比較自己的配偶與孩子,用世界的制度,來衡量自己最親愛的人。一生都在比較,一生都將不滿足。似乎擁有,卻不享有。 ......... 祂知道甚麼是對我們最好的。你不需比較,因為你認為最好的不一定適合你,但適合你的就一定對你是好的

呢篇文章陪我走過這星期的情緒低谷, 大家共勉之

我有兩個小朋友,大囡是band 1 生, 沒有報過直資,當時自行in 了兩間band1頭,最後都是派入其中一間,所以我覺得自行是很難,二仔是band 2生, 自行只是參與,從沒有想過入到band 1 校,如果自行入了就覺得是bonus. 最後是派入band 1 b中學, 現在成續中上。 從沒有覺得吾報直資就等於輸了,今年有個家長棵仔 派吾入阿囝間中學,叩門入了培基。

经歷过考小学到依家考中学,我覺得除了實力都要加上运气。好多野其实上天已有安排,情绪低落或着急都冇用,呢一刻未成功,係上天给我们一些磨炼,磨炼过后就算吾成功,當中的过程会令我们和孩子变得强大。入吾入到都講缘份,就算強求入了,对孩子又係咪一定好?何况依家还未揭盅,何须自亂陣脚呢!係你的就会係你,隨遇而安,大家一齊加油吧!

Sanmic  叻  發表於 17-2-14 10:26

小時了了 發表於 17-2-1 12:56
“人心籌算自己的道路,唯耶和華指引他的腳步。”呢句係阿女升中過程中令我有深刻體會。

千算萬算都唔輪 ...

小時了了,你好呀!

看完你的訴說,心裡不禁也流下淚兒,明白你現在的感受和情緒之低,希望你和你女兒都不要放棄,並且多多依靠我們的"神",("除祢以外,沒有別的可託付"),把女兒的終生交到"父神"處,由祂帶領去到{{{適合}}}囡囡的中學,"""神必將最好的贈予你們一家"""呢!

努力加油呀!互勉之!神與你和囡囡同在,走過艱難的谷底呢!

常引用陳sir quote既一句話:
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

阿女可以最愛培基,但現实从來係要有planB planC, 真係絕不能非君不嫁~

其實培基以前都試過1月沒有見某申請人,但到5月才約見他,最後有冇取錄,就唔清楚啦,所以各位都不妨耐心等候,呢個遊戲有排玩。。

回覆 Bbkingdombb 的帖子

小時了了你不用太擔心,第一輪收生總有人放棄,以我所知小兒的學校有幾位同學不會去培基註冊,還有第二輪收生

感同身受。

當囡囡第一間學校出師不利時,大家都用咗一段時間調整情緒。最想讀的,準備最多的,結果入唔到,好似一腳踏空的感覺。
不過,已經盡力,這種挫敗,都是一個難得的人生體驗。在囡囡將來的人生路途上,學識如何面對,接受,調整心情,再鼓起勇氣,挑戰下一個目標。

的確,多年後回望,小事一樁,條條大路通羅馬。

小時了了  係, 就係咁. 自己學習緊平常心, 大家加油  發表於 17-2-3 15:07

簽名被屏蔽

回覆 小時了了 的帖子

未被培基取錄,會吾會只係未收到信?不用氣餒,可能這兩天收到呢⋯⋯

回覆 小時了了 的帖子

只是第一批未收到信,點解你會認為之後沒有呢?希望你第二批可以收到啦!
同時你囡囡都可能因你不開心而不安。
況且你已經有另一間學校offer。

開心D面對,加油!

看了幾位的留言, 我有很大的感觸. 我老來得女, 我是個要考升中試的過來人, 當時我由中小入英中適應沒有問題, 中學考matriculation合格, 2B2C3D. 當時只有港大及中大, 入不到大學, 我晩上讀理工(當時不是大學), 十年過後我成了MBA holder.

我女兒由小一到小五上學期我都不太緊張她的成績, 不會刻意摧谷, 因為我覺得小朋友應該多些時間去玩, 多些童真. 到了小五下學期, 我才醒覺呈一的重要, 教阿女考試技巧等等, 阿女呈一考級23, 但小六開始, 阿女開始反叛, 不聽我話, 不專心温習, 做功課都特意推卸, 呈二跌落級45. 我由2016年11月開始, 每天都失眠, 天天為女兒升中煩惱, 担心. 而偏偏這教育制度, 你得要多受半年有多的折磨時間. 雖然阿女學校呈二後現時評她band 1, 但郤說呈三後有機會跌至band 2. 以我了解, 如果在派位時用錯策略, 三甲不入的話, 便會派到很差的學校, 所以我便為女兒報考幾所直資, 而最心儀的便是培基, 現在面試的機會沒有了, 所以非常失望, 本以為可以在面試有所發揮. 真是人算不如天算, 我本人不是教徒, 但我這十年裡過很多次神的道理, 於是近這個月便帶女兒去教會認識神希望她可付託, 從而改變她現時的學習態度.

不用太擔心,今年細佬升小一,大囡升中一。細佬考了幾間學校都reject, 經過不斷的努力,最后終於考到合適的學校。大囡亦經過挫折,擔心,徬徨,最后亦找到合適的學校。我完全了解您的感受。
少少痛楚等於激勵,如果真的喜歡培基,可以再敲門,唔得,再考插班

多謝大家鼓勵, 我心情及情緒已經好好多了, 只係今日忍唔住有感而發吧!

舉例: 培基1,200人申請, shortlist 700人. 當培基中一 30人一班開5班即係150學位. 第一階段取錄當700人爭取150學位, 即是 4.6人爭取1個學位 (2月7日前註冊).

又舉例: 第二階段2月7日有人唔註冊, 又當有一半75人唔註冊, 剩返550人爭取呢75個學位, 即是7.3人爭取1個學位 (2月16日前註冊).

如此類推, 越後階段取錄的競爭越來越大, 越來越渺茫. 我好困擾嘅問題係阿女成績係北區熱門一線小學的 B1B-B1C生,  而培基第一階段取錄條件應該係最寬鬆阿女竟然都不被取錄, 我深信阿女一定係有一啲缺點/原因...培基睇到而我及阿女不察覺而不被取錄的. 等, 我一定會 (其實無得我唔等), 只係我依家已有心理作出做壞打算繼續讀崇真了.

P.S. 崇真原本真係無諗住註冊的, 因為當初我止蝕位係培基. 但後來第一階段崇真唔收阿女, 第二階段才收, 我先至恍然大悟一個道理 ----
"世事無絕對" B1生考 B2直資都會考唔到的

回覆樓主:

培基今年要收埋四年班成績表,可能平均B要計三年的分數。

回覆 AABBCCabcabc123 的帖子

每一間學校都有自己收生標準,我囝囝B,A,A,都冇得in, 所以好多人陪你,唔好唔開心。

Yanamami 發表於 17-2-1 14:51
常引用陳sir quote既一句話:
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
阿女可以最愛培基,但現实从來係要有planB planC, 真係絕不能非君不嫁~

講開陳 sir, 舊年年頭定年中時係 升中派位 搭訕問如果阿女培基及匯基都收咁點決定好呢? 我好記得陳 sir當日回應我 "求神關門就知道邊間係最啱我女". 呢個星期我都不時想起陳 sir 呢句去面對自己負面情緒