用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考直資:培基/崇真/滙基(匯基)東九龍/赤柱聖士提反St Ste ...
樓主: 小時了了
go

考直資:培基/崇真/滙基(匯基)東九龍/赤柱聖士提反St Stephen   [複製鏈接]

小時了了 發表於 17-2-12 19:26
尋日係阿女最後一間直資匯基東九龍面試完,一切要做嘅已做晒了,依家進入另一階段係 "等候、順服"。

回首 ...

你已註冊崇真,咁如果滙基東九和聖堤都比offer 你,你會選那間?

Bigmowmow 發表於 17-2-12 23:39
你已註冊崇真,咁如果滙基東九和聖堤都比offer 你,你會選那間?

嗯!妳呢個問題我尋日返教會時老實不客氣同牧師傾選校事宜問佢如何明白神旨意?傾咗都有半個鐘!佢俾咗一啲信仰上大方向及現實環境中都要考慮嘅事情 (e.g. Yanamami 都會問阿女 IN 聖堤時都覺得有困難,咁現實阿女係咪真係適合呢?) 唔係講笑,認真的,依家自己真心祈禱中,唔再求強,等候交託中,求神關門及開門。

P.S. 1 正如前文我講過,培基係我個人覺得阿女最啱LEVEL及讀得都會幾輕鬆嘅直資,而我亦花了3年時間去預備培基呢一間直資諗住阿女入硬培基讀的,但神卻在第一、二輪關門。

而匯基其實係我內心一直最最心儀最想阿女讀嘅,但一直覺得阿女成績又唔係太標青,讀匯基係太高攀。另外,純感覺,我一直以來覺得匯基啲家庭比較中產 (培基比較平民啲),我自己自卑咋,我成日同阿女及自己講培基最啱阿女。自從IN過聖堤後,純比喻,聖堤係富豪級如果天父真係咁安排我都會順服俾阿女讀;匯基同聖堤(純以家庭背景比較),匯基唔係我想像中咁中產喎,我都接受到喎。而最後,阿女IN匯基後嘅評價6間直資面試難度,匯基係6間中尾2難(比基祟及培基仲容易,比培基, 亦無咁多要求如睇功課睇手冊咁, 即係唔難,面試容易. 亦可能阿女有咗5次面試實戰經驗先至覺得匯基唔難掛!),英文對答阿女聽得明問咩及答到(雖然答得都唔係最好),原來匯基唔係我想像中咁高攀及遙不可及。(如果滙基東九和聖堤都比offer 你,你會選那間? 都呼之欲出了!)

P.S. 2 依家真係求神關門關埋培基都唔好收阿女,只係開滙基東九和聖堤是旦一間門呢!如果呢兩間最後都係無, 只有基崇收,就讀基崇了。

P.S. 3 匯基 brouchure 寫到明操行要 B+, 但阿女操行卻只有 B.機會, 留俾操行好嘅人

Bigmowmow  我都係等緊神嘅安排!理性上,我希望神安排滙基給仔因為比較可負擔,但心理上好似覺得聖堤好D,始終老牌名   發表於 17-2-13 12:20
Yanamami  無論如何,有心讀EMI学校,而家要开始準備,唔好到F1先追,太遲~  發表於 17-2-13 08:34

回覆樓主:

請問有冇滙基上年DSE成績既資料? 我起網頁揾唔到。

小吱 發表於 17-2-13 09:58

問網友 hkpapa852 , 佢有好多呢方面資料的

小時了了 發表於 17-2-13 10:09
問網友 hkpapa852 , 佢有好多呢方面資料的
我都想知,可否在此分享!

聖士提反比較少資料, 匯基東九資料多D.

匯基東九成績不錯, 更曾於2013-2014年有超水準表現

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

直資學校巡禮本書仔有講匯基dse成績

回覆 小時了了 的帖子

樓主, 可以問下點解無考顏寶鈴嗎?  顏的 DSE 成績同入U率都唔錯.
我想問下, 係咪一早就唔打算行津校. 因為我仲諗緊!
想知道你的意見當參巧.

homuimom 發表於 17-2-13 18:43
直資學校巡禮本書仔有講匯基dse成績
2016 匯基 DSE 33222 率有.73.1% , 人均優良係1.29
入讀本地大學率70.3 % , 非本地大學20.3%.  ~來自明報升中指南

唔該哂 hkpapa852 和 homuimom 提供的資料

tongtongwhite 發表於 17-2-13 19:19
回覆 小時了了 的帖子
樓主, 可以問下點解無考顏寶鈴嗎?  顏的 DSE 成綪同入U率都唔錯.
我想問下, 係咪一早就唔打算行津校. 因為我仲諗緊!
想知道你的意見當參巧

Q1: 樓主, 可以問下點解無考顏寶鈴嗎?  顏的 DSE 成綪同入U率都唔錯.

2014年我嘅正面評價: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2942176&extra=&highlight=%E9%A1%8F%E5%AF%B6&page=1

2016年我嘅負面考慮及擔心 (因我的是女): #35 帖: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3403528&extra=&highlight=%E9%A1%8F%E5%AF%B6&page=2

P.S. 顏寶鈴新聞報導過兩單體育老師罪案:
1單罪案係體育老師係學校偷野俾警察拉咗 (2011年體育老師因偷竊被捕) http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20111109/00174_001.html;
1單罪案係體育老師淫學生 (2016年男教師獲撤非法性交罪)http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20160813/19734594)

呢兩單案5年內發生的, 1間中學嘅老師短短5年時間內發生2單罪案, 純個人意見及感覺, 覺得學校管理及老師質素唔係好囉, 老師連基本做人都唔識做, DSE 成綪同入U率唔錯又如何? 我自己信念, 返學唔係單一為學業成績, 真係全人教育的. 套用今年崇真校長 second in 時同家長分享選中學, 選嗰間中學父母係會好放心,好安心, 我嘅心水第一至五志願中學都可以令我好放心,好安心, 但我對顏寶鈴絕對唔放心 (純個人感受及意見而已)

Q2: 我想問下, 係咪一早就唔打算行津校.

係. 因為我女係北區校網唔夠學位. 如果我女係沙田校網的話我未必會考直資, 因為沙田夠學位

小時了了,多謝你既分享。妳並沒有報考中華基金,是否因為距離家比較遠及沒有基督教背景?有沒有其原因?我想参考下!

Bigmowmow 發表於 17-2-14 10:00
小時了了,多謝你既分享。妳並沒有報考中華基金,是否因為距離家比較遠及沒有基督教背景?有沒有其原因?我 ...

中華基金講漏咗, 我其實都係去咗2年及2次, 第一次前年我一個人去聽簡介會, 第二次係舊年一家三口一齊去開放日.

中華基金我同C6都OK的, 奈何當事人阿女唔喜歡, 對學校主打電腦科技 STEM 之類完全無興趣, 同埋, 中華基金面試日期係1月14日或1月21日, 呢兩日面試有機會撞1月14日嘅赤柱聖士提反或1月21日培基, 所以最後無報

學校遠? 唔係問題, 因為都諗住阿女讀中學時會搬近阿女返學地方的

其實上天已有所安排,入不到不一定是壞事,更可能對小朋友來說經今次失敗而有得著呢!出面有更大天地等著她!

回覆 小時了了 的帖子

感謝你的分享, 關於顏寶鈴, 這個也是我深思中的問題.  學校成績係唔錯, 但奈何有些唔太好的新聞.  

我反而在考慮津中同直資的問題, 好似各有各好, 如果唔駛交學費, 又可以入到間成綪唔錯的學校, 其實係 win-win, 但又覺得直資好似各樣都較平均,  唔會只係追成績, 長遠來講, 對孩子的成長更重要.加埋讀直資唔駛等到最後放榜先知去邊間,

小時了了  我自己覺得咋, 嗰兩單野唔單止係唔太好的新聞, 而係罪案, 亦係教師最低要求嘅職業操守及道德都無囉   發表於 17-2-14 12:07

我覺得樓主的分享真是十分好, 俾我哩個有下年考中學的仔有很深的體會.  

尤其是樓主的女在校的排位應該比我仔好, 我仔在小學(直資英小) 只是中游, 靠自行或抽實在勝算偏小, 同學亦實在太強成績亦太接近, 排位進步甚難,  所以同棲主一樣大部份希望都會在不太限banding 的直資上.   所以現在樓主出現意想不到的打擊可算是給了我很大的衝擊, 感覺始終考直資要面對的無奈局面遠比抽獎更大

我小的今年亦考小學, 亦出現左好多意思不到的局面, 不是說考到的不好, 只是出乎意料的太多. 亦只好說, 上天的旨意我們暫無法知曉.....   

所以樓主請加油!

耶和華說:我的意念非同你們的意念;我的道路非同你們的道路。 天怎樣高過地,照樣,我的道路高過你們的道路;我的意念高過你們的意念。

我以為要到4月才能蓋棺定論,但今日,少少意料之外阿女升中考學校階段能提早塵埃落定,阿女考/註冊直資進程截止2017年3月10日阿女直資取錄情況如下:

1(觀塘)   滙基書院(東九龍) (第一輪阿女無收到OFFER)
                                                (第二輪3月10日收到OFFER)
                                                (已於 3月13日註冊)

2(赤柱)   聖士提反書院 (第一&二......最終N輪後, 阿女無收到OFFER,7月時收 reject letter)

3(沙田)   香港神託會培基書院 (第一&二輪阿女無收到OFFER)
                                                     (第三輪2月18日阿女收到OFFER)
                                                     (已於 2月20日註冊)
                                                     (已於 3月13日取消註冊)

4(長沙灣)基督教崇真中學 (第一輪阿女無收到OFFER)
                                              (過兩日才收到取錄電話,已於 1月17日前註冊)
                                              (已於 2月20日取消註冊)

5(天水圍)香港青年協會李兆基書院 (第一輪阿女收到OFFER但選擇去崇真註冊)

6(觀塘)    福建中學 (未能進入Second In 階段)

當一切已成定局,回望之時才恍然大悟從前自己問點解點解問題。

問題一:我唔明點解上天要我報赤柱聖士提反? pls refer to: https://www.edu-kingdom.com/foru ... &tid=3307880&page=3 原來就係要IN聖士提反, 阿女才見識到佢英文面試最難嘅一間中學後,當阿女最後一間直資IN匯基時,阿女覺得匯基唔係我呢幾年成日講嘅咁深咁難,唔會考到及讀得黎,聖士提反嗰啲先至最難及讀唔黎,反而佢覺得IN匯基係IN咁多間最好最容易嘅。而呢次面試後完全改變阿女對匯基從前負面印象及鐵定唔會讀匯基嘅諗法,原來匯基唔係我成日講咁高不可攀讀唔黎,反而聖士提反嗰間先至係讀唔黎。最後成為阿女最想讀嘅係匯基呢一間,唔係我一直信心軟弱只打算讀培基嗰一間。

問題二:當初我發狂發顛咁係呢一個帖問點解培基第一及第二輪唔收阿女?天父知道我應承咗阿女, 如果培基收咗阿女,阿女唔想去面試唔想讀匯基就算吧! 阿女亦講培基收佢佢係唔會去匯基面試。正正因為培基第一及第二輪唔收,我及阿女惟有去匯基面試.

6年小學生涯將過去,阿女未來將會由佢自主自決,如之前網友鼓勵我:不要怕,只要信!要憑信心去信靠天父,過程唔好受及唔容易,我亦曾軟弱跌倒、苦毒、發怨言、無信心.....但經歷神好深刻.

以上係我女升中嘅經歷, 願大家升中路上互之!

以下係陳 Sir ANChan59 仔仔升大學嘅經歷, 大家對上天嘅安排同樣有相同體驗: 祂 給你最好 .... 超乎所想所求.... 未必是他的最好 ..... 但 祂 知道,這是對他最好!https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=107125&do=blog&id=14878

Ahbee02  恭喜恭喜!!!!過程不易,但結果是好的。再次恭喜!  發表於 17-3-13 15:53
wongkaka  感恩一起同路
您好用心的一位媽媽  發表於 17-3-11 17:19

醒目開學勳章

小時了了 發表於 17-2-12 19:26
尋日係阿女最後一間直資匯基東九龍面試完,一切要做嘅已做晒了,依家進入另一階段係 "等候、順服"。

回首 ...
恭喜哂!!,做到我女學妹.

小時了了  好感恩能做您女學妹  發表於 17-3-10 23:31

小時了了 發表於 17-3-10 22:21
耶和華說:我的意念非同你們的意念;我的道路非同你們的道路。 天怎樣高過地,照樣,我的道路高過你們的道 ...

妳的詳细分享、女女面試經過及资料,對於我地曰後要去考真的好有幇㫑,謝謝!

小時了了 發表於 17-3-10 22:21
耶和華說:我的意念非同你們的意念;我的道路非同你們的道路。 天怎樣高過地,照樣,我的道路高過你們的道 ...

見到你 的情況 回想起當日我的兒子, 我一心想阿仔入顏寶鈴, 銀禧中學 ,用福建造練習面試,之前 完全冇諗過入福建!
怎料到 阿仔 勁喜愛福建的環境 和老師( 當時父母在醫院 我要抽身照顧家人), 最後直接註冊。 最後銀禧進入了第二次面試都沒有去o 好似冥冥中有主宰, 註定似的。
‹ 上一主題|下一主題