用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考直資:培基/崇真/滙基(匯基)東九龍/赤柱聖士提反St Ste ...
樓主: 小時了了
go

考直資:培基/崇真/滙基(匯基)東九龍/赤柱聖士提反St Stephen   [複製鏈接]

回覆 小時了了 的帖子

恭喜!恭喜!

回覆 IloveJJ 的帖子

其實入到聯繫中學,一啲都唔差,好多人夢寐以求添。
我最擔心的是,屋邨Band 1C中學,想上位,而且呀女係最後一年龍,怕會好谷。

同呀仔之前同學仔的媽咪傾開,佢呀仔小學一直也名列前茅,上到聯繫中學也唔太開心,話學校好忙,好多功課。冇時間做自己想做的事。反而我仔出咗去,見識多咗,知道自己的不足,個人成熟咗,仲愈忙愈開心。

所以我一直想搵一間類似的學校給呀女。

小時了了 發表於 17-3-10 22:21
耶和華說:我的意念非同你們的意念;我的道路非同你們的道路。 天怎樣高過地,照樣,我的道路高過你們的道 ...
所以, 都話唔需要擔心, 一切交俾個天。朋友當初問我阿大有乜特異功能考到私小, 我就話係誠心禱告, 佢哋以為我昆佢哋, 其實我已經將重中之重講咗俾佢哋聽。
只要你對天父有信心, 衪必定為你安排最好的。

嗯! 自己係上星期五晚係呢度報告最新阿女考直資學校情況後一直唔再回應大家嘅厚愛及一直以來嘅鼓勵支持, 因為想呢個帖快啲沉底, 因為我知仲有網友仍在左盼右望, 日日在等心目中心儀直資嘅取錄信嗰份無了期等待, 嗰份煎熬係幾咁痛及難耐, 我唔係好想太高調去回應及表達我嘅喜樂. 但係, 你哋網友實在太可愛, 太 warm 喇, 呢個帖唔斷氣不斷浮面, 咁我都豁出去喇, 回應大家嘅祝福.

我係度好想好想同 hkpapa852 講對唔住, 我係1月尾時阿女係直資收生情況最壞情況下及我情緒係歇斯底里下係網上罵他, 怨他, 但他好大量, 不記我小女子過錯, 仍支持鼓勵我叫我睇 荼蘼 | Viu: http://www.viu.com/ott/hk/zh-hk/vod/29298/荼蘼 (仍未睇, 阿女呈三後一定睇), 呢個爸爸氣度

另外, 我係2月時係前面幾頁對網友有非常重嘅怨氣怨言, 我好想係度衷心講對唔住, 因為當時自己EQ及情緒真係係谷底。

既然呢個帖浮面,咁我記錄返一啲直資資料俾後輩用得著就參考下!

我自己今年考 6 間直資, 赤柱聖士提反 (SSC)比較其他直資學費減免申請要求,係我報咁多間最寬鬆嘅一間, 好多間係根據政府學生資助處嘅入息要求先至有得資助, 門檻非常高, 真係類似低收入家庭人士先至有得減免

但 SSC 學費減免門檻相對地比較寬鬆, 以一家3口來計, 全家每年總動用收入$620, 0001 - $700,000 ( 即是每月家庭收入$51,666 - $58,333 呢個月費俾申請人扣埋每月供樓$/租樓$+銀行戶口可以俾受助人有$50萬現金/股票.....之後先至計為可動用嘅家庭收入) 已經可以有 25% 減免, 呢 25%不但只學費減什至住宿同時都一齊跟住減, 對我哋呢啲在職中下層及要供私樓人士係非常非常好的福利. (P.S. 好多直資有私樓已經超標無得減免學費喇)

http://www.ssc.edu.hk/images/DSS/2017to2018/Fee%20Remission/Fee%20Remission%20Guideline%202017-2018%20(CHI).pdf

d) 自住樓宇不視作資產計算。故家庭可動用收入不包括主要居所的供樓款項或租金,藉以幫助有住屋負擔的家庭,包括負資產家庭。(即係每月扣埋供樓$/租屋$之後才開始計可動用資金, 供樓$/租屋$佔家庭收入比越高, 學費減免應該越多. 負資產照計)

e) 如果申請人及其配偶的資產 (不包括其主要家庭居所的價值;但包括其他物業的價值,扣除未償還的按揭數額) 超過五十萬元 所超過的數額的淨資產值的百分之十,會被視為家庭收入。淨資產值為所有個別資產的正淨值之總和 (資產淨值為資產價值扣除其相關之抵押負債)。(即時股票/銀行戶口價值可以有$50萬 buffer 唔計, 超過$50萬先至開始計資產)

所以SSC學費,如果家長唔怕煩填表及要宣誓申請學費減免,SSC唔係想像中學費太貴而令申請人卻步

twhkleung    發表於 17-4-1 15:32
Lindytiger    發表於 17-3-15 14:52

另外,好多時網友會問A直資取錄後,B直資後來才取錄/又或者後來想大抽獎,咁最遲應該邊一日去A直資可以取學位攞返小六資料表呢?大家可以click 入去以下帖有詳細解釋

兩間直資https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3406989
candysandra
上年親身經歷及留言:
《多謝各位提供資料!
打了電話到教育局, 內部都有一點亂。
最後請了半天假,寫了封信去到之前間直資校想取回student record form,堅持不能退回,再打電話聯絡新校......很長很長的故事,最後沒有student record form 也註冊了
之前間學校不知是不是留難我們,但好彩最後註冊的學校D職員很幫手, 現在發現校規比想像中嚴,但讀得很開心!

直資取録註冊後https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3409818:請問一下自行和考直資: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3210542&extra=page%3D3&page=4
silvia_ng : 早兩三屆,有同學註冊左直資,再去津校自行INTERVIEW。見過津校後,發現自己好大機會入到,所以藝高人膽大,去教育署用自己的理由」- 例如︰家庭狀況突變等(我唔知佢用咩理由,我亂作),要求取消直資註冊,參加返大抽獎。最後真係比佢入到果間自行

P.S. 直資&自行兩間都係BAND ONE頭女校

中華基金面試: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3212334&extra=page%3D3&page=6
babymummy331 #104 : 直資都要確保收到足夠學生,所以要我哋簽承諾書,放棄大抽奬,所以張註冊證,佢有權唔會俾返你,如果個個都去hold住個位,咁你同佢簽嗰份承諾書就無意義啦P.S. 上年我個朋友簽咗承諾書後來想改變主意,但最終學校都唔肯比番張表佢(白底藍字嗰張)

舊年嘅事,我都怕我記錯,好似係顏x鈴⋯我朋友帶個仔in咗5、6間直資,成日十五丶十六,煩死⋯不過好彩,個仔讀得好開心

東九龍匯基, 顏寶玲, 如何選擇? https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3228633&extra=&highlight=%2B%E5%8C%AF%E5%9F%BA&page=3

samuellor #42: 放心,一定给你的。

refer to #193 新界東某直資(呢個帖大量討論嗰間),家長承諾書寫2017年4月20日或以前將承諾書副交教育局,但卻提早於4月8日之前已呈交給教育局,以致不可以取回小六資料表去其他直資或參加津校大抽獎。

例如:
今年祟真為例, 佢張承諾書寫明4月18日之前都仲可以取消註冊學位, 但過咗4月18日之後就唔得喇, 因為張小六資料表已交教育局

今年另一間天水圍李兆基承諾書寫明4月20日之前都仲可以取消註冊學位, 但過咗4月20日之後就唔得喇

另一間沙田培基承諾書寫明4月20日之前都仲可以取消註冊學位, 但過咗4月20日之後就唔得喇

而每間直資交小六資料表交俾教俾教育局都唔同, 所以如果B直資4月太遲才公佈取錄, 過咗A直資交教俾教育局嘅日子, 咁就出現係A直資攞唔返小六資料表去B直資註冊.

refer to #193, 事實原來係有直資會提早呈交教育局,家長承諾書雖然寫4月20日或以前,但原來會4月8日前已呈交教育局

小時了了 發表於 17-3-10 22:21
耶和華說:我的意念非同你們的意念;我的道路非同你們的道路。 天怎樣高過地,照樣,我的道路高過你們的道 ...

恭喜晒!! 可以開心放復活節假!! 舊年我女有幾位同班同學入左匯基,佢地讀得好開心,學外語及住宿舍又有另一體驗。

是的。 天父的意念比我們高!!

回覆 小時了了 的帖子

小時了了, pls check PM, thanks

2DS_mama 發表於 17-3-27 11:42
回覆 小時了了 的帖子

小時了了, pls check PM, thanks
分享多少少返去已註冊直資攞返小六資料表(取消直資學位)其中兩間經驗:

長沙灣祟真 (需時不用十分鐘內已攞返小六資料表)
1) 攞返小六資料表嘅人指定要一定係簽家長承諾書簽名嘅人去取消學位,
2) 並且取消學位時要帶返嗰張家長承諾書交返俾祟真的
3) 唔洗打電話預約
4) 不過我當時早一日打去問取消學位要帶咩野文件及手續, 書記電話講上面1) 及 2) 點就可以攞返小六資料表了, 如果一早已準備好1) 及 2) 點, 攞返小六資料表過程非常快及順暢, 否則恐怕要白行一趟

沙田培基 (需時, 唉! 我唔識講, 但我自己去咗2次, 而第2次要等30分鐘才見到有關職員, 攪得來要差不多45分鐘了)
1) 必須要致電預約日期及時間去攞返小六資料表 (其實預約咗都要係度等30分鐘)
2) 當日第1次星期六我白行一趟, 當時接待處職員曾講過無需要帶咩野文件, 亦唔需要指定要一定係簽家長承諾書簽名嘅人去取消學位 (因為我無預先打話預約, 負責收生主任短週星期六放假, 小六資料表鎖在收生主任的櫃內, 只有收生主任有鎖匙及只有收生主任1個負責處理取消學位事宜)
3) 但當第2次再去時,
收生主任又好似要一啲文件的
4) 取消學位當日培基會有1張紙的問卷調查問您點解取消學位 --- 因為:1)參加中央派位; 2) 其他直資取錄及該間直資名稱; 3) 其他原因, 寫明原因.

所以邊一間直資都好, 想攞返
小六資料表, 非常建議最好早啲打去學校一早問清楚才去學校攞返小六資料表比較穩妥, 否則可能要白行一趟

另外, 我搵返真實教育局學童數據喇, 今年升中其實唔係多好多學童喎, 原來比舊年多1,235學童咋喎
學生人數統計報告書: http://www.edb.gov.hk/tc/about-edb/publications-stat/figures/index_1.html

2015/16: http://www.edb.gov.hk/attachment/en/about-edb/publications-stat/figures/Enrol_2015.pdf P.62
舊年2016年小六升中學童人數:
睇嗰時小六 (B)本地學校 (不包國際學校): 48,995 (數字包括普通小學,但不包括特殊學校。)

今年2017年小六升中學童人數:
嗰時小五(B)本地學校(不包國際學校) : 50,230 (數字包括普通小學,但不包括特殊學校。)(比舊年多1,235學童咋喎)

出年2018年小六升中學童人數:
嗰時小四(B)本地學校(不包國際學校): 52,711 (數字包括普通小學,但不包括特殊學校。)

後年2019年小六升中學童人數:
嗰時小三(B)本地學校(不包國際學校): 55,956 (數字包括普通小學,但不包括特殊學校。)

2014/15:http://www.edb.gov.hk/attachment/en/about-edb/publications-stat/figures/Enrol_2014.pdf P.62
前年2015年小六升中學童人數:
嗰時小六 (B)本地學校(不包國際學校): 49,446 (數字包括普通小學,但不包括特殊學校。)

twhkleung  華!真系佩服到你五體投地!!!  發表於 17-4-1 15:37

回覆 小時了了 的帖子

好佩服樓主用心,耐心陪小朋友一起。我女就只報了一間元朗區的直資中學,第一輪收了,就收工。本也打算報赤柱,有朋友說這間要全能複合型人才,就退縮了。由於自己要求不高,升中過程也順利。小女呈一,呈二,我有陪同一起溫習,成績不是太理想,B1a--b 之間,呈三前,直資收錄,所以就囡自己溫,成績更可以攀到B1A,一門主課更可以滿分。所以,我想說,家長同小朋友放鬆滴,小朋友大個了,知道自己哪裡弱,該溫哪裡,只是家長總怕有遺漏,可能適得其反。

回覆 kxm 的帖子

小女在元朗區一般水平小學就讀,成績穩定,沒有參加過任何補習,但是鍾意閱讀,低班時,就自主閱讀,所以三次呈分考試,沒有溫過中文,就是平時日積月累。數學考試前就改錯題,把錯題再計算一次,再舉個例題做一次,基本就掌握。英文溫習就整本書抄一遍。綜合科就更加好溫,讀一遍書,再背小結。三次呈分總體在B1a.因我要求不高,付出的精力不多,小女成績我是滿意的。

小時了了 發表於 17-3-15 14:28

例如:
今年祟真為例, 佢張承諾書寫明4月18日之前都仲可以取消註冊學位, 但過咗4月18日之後就唔得喇, 因為張小六資料表已交教育局[img][/img]
今年另一間天水圍李兆基承諾書寫明4月20日之前都仲可以取消註冊學位, 但過咗4月20日之後就唔得喇
另一間沙田培基承諾書寫明4月20日之前都仲可以取消註冊學位, 但過咗4月20日之後就唔得喇
而每間直資交小六資料表交俾教俾教育局都唔同, 所以如果B直資4月太遲才公佈取錄, 過咗A直資
交教俾教育局嘅日子, 咁就出現係A直資攞唔返小六資料表去B直資註冊.

以下一重要事項大家千萬千萬要留意, 因為我之前一直以來亦都理解錯, 今日有網友 pm 我同我傾. 有關直資中學承諾書中有寫幾時會將承諾書副本交教育局

e.g. 2017420或以前將本承諾書副本交教育局…..

原來意思係雖然仍未到4月20日, 但直資原來會係4月19日, 18日, 17日....什至8日已將承諾書副本交教育局.

因為有網友係4月8日(上星期六)致電某直資預約取回小六資料表, 該直資係電話回覆因為收滿生已將承諾書副本交教育局, 唔能夠俾回小六資料表 原來直資唔俾回小六資料表好不幸地係真係會發生

日後有心考直資網友, 大家千祈要問清楚如果要消取註冊, 真實 deadline 係邊日! 即是承諾書寫嗰日子都唔可信, 原來會提早交俾教育局的

如果今年仲係度考慮緊返唔返去直資攞返小六資料表去參加大抽獎, 大家好快啲打電話去直資度問, 因為依家已有直資唔俾取回小六資料表, 因為承諾書副本已交教育局, 唔能夠大抽獎了.

Eat_Sleep_Play  可唔可以pm係邊間?  發表於 17-4-10 16:22

Can u pls pm me which school.thx

I also hope to know which school. Thank you.

小時了了 發表於 17-4-10 14:41
以下一重要事項大家千萬千萬要留意, 因為我之前一直以來亦都理解錯, 今日有網友 pm 我同我傾. 有關直資中 ...
提早暫停音樂椅遊戲, 邊間呢 ?

以下一重要事項大家千萬千萬要留意, 因為我之前一直以來亦都理解錯, 今日有網友 pm 我同我傾. 有關直資中 ...
嘩....咁佢個日子其實講咗等如無講

小時了了  咪就係囉. 間直資咁攪真係俾佢跣鑊甘  發表於 17-4-10 15:43

咁大件事

如果已交了去教育局, 其實有無得自己去教育局取回呢?
‹ 上一主題|下一主題