用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 計劃今年留學英國
go

計劃今年留學英國 [複製鏈接]

我女兒14歲,將升中四,讀屯門band 1 英文學校,成績一般,各科有60-80分,但英文就不好唔合格。所以今年想送她到英國留學,因我家姐住倫敦,所以選英國比較方便。
我自已上網揾左三間寄宿中學,比較合我budget,系8000磅以內termly, 各位大大可提供意見給我嗎邊間比較好,還是有另一選擇?1)Wychwood School , 2)Rye St Antony school , 3)ThorAnton college .

另想問留學budget, 除了學費,住宿,報名和機票費用外,還有一些隱藏的費用喇?
   5    0    0    0

引用:我女兒14歲,將升中四,讀屯門band+1+英文

原帖由 jeibe98 於 17-01-31 發表
我女兒14歲,將升中四,讀屯門band 1 英文學校,成績一般,各科有60-80分,但英文就不好唔合格。所以今年想 ...
如你家姐做監護人 ,可省回萬多元港幣。

學期中休,在你家姐居住,不用住接待家庭,每學期可省回3千多港幣,即全年可省回萬多元。

冬季和春季學期不回港,在你家姐居住,可省回2萬元機票。

回覆:計劃今年留學英國

校服費間間都不同,交通費如學校至機塲,學生去旅遊費,另一份保險包歐州旅行及牙。。。

如果我選擇8000磅以內termly 的學校,頭一年要預算多少錢?

引用:如果我選擇8000磅以內termly+的學校,頭一

原帖由 jeibe98 於 17-02-01 發表
如果我選擇8000磅以內termly 的學校,頭一年要預算多少錢?
阿仔2015年9月,第一年往英國中四,我總共用了51萬元,我個個月埋數,條數都好準。

阿仔往英國上學而衍生費用,我全部入哂數,例如往返飛機場油費、泊車費,橋費等等,全部入數。

引用:如果我選擇8000磅以內termly+的學校,頭一

原帖由 jeibe98 於 17-02-01 發表
你有家姐幫手,省回很多,英鎊跌到9.X。

Around 35萬港紙(全年3個學期,9月去,7月返)

回覆 db7mu23 的帖子

嘩,51萬一年,over 晒我budget, 請閰你仔仔讀邊閰和學費連寄宿多少,作參考,tks

db7mu23 發表於 17-2-1 21:31
阿仔2015年9月,第一年往英國中四,我總共用了51萬元,我個個月埋數,條數都好準。

阿仔往英國上學而衍生 ...
你可以詳細D,PM話比我知,每一項細數是多少嗎?因我一年預算得30萬咋,謝謝你幫忙!!

jeibe98 發表於 17-2-1 22:16
你可以詳細D,PM話比我知,每一項細數是多少嗎?因我一年預算得30萬咋,謝謝你幫忙!! ...

這是我女 的英國升學開支 , 你要自己再計下, 因為 每間學校的學費和 星期六日活動不同 ,你可多上各學校網看看 !

學費 全年£31500

監護人人費HKD $11000

全年 機場往返 學校費用
星期六日 學校參觀/活動費用
平日學校 安排話劇/音樂劇費用 ,Day trip

這3項參看第一個Term 學費單是£470/term

鋼琴費用 約£200/term
網球 約 £90/term

機票 6套 ,因我女兒所有Hard term 和聖誕復活節都回港 ,中間有買對頭機票, 拉勻條數計HKD $60000

校服 £950 (更正)

BUPA 學校額外附加保險 全年£210 (可以不買)

零用錢 全年 約£500

入學時購買 日用品,床單被舖, 衣服鞋襪,名貼 , 很多濕碎錢 ,大約 HKD$10000 。

暫時我計到的數是以上咁多!

katrinafu thank you 你解答,但校服要9500 英磅咁貴?

jeibe98 發表於 17-2-2 02:15
katrinafu thank you 你解答,但校服要9500 英磅咁貴?

Sorry ,寫錯 ,是 £950 左右!

回覆:計劃今年留學英國

另類可考慮日校,較平合budgets,在親人在倫敦,要親人去附近日校一間,因agent冇佣金收就不介紹日校,但日校怕容易學壞。。。再可以考慮有獎學金的學校估較遠地方,可問agent佢地有介紹的。。。校服可買二手的,有D學校有售,活動不一定要參加自由選擇,機票可買非繁忙曰孑較平....

其實day school 確是慳番好多,最多6000鎊/term,可以考慮一D學校有day, weekly & full boarding, 試下Day先,隨時可以轉番boarding 都得。

brother4 發表於 17-2-2 08:36
另類可考慮日校,較平合budgets,在親人在倫敦,要親人去附近日校一間,因agent冇佣金收就不介紹日校,但日 ...

樓主 的女兒都應該是 Year 10以上, 活動參與可個人決定 參加與否。

我女兒Year 7 full boarding , 星期六日 活動 Year 7,8是必須參與,year 9以上就學自行決定 !

在學校內安排的 音樂劇、話劇、音樂會, day school 就 自行買票參與,但Full boarding 就必需參與。

回覆:katrinafu 的帖子

校內免費活動/運動一定參加,要俾錢如室內攀石,水上活動可自由决定

多謝咁多位幫手,現大約知道要多少預算,我預計找平D的boarding school, 放長假就去家姐度。其實在牛津的學校好嗎?Wychwood school 和 Rye St Antony,如何,大家可以比D意見嗎,因比較近倫敦家姐屋企,和學費合budget

近牛津和倫敦的boarding school 一般較貴,好少有少於£8000/term 的。早年找已超過£10000/term, 生活費亦貴很多。不過近機場就很方便。

katrinafu 發表於 17-2-2 00:41

這是我女 的英國升學開支 , 你要自己再計下, 因為 每間 ...

即一年幾多?

katrinafu 發表於 17-2-2 00:41

這是我女 的英國升學開支 , 你要自己再計下, 因為 每間 ...

即一年幾多?

232 發表於 17-2-2 23:07
即一年幾多?

$40萬走唔甩
‹ 上一主題|下一主題