用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 應否轉校
go

應否轉校 [複製鏈接]

小兒3.5歲,現又一村k1, 一直以來對英文非常有興趣, 已經可以全流利英文對話,認英文字,watch eng tv。以前N 全英,他上得非常開心,學習快,外向。現正返左又一村半年,中文好了很多,但不喜歡返學(除英文堂),變得靜左,但同時反善了一點固執性格,老師話佢進步中,因為他很多中文也不明,要D時間。
我比佢讀又一村,本是想他學中文,因為affort 不到一直international school 到中學。

但現在見他對返校冇興趣,同其他小朋友交流不到(因中文問題),學校表現一般(中文問題),佢曰日在家說英文(although we all speak chinese , watch english ipad youtube, read english books )
我跟他説中文,he said "chinese is not interesting , english pls "

我要同佢轉返英文school 嗎?
   3    0    0    0

咁佢小學係咪讀英文私小先?
小學中文佢點頂呀?

一直以來,小朋友係屋企用咩語言溝通?
有無伴讀中文書(

回覆:beautytiny 的帖子

如果你想讀傳統小學,要堅持。又一村又不會勸退,慢慢來,如果要小朋友中文好,忍心D都要。

回覆:beautytiny 的帖子

重點是English iPad and movie . 而且應該係小朋友覚得英文好高人一等,平時小心D自己和其他人言詞,中文好重要要在家庭教育理念開始

beautytiny 發表於 17-1-27 17:59
小兒3.5歲,現又一村k1, 一直以來對英文非常有興趣, 已經可以全流利英文對話,認英文字,watch eng tv。以 ...

如果不打算將來入讀國際學校,就要學好中文了,我不會考慮轉校的

小兒3.5歲,現又一村k1, 一直以來對英文非常有興趣, 已經可以全流利英文對話,認英文字,watch eng tv。以 ...

我同你差不多,小朋友的"母語"是英文,有得揀佢睇書, 卡通,溝通都是英文,發夢都是講英文的。 無讀phonic 下識併音, 佢見路牌識讀出黎的,斷估無人教讀街名掛?!但我地無能力送佢入國際學校,所以N 開始盡量同佢講廣東話, 現在K1 入了間中小學英文強的龍校,但幼稚園部是中文幼稚園(唔好問邊間(emoji))我n 班前已比佢補英文,主要就等佢有個開心的全英文地方。未來應該會加強佢中文,希望佢中文個底好d. 中文難讀過英文好多。

正題, 我小朋友n 班在出名的happy school 返學中文進步較慢, 亦真係唔太開心。 K1 傳統中文幼稚園,不知係人大左, 定老師教得好,定同學都大可以用英文溝通, 佢返學好開心,同時中文會話有明顯進步,但有用錯英文語法情況。

若唔會IB 及去外國就要堅持, 及早加強中文對佢較有益。

其實我都明中文真係not interesting. 1) 好的故事書, 卡通都是英文。 2) youtube 上英文內容又多又好又足, 普通話的都有d, 廣東話的真的好少。3) 日常講廣東話,語調平均,無起伏。相比英文卡通等,語調上落大,聽起黎有趣好多。4) 中文字好難記挫敗感強,好似我個需則唔識解但都識讀, 有少少成功感。

星星的後裔 發表於 17-1-30 00:23
其實我都明中文真係not interesting. 1) 好的故事書, 卡通都是英文。 2) youtube 上英文內容又多又好又足 ...

我同你情況好似,可以pm 我which school ? Thanks

beautytiny 發表於 17-1-30 07:06
我同你情況好似,可以pm 我which school ? Thanks

邊間唔重要, 重要是如何幫佢注入中文原素。我買了台灣的兒童月刊,同都通過中文遊戲習作,(剪紙,畫線,無寫字),希望提高佢對中文的興趣。再唔得就要補。

題外話:除非家庭支持到,否則唔好只谷英文,對考幼考小都產生大問題。要幼稚園時英文"好"唔難,但往後條路好難走。

Target local 學校, 對中文冇興趣重諗轉校?

應該諗下點慢慢增加佢接觸中文既機會同唔好佢要求要英文時次次'遷就'佢,
再唔培養番佢對中文既興趣,再大d更加難學中文!

星星的後裔 發表於 17-1-30 00:23
其實我都明中文真係not interesting. 1) 好的故事書, 卡通都是英文。 2) youtube 上英文內容又多又好又足 ...

唔係太同意好得故事書太多數英文,有好多台灣出或日本翻譯既中文繪本是非常優質的,樓主慢慢了解。適合幼兒有關知識的書本質確實是英文較為精美及多元化,故事書則肯定不是了....

另外,中文認字小朋友是用圖象記憶法的,如樓主本身已少同佢伴讀中文,出街少同佢睇路牌既話,係較難令佢認字的,不要單靠flash card。

RockMusicLover 發表於 17-1-31 05:52

唔係太同意好得故事書太多數英文,有好多台灣出或日 ...

這位媽媽可以分享你的書單嗎? 可能我不夠勤力找不到好似read it yourself, oxford reading tree 之類的中文書。當然個別好的中文故事書是有的,但一系列咁既我就唔識。

星星的後裔 發表於 17-1-31 11:06
這位媽媽可以分享你的書單嗎? 可能我不夠勤力找不到好似read it yourself, oxford reading tree 之類的中 ...

青田出版社、小樹苗如《丁丁當當...》《幼兒全語文...》都同read it yourself/ ORT差不多

醒目開學勳章 貢獻勳章

中文無趣味,係未揾到啫

如果你無能力逃避中文,建議你面對佢會比較好...
多d用廣東話,多d睇廣東話卡通,講中國文化嘅故事,12生肖,只要佢明白多咗,就自己揾到趣味!
恐龍家

如果沒有計劃讀IS, 千其吾好轉了,自己轉番中文台,伴讀中文書,不同意沒有好看的中文書,大把!戒IPad you tube, 吾好攪PTH, 攪掂廣東話先。

樓主由全英n轉去有中文既k,應該係想學好番中文,所以唔好因為小朋友好似唔鍾意番學就轉番全英~

我女番緊英普n班,以前我有同佢伴讀開中英文書,宜家佢都有開始揀英文書睇,少睇中文書,我地日常溝通係用講廣東話,英文佢仲浸緊未識講。

建議睇番多d中文書或者講多d廣東話,例如同佢約定比佢揀幾多本英文書睇,就要睇一本中文書,慢慢接觸多d中文。同埋可能新環境始終要時間適應,第時開始鍾意同同學玩應該會好d~

比較少字既中文書有:
青田既我自己會讀同魔術盒

樓主, 我路過, 雖然冇咩意見俾到(應該都係同你當初刻意製造英文語境俾小朋友甘努力令佢有興趣番中文), 但好想你分享點製造個語境令小朋友返K1時已說得一口流利英文? 我想參考吓, 萬分感激

樓主要想清楚小朋友將來的路點行,如果是讀本地學校,無論是津校或私校,就有必要令小朋友重視中文。我可以講,小一的中文你要幾深有幾深,唔信可以去看看書局的閱讀理解練習。此外,小一上學期,除了默書,也有填充以至「寫作」(雖然是有提示),一啲都唔簡單。

不過,我認為樓主可以考慮,學校轉返去英普,但屋企要轉返去中文台,K2開始仲要練字,不然的話會跟不上小學中文。

對小朋友來講英文比中文易!平時睇電視,iPad 係英文,呢d全係佢鐘意的!佢哋易學好多!中文其實難講的,可能佢自己無信心講中文!我囡K1都唔講中文!k2開始講多咗,雖然都仲係講到鬼佬講中文咁!我覺得只要係Hk住,屋企講中文,小朋友中文一定無問題!
‹ 上一主題|下一主題