用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟小三TSA/BCA為咩?
樓主: Vanadium
go

究竟小三TSA/BCA為咩?   [複製鏈接]

引用:Quote:mcl203+發表於+17-2-3+19:34+忽然諗

原帖由 MASAYA 於 17-02-03 發表
如果全部人都係一模一樣,你咁講就通,就係有人反對操練,有人繼續操練,自己唔操練,但你幫唔到隔離屋小明 ...
你個答案幾有趣,鄰家孩子被迫偏愛操練,相關制度又不存在要求操練,為咗鄰家孩子不可能再被操練,手段就係令制度不可能存在,就可以令鄰家孩子重回孩童生活??

mcl203 發表於 17-2-3 19:34
忽然諗到個疑問。家長們反對考TSA, 話被學校催谷狂操,咁理論上學校已作安排相關練習習作。但巿面上又出現 ...
可能學校為操練TSA,平時測驗考試亦出類似題目。家長為了考試測驗高分,主動買TSA類題目操練。
所以,我覺得有TSA,就會有操練。取消TSA,一樣會繼續有操練,只不過是操練考試,測驗,pre S1

b3410 發表於 17-2-4 10:38
可能學校為操練TSA,平時測驗考試亦出類似題目。家長為了考試測驗高分,主動買TSA類題目操練。
所以,我覺 ...

所以以為取消小三TSA會有效防止操練, 是斷錯症, 下錯藥。

學校的本分, 專業是甚麽?  就是以教育的專門知識, 經驗, 以教育人員認為最佳的方法教導學生成才。

小小一個小三TSA, 一些為數不少的學校把課程扭曲, 狂操學生, 沒有專業操守, 置孩子利益不顧, 然後還厚顏說狂操是教育局迫, 傷害學生係迫不得意, 操練成風係教局一手做成。

一些學校不守專業, 明知狂操學生有害也強加上學生身上, betrayed 家長學生的信任, 把大人的問題由細路承受。如此學校, 冇TSA, 它們會忽然變成有愛心, 循循善誘作育英才?要我信你, 你當我傻的嗎?

shadeslayer 發表於 17-2-4 11:05

所以以為取消小三TSA會有效防止操練, 是斷錯症, 下錯藥 ...

多數人最多只講到TSA無害處,但講唔到有幾多益處,但一個公開考試,花費幾多資源?佢最大嘅好處應該係養活了很多相關工作嘅人,包括書商。是否可以利用這些資源做些真正幫助到小朋友成長學習嘅政策?

Hillkymama  Agree  發表於 17-2-7 10:08
Vanadium  準確捕捉  發表於 17-2-5 17:41
Bobo1210  Agree!  發表於 17-2-4 15:06

shadeslayer 發表於 17-2-4 11:05

所以以為取消小三TSA會有效防止操練, 是斷錯症, 下錯藥 ...

多數人最多只講到TSA無害處,但講唔到有幾多益處,但一個公開考試,花費幾多資源?佢最大嘅好處應該係養活了很多相關工作嘅人,包括書商。是否可以利用這些資源做些真正幫助到小朋友成長學習嘅政策?

回覆 shadeslayer 的帖子

的確,學校應該注重於改善教學方法,知不足而改變,而不是操練,以不變應萬變。
如果學校費事搞咁多,都係操練最簡單,直接,見效快

引用:Quote:shadeslayer+發表於+17-2-4+11:05+

原帖由 wan_sosin 於 17-02-04 發表
多數人最多只講到TSA無害處,但講唔到有幾多益處,但一個公開考試,花費幾多資源?佢最大嘅好處應該係養活 ...
你又不如睇吓各小學每年既報告,有D近百頁,有D 1X頁,學校都用左好多時間去收集數據,去編寫報告及計劃。引用相同道理,用咁多時間去做報告及計劃,是否只係為交功課?? 坊間評為弱校既,報告及計劃亦比較簡單,原因何在?? 唔做吓評核試,何來監察成效?? 最大受益者係 ?? 相信,最開心係學校/老師,乜都唔使做,就算EDB都會開心

引用:Quote:mcl203+發表於+17-2-3+19:34+忽然諗

原帖由 b3410 於 17-02-04 發表
所以,我覺 ...
所以,我個人認為,各方人仕只係假藉一個叫TSA名字,去催谷學生,  P6派位成績而影響收生率,先係主因~~~

mcl203 發表於 17-2-4 12:35
你又不如睇吓各小學每年既報告,有D近百頁,有D 1X頁,學校都用左好多時間去收集數據,去編寫報告及計劃。 ...

凡事都有可改進的地方,要講,學校,家長,學生,教育局,書商,甚至校車,校工,你同我都有地方可改善,討論TSA如何改善或取消,唔等於講其他事情無問題,學校要改善,教育局就唔洗改善嗎?

引用:Quote:mcl203+發表於+17-2-4+12:35+ 你又不

原帖由 wan_sosin 於 17-02-04 發表
凡事都有可改進的地方,要講,學校,家長,學生,教育局,書商,甚至校車,校工,你同我都有地方可改善, ...
我似乎無講過教育局無責任,無改善空間,呢D天書定律一定係無可爭議。只係,TSA 考核所產生既爭議,唔係一刀切取消就可解決,要嘈都要對岩位嘈~~~

我教一個到教到死下死下,當一班15-20個要幫,三四個不同種類問題,又要父母佩合,又未到sen,教局提供乜資源?真是話咁易?當然有些pun林滅校的也可成功轉營,可收多些sen學生,但有數得計,唔夠學生就要汁,世界是現實和殘酷,我諗冇人再入行,lose lose。

wan_sosin 發表於 17-2-4 12:47
凡事都有可改進的地方,要講,學校,家長,學生,教育局,書商,甚至校車,校工,你同我都有地方可改善, ...

唔係噃, 教育界話全部係教育局的錯, TSA害人喎! 教育界相信, 種種問題也源於TSA,取消了TSA就太平 … 直到有下一個目標。

MrBeast 發表於 17-2-4 13:03
我教一個到教到死下死下,當一班15-20個要幫,三四個不同種類問題,又要父母佩合,又未到sen,教局提供乜資 ...

教育當然不易, 代表操就係唯一答案?咁香港唔使要學校, 全部轉形做補習社可以了。

重有, 只要量度「增值度」便可看清學校的貢獻了, 減低受學生本質影響成績。

再者教育難, 所以不要評核學生基本水平?不要TSA?

別說得太复雜吧!甚麼教育難啦?甚麼既得利益者啦.....

空槍上陣,不為TSA做額外操練,可以嗎?

引用:別說得太复雜吧!甚麼教育難啦?甚麼既得利

原帖由 judy 於 17-02-04 發表
別說得太复雜吧!甚麼教育難啦?甚麼既得利益者啦.....

空槍上陣,不為TSA做額外操練,可以嗎?
我小朋友當年間小學,年年都會買本TSA練習,但我睇過每本用過唔會多過10頁8頁,有某D年成本係吉既,算唔算空槍上陣。只可以講,用操練去達到某一學術水平,唔係唯一可行既辦法~~~

回覆樓主:

操練, 是深化所學到的, 熟習考試題目, 不是教學本身。小朋友唔乘數, 點操到唔會操到叻。

老師, 練習在考試前做少少可以, 其餘時間可不可以花心思在「教學」中?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

我已大學畢業的姨甥,十多年前考小三TSA,最近拜年跟佢閒談,佢仍記得當年考TSA真的什麼也不用準備,識做就做,作文唔夠時間作也唔覺有問題。我仔今年小三,我同佢講現在小三的課程內容同考試模式(其實TSA已完全容入課程,學校考試模式也和TSA一樣),佢答我兩個字"癡線",佢話課程深過佢以前,呢點都唔出奇,不過係考嘅題目好無謂同唔實際! 簡單嚟講,對初小學生學習無幫助只晒了時間!

shadeslayer 發表於 17-2-4 13:25

唔係噃, 教育界話全部係教育局的錯, TSA害人喎! 教育界 ...
如你所講教育界「全部」話TSA害人既話,咁講咩TSA幫到學校改善教學啫?你覺得有用而唔係學校覺得有用,咁你幫佢地改善呀?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

wan_sosin 發表於 17-2-4 15:21
我已大學畢業的姨甥,十多年前考小三TSA,最近拜年跟佢閒談,佢仍記得當年考TSA真的什麼也不用準備,識做就 ...

咁即係TSA本身無問題, 係試卷太深的問题?  咁好易解决, 唔使取消。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MASAYA 發表於 17-2-4 15:24
如你所講教育界「全部」話TSA害人既話,咁講咩TSA幫到學校改善教學啫?你覺得有用而唔係學校覺得有用,咁你 ...

有無用, 我們只聽一些學校片面之詞?

TSA 提供學習資訊, 為何一些學校咁驚青?
‹ 上一主題|下一主題