用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟小三TSA/BCA為咩?
樓主: Vanadium
go

究竟小三TSA/BCA為咩?   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 17-2-2 20:26

操練有市場, 學校家長 happy 就無問題?
我不嬲都話教局、學校、家長、補習社、書商都有責任,咁你認為我覺得操練有冇問題?你仲因為咁話我冇立場,要將責任全歸於一方先得?呢樣我好費解。
我係呢度較強調教育局既責任係因為有d人覺得教育局冇責任

細路不問原由問阿媽拎錢,細路當然有問題,但家長冇責任?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

TSA 十多年前小兒讀小學時,佢覺十分淺。當時亦冇爭論要不要考,我當時只覺是小學中期一個評核,顯示學童差異作為教局參考。近來爭論多了,從網上看到一篇文章,是否屬實,大家可以參詳。

//
蘋果日報 2015年11月報導文章

【本報訊】雖然教育局多番強調全港性系統評估(Territory-wide System Assessment, TSA)不是殺校指標,惟鮮魚行學校前校長梁紀昌證實,學校曾因TSA不達標而被當局施壓。梁指TSA題目越來越長,學生被迫變成機械人日夜操練,直斥評估已經異化,坦言若能選擇,鮮魚行學校不會讓學童考TSA,「係咪想小學變成富士康工廠?」

由TSA引致的操練個案多不勝數,《城市論壇》昨就取消評估與否和家長、學者、小學校長展開討論。現已退休的梁紀昌稱,TSA自2004年推出後成為殺校指標,由於十多年來鮮魚行學校也不達標,教育局職員曾引述數據,責難學校不受家長歡迎。
梁紀昌解釋,學校每屆學生的長處不一,為了不讓學童變成機械人,他拒絕操練學生,但有學校校長因此施壓,最終傷害學生。

梁又指,TSA的試卷越來越長,以小三TSA英文閱讀為例,2006年的卷有16頁,2011年已增至19頁;2006年的字數有750字,2014年已增至1,270字。梁批評TSA已經異化,題目已脫離基本能力、越來越深,學生參與猶如舉重,「今年舉10公斤,下年咪舉10.5公斤囉!」他認為教育局不信任個別學校的教學方法,才以此方式
//

囝囝爸 發表於 17-2-3 09:05
TSA 十多年前小兒讀小學時,佢覺十分淺。當時亦冇爭論要不要考,我當時只覺是小學中期一個評核,顯示學童差 ...
有d人見蘋果日報就唔睇內容,就算睇都以假報導為前設,所以引用報導我多數揀其他報章,反正內容一樣
Learning to Read, Reading to Learn.

【本報訊】雖然教育局多番強調全港性系統評估(Territory-wide System Assessment, TSA)不是殺校指標,惟鮮魚行學校前校長梁紀昌證實,學校曾因TSA不達標而被當局施壓。梁指TSA題目越來越長,學生被迫變成機械人日夜操練,直斥評估已經異化,坦言若能選擇,鮮魚行學校不會讓學童考TSA,「係咪想小學變成富士康工廠?」

由TSA引致的操練個案多不勝數,《城市論壇》昨就取消評估與否和家長、學者、小學校長展開討論。現已退休的梁紀昌稱,TSA自2004年推出後成為殺校指標,由於十多年來鮮魚行學校也不達標,教育局職員曾引述數據,責難學校不受家長歡迎。
梁紀昌解釋,學校每屆學生的長處不一,為了不讓學童變成機械人,他拒絕操練學生,但有學校校長因此施壓,最終傷害學生。

梁又指,TSA的試卷越來越長,以小三TSA英文閱讀為例,2006年的卷有16頁,2011年已增至19頁;2006年的字數有750字,2014年已增至1,270字。梁批評TSA已經異化,題目已脫離基本能力、越來越深,學生參與猶如舉重,「今年舉10公斤,下年咪舉10.5公斤囉!」他認為教育局不信任個別學校的教學方法,才以此方式

我嘅故仔係咁嘅 (我估估吓,合不合理大家判斷)

鮮鱼行因收生不足,面臨殺校(事實係咁)。因梁校長人氣之故(一仔有文章,話梁校長有高薪的督學不做,到小學做校長,當時未有殺校)、因此校專收低下層之故(應不是專收低下層,應是只吸引到中下層),殺此校變成非常政治不正确。

我估梁校長向教署求法外開恩,而有以上的對話。

係梁校長向教署求情,教署話唔得噃,除了收生少外,水準确係低噃。定係教署自己到學校,話學校水準低要殺校,大家判斷。

至於題目越來越深(是越來越深,不是過於艱深),這确是問題。教署不能因個個高分而調高深度,這次檢討,也不能因有人噪太深而調整。教署要有合理嘅standard,不能放棄原則。政治事件由局長搞掂,唔得掂搞唔掂係唔得掂嘅問題。

TSA要求确寬鬆,當時有TSA改卷研討班,有教師聽後過來小雜嘈,話明明寫错都可俾分。但上文下理睇來,明明是手民之誤,TSA的standard是手民之誤照俾分。

MASAYA 發表於 17-2-3 09:31
有d人見蘋果日報就唔睇內容,就算睇都以假報導為前設,所以引用報導我多數揀其他報章,反正內容一樣 ...

TSA試卷內容一年比一年深和多係事實, 但梁前校長講既嘢又係咪事實呢?

睇番兩年前同梁校長有關既呢一篇報導:
http://skypost.ulifestyle.com.hk/%E6%B8%AF%E8%81%9E/%E8%A6%81%E8%81%9E/20140923/001/%E7%82%BA%E5%AD%90%E5%A5%B3%E5%A0%B1%E5%B9%B3%E6%B0%91%E6%A0%A1%20%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E6%95%99%E6%8E%88%EF%BC%9A%E5%90%8D%E6%A0%A1%E5%A4%AA%E5%9B%82%E5%BC%B5/155007

小一自行收生, 理論上只需要交長填寫自行表格, 家長和學生家庭背景根本無需填報或紀錄, 梁校長點解會咁清楚呢?
真係人地咁主動同佢講晒自己既家事?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-2-3 12:16
TSA試卷內容一年比一年深和多係事實, 但梁前校長講既嘢又係咪事實呢?

睇番兩年前同梁校長有關既呢一篇報 ...
做乜quote我?我只係話引用最好唔用蘋果日報
btw, 如果家長認為學校教育理念同自己一致,講多d自己想法,我覺得有可能。但非常唔認同「從未有如此高質素」呢句,咩意思?

hkpapa852  同你多嘢講D咪quote你囉   發表於 17-2-3 14:19

MASAYA 發表於 17-2-3 08:51
我不嬲都話教局、學校、家長、補習社、書商都有責任,咁你認為我覺得操練有冇問題?你仲因為咁話我冇立場, ...

所有問題, 最安全的講法就係個個有責任, 集體負責制, 不用思考。但集體負責即無人負責。

先不討論所有你說的 parties 也有責任與否。就算所有人也有責, 這不代表每人的責任輕重也一樣。

由解決問題的角度出發, 先要針對責任大的。

就當老師「只」是一份工, 份工係乜呢?就係用老師做教育的專業, 用自己認為最好的方法教導孩子明事理, 懂智識。假設某校小三乘數問題較差, 學校的反應不是分析為何較差, 課時不夠?方法死板, 而是一味操, 咁係做好份工咩?一受點點壓力便下放給學生操, 是做好份工咩?

過度操練是壞事, 這是共識。責任最大的, 就是決定以操練強加學生身上的一方: 學校。

如果學校不認同TSA, 但頂住壓力不狂操學生, 自然得人尊重, 有專業性, 做好份工, 做好靈魂工程師。respect is earned not given.

shadeslayer 發表於 17-2-3 13:00

先不討論所有你說的 parties 也有責任。就算所有人也有 ...
能力越大責任越大,一場仗勝敗最大責任係前線士兵定背後軍官?一間公司營運成敗最大責任係前線員工定管理層?
一個老師有問題係老師個人問題,一間學校老師有問題係校長問題,咁一堆學校有問題係邊個問題?

MASAYA 發表於 17-2-3 13:12
能力越大責任越大,一場仗勝敗最大責任係前線士兵定背後軍官?一間公司營運成敗最大責任係前線員工定管理層 ...

你呢種簡單思維唔通的。如果教育局要負最大責任, 咁邊個管教育局?CE。咁邊過管CE?如果通, 咁TSA要習總負責。香港住屋問題, 寧波老虎咬死人又要習總負責。如果秘書打錯字, 要CEO 負責?

一堆學校有問題「可以」是一堆學校有問題, 無衝突的。

學校對教育局, 像士兵那樣服從將軍嗎?  唔好講笑了。

shadeslayer 發表於 17-2-3 13:00

所有問題, 最安全的講法就係個個有責任, 集體負責制, 不 ...
最安全既講法?真正要改善係各方面去改善,咁叫集體負責即係無人負責?會唔會兒嬉左d呀?

MASAYA 發表於 17-2-3 13:23
最安全既講法?真正要改善係各方面去改善,咁叫集體負責即係無人負責?會唔會兒嬉左d呀? ...

你梗係無聽過「三個和尚無水飲」的道理。點解TSA係死結? 正是互相推搪, 不能聚焦問題「核心」的結果。

和尚甲:要擔水我點化緣,食谷種嗎?
和尚乙:我擔水擔到想死(好似係)
方杖:個井又唔係我放係山腳,雖然我幾十萬個月又有能力起條水道,但又唔係你地出糧比我,我去雲遊唔好,做乜要理你

引用:Quote:shadeslayer+發表於+17-2-3+13:00+本

原帖由 MASAYA 於 17-02-03 發表
能力越大責任越大,一場仗勝敗最大責任係前線士兵定背後軍官?一間公司營運成敗最大責任係前線員工定管理層 ...
咁都睇吓管理層有無實質權力,掛個名俾你管,成敗由你負責,但你唔可以管佢,更加唔可以話佢,又唔可以加少D人工俾佢,連年終評估都唔准做,壓力大云云。你仲肯唔肯負責先 ???

囝囝爸 發表於 17-2-3 09:05
TSA 十多年前小兒讀小學時,佢覺十分淺。當時亦冇爭論要不要考,我當時只覺是小學中期一個評核,顯示學童差 ...
十多年後既今日, TSA卷也是不深的, 只是量多而已, 讀書速度夠快就可以了。當然, 要攞滿分還是不容易的。係書商出既練習比pass paper深。

引用:Quote:MASAYA+發表於+17-2-3+08:51+ 我不嬲

原帖由 shadeslayer 於 17-02-03 發表

所有問題, 最安全的講法就係個個有責任, 集體負責制, 不 ...
呢点我百分之二百認同。

引用:Quote:囝囝爸+發表於+17-2-3+09:05+TSA+十

原帖由 little_yolky 於 17-02-03 發表
十多年後既今日, TSA卷也是不深的, 只是量多而已, 讀書速度夠快就可以了。當然, 要攞滿分還是不容易的。係 ...
書商D TSA練習,好多係垃圾,好似以前讀小學操學能測驗,大部份是超難。

回覆:mcl203 的帖子

忽然諗到個疑問。家長們反對考TSA, 話被學校催谷狂操,咁理論上學校已作安排相關練習習作。但巿面上又出現大量練習習作,咁呢D練習習作有乜巿場? 莫非又係家長們一路反對一路自我加操,一本本咁入貨,確保一分都不能少~~~

mcl203 發表於 17-2-3 19:34
忽然諗到個疑問。家長們反對考TSA, 話被學校催谷狂操,咁理論上學校已作安排相關練習習作。但巿面上又出現 ...
如果全部人都係一模一樣,你咁講就通,就係有人反對操練,有人繼續操練,自己唔操練,但你幫唔到隔離屋小明被操練,唔係自己個細路冇問題就漠視其他人既問題架

引用:忽然諗到個疑問。家長們反對考TSA,+話被學

原帖由 mcl203 於 17-02-03 發表
忽然諗到個疑問。家長們反對考TSA, 話被學校催谷狂操,咁理論上學校已作安排相關練習習作。但巿面上又出現 ...
書商與學校的互動關係,你懂的。N年前係一間超小型出版商(其實係個體户)做暑期工,其中一項工作,係做跑腿,代出版商以種方式申訴另一大型出版商以抄襲方式奪去新書書單市場上的份額。後來者除了印刷精美,圖文並茂,如何掠奪市場(校長們的芳心),不言而喻。

‹ 上一主題|下一主題