用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟小三TSA/BCA為咩?
樓主: Vanadium
go

究竟小三TSA/BCA為咩?   [複製鏈接]

MASAYA 發表於 17-2-14 15:32
我係咪可以當你認同局方舊酒新瓶,重推有害食物?
咁,點算花生有毒,唔可以食,瓜子未出街,已經被批同為有害食物。

mcl203  又 Bingo 多一次 ~~~  發表於 17-2-14 15:52

不如試下建議全港老師合作...罷操TSA相關工作....咪知道EDB點有計劃害學校/學生囉
例如....無操TSA下....殺校...迫走校長/老師...等等...佢地又工作量正常番
學生又亳無影响....又有証據證明EDB既陰謀...廢TSA都大條道理

有害食物就無謂去試食...放入口可以死人....唔操TSA唔迫學生係真理...要支持吓 ~~~

MrBeast 發表於 17-2-14 15:46
講起吸煙,介紹套documentary 給大家 merchants of doubt :
https://youtu.be/cJIW5yVk__w
無興趣...我唔識吸煙 ~~~

b3410 發表於 17-2-14 15:51
咁,點算花生有毒,唔可以食,瓜子未出街,已經被批同為有害食物。
...
我問你係咪咁諗啫,討論左廿幾版,支持TSA一方都話改個名一樣照操,所以取消TSA冇用嘛,呢個係你地論點喎
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 17-2-14 13:56
http://news.mingpao.com/pns/dail ... 00012/1487009253845

曾榮光:TSA存廢的爭議:回歸政策研究的討論 ...
thx for sharing.  我覺得就算唔取消都要暫停until 有個各方都接受的方案。小朋友不聽話時最適當方法是quiet corner or time out,等大人細路冷靜落lai,parenting 101,教局專業人士冇理由唔識

judy  其實己停咗、檢討咗,已跪低咗,仲未滿意啫  發表於 17-2-14 16:33
judy  咪話各方接受嘅方案,BK都唔得啦。  發表於 17-2-14 16:29
judy  咪係!  發表於 17-2-14 16:25
palmchristy  要暫停until 有個各方都接受的方案... 咁即係永遠暫停囉, 既然停左, 仲邊有可能出到個各方接受的方案呢.   發表於 17-2-14 16:13

MASAYA 發表於 17-2-14 15:56
我問你係咪咁諗啫,討論左廿幾版,支持TSA一方都話改個名一樣照操,所以取消TSA冇用嘛,呢個係你地論點喎 ...

你論點是否有人唔中意食花生....去假設包裝物料有毒
唔理花生是否有害...問題出處...去嚴禁賣花生...對嗎 ?? ~~~

MASAYA  唔係   發表於 17-2-14 16:07

MASAYA  唔係   發表於 11 秒前

答得好 ....得"唔係"兩個字

這...正正可能反映現狀...."TSA"...."反對" 呢兩個字...代表一切 ~~~

MASAYA  請繼續   發表於 17-2-14 16:11

MASAYA 發表於 17-2-14 15:56
我問你係咪咁諗啫,討論左廿幾版,支持TSA一方都話改個名一樣照操,所以取消TSA冇用嘛,呢個係你地論點喎 ...
好似係反對TSA,要求一刀切,取消TSA的一方,認為TSA改名後都一樣照操。

而認為TSA需要優化,但不等於取消的一方,係希望可以保留TSA的效果,同時避免操練。

補充一下,無論保留,優化,或取消TSA,都未必可以杜絕操練文化。因為TSA不是元兇。

優化TSA,是為了避免為TSA而操練。

剝了瓜子殼,入面仍然是花生,騙人手法,層出不窮

judy  一口咬定,你講咩都得啦!  發表於 17-2-14 16:24

wan_sosin 發表於 17-2-14 16:20
剝了瓜子殼,入面仍然是花生,騙人手法,層出不窮
嗯,反正這間公司 (教育局)無論賣什麼,都有毒

b3410 發表於 17-2-14 16:23
早幾頁咪話,呢個討論某程度係基於相信教育局定唔相信教育局,其實好難傾得埋
Learning to Read, Reading to Learn.

今日情人節,若有一個不斷欺騙你既情人,你會唔會再信佢?

係TSA呢件事上教育局大話連篇,話唔會做既野全部做晒咁濟,由佢再推所謂唔會比較、唔會殺校、唔使操練、唔會捽你數既BCA,信佢既係咪有問題?

佢真心解決問題,1) 如之前講不記名考核,學校自行記錄成績,教育局出全港統計供參考; 或 2) 不強逼參與,自願參加,以時間換取學校既信心,直至大家覺得佢今次真係無玩野; 或 3) 將成個TSA交比第三方機構去考,如由教育大學負責,數據不交教育局。

mcl203 發表於 17-2-14 16:05
你論點是否有人唔中意食花生....去假設包裝物料有毒
唔理花生是否有害...問題出處...去嚴禁賣花生...對嗎  ...
上年大閘蟹下架我暗地裏真是有些少少高興,可以大條道理唔食,當然我都好同情那些入口商

b3410 發表於 17-2-14 16:23

哈, 只係教脅和被愚弄的家長咁認為。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MASAYA 發表於 17-2-14 16:30
早幾頁咪話,呢個討論某程度係基於相信教育局定唔相信教育局,其實好難傾得埋 ...

討論政策, 不是基於証據, 明文規定?  講陰謀, 講信任?  朋友咩!
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-2-14 21:33
討論政策, 不是基於証據, 明文規定?  講陰謀, 講信任?  朋友咩!
原來你有朋友可以信任,為你高興,真的
‹ 上一主題|下一主題