用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟小三TSA/BCA為咩?
樓主: Vanadium
go

究竟小三TSA/BCA為咩?   [複製鏈接]

就算不加操練,學校測驗考試都會以tsa 卷為本,抹黑又好,誤解又好,既然已經變質,scrap左佢吧

MrBeast 發表於 17-1-30 07:51
就算不加操練,學校測驗考試都會以tsa 卷為本,抹黑又好,誤解又好,既然已經變質,scrap左佢吧 ...

不知死因,如何避免重演,scrap 左只能息干戈,不能解決問題。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-1-30 08:43
不知死因,如何避免重演,scrap 左只能息干戈,不能解決問題。
但若只是吳份氣,吳肯聽又吳去改,咁點搞得掂呢?

引用:Quote:shadeslayer+發表於+17-1-30+08:43+

原帖由 MrBeast 於 17-01-30 發表
教育官僚就係咁,無驚無險,拖得幾年升職調職加薪,問題已不是他的問題了

MrBeast 發表於 17-1-30 09:44

如果吳生肯聽,其實應該要點改?
sample test? Sample effective because it is random. If it is random, the schools have to be drilling "all" students.

似乎任何有效的評估,學校也不歡迎。

某些教育人員, 要政府撥款加錢的時候就話教育神聖, 慳所有野也要投資教育。一要他們找數, 那管只是「害孩子的事少做」那麽小的要求, 也辦不到。有此害群馬, 教育界如何得人尊。

不能自律, 立法啦。

回覆 shadeslayer 的帖子

不如你舉例有咩呢D害群之馬,要特登搞D測試黎証明佢地無料到教衰下一代先。

我懷疑你認為果批害群之馬,係TSA成績係高於全港水平、甚至考得好好果批。

我真係懇請認為TSA成績係反映教學表現既局長或家長或社會人士,請舉例邊間學校,以愛心為小朋友教學,強調全人發展,無操練、無針對TSA搞教學、無不斷測驗考試、無排山倒海既功課、無對成績差同學勸退、無迫成績差同學留級再留級、無叫成績差學生TSA考試當日請假...........然後,純用日常教學仍令TSA成績比同級別小一學生亮麗.......

唔知有無,有既叫佢地出黎分享,教育下D"害群之馬"吧。

其實現時不少家長都應受過教育,難解為何仍不知"成績"是如何"做"出來,學生質素同家庭背景,對成績先有決定性影響,要改變現實,點可能唔操? 條件好既人用一個鐘,條件唔好咪要兩個鐘,千載不變之定律。

這正正為何"好學校",首要係追求收"好學生"。

Vanadium 發表於 17-1-30 12:47
我真係懇請認為TSA成績係反映教學表現既局長或家長或社會人士,請舉例邊間學校,以愛心為小朋友教學,強調 ...

認同

Vanadium 發表於 17-1-30 12:47
我真係懇請認為TSA成績係反映教學表現既局長或家長或社會人士,請舉例邊間學校,以愛心為小朋友教學,強調 ...
坦白講TSA題目唔算深,平時考試前,買補充練習都避開買TSA類。
我估成績出色的小學,應該唔使操TSA,或針對TSA做手腳。

回覆 b3410 的帖子

絕對認同成績出色既小學係唔使操TSA。但若然有人認為成績出色既小學,好成績既主因係教學做得特別好,那肯定非常偏頗。

學術基因好、有良好家庭支援既學生,絕對唔會覺得TSA要操。但只知道TSA唔係淨係比呢班人考,係要求全香港考,果D學術能力較弱既,就係比呢D評核玩到佢地死晒。

數據怪教授竟然今時今日先發現如此情況,佢講求數據,但咁都要研究先發現,清楚睇到佢對學校情況了解有幾膚淺,怪不得連學校自我評核教學表現都覺得無可能。

「數星期前,中文大學的侯傑泰教授作的研究發現,在同一間學校、同一班別、同一批老師、同一批同學,當問及他們做功課所需時間,他們的分別可以為兩個多小時到半個小時不等。」
http://www.info.gov.hk/gia/general/201701/23/P2017012300668.htm

數據怪教授清楚指出,測試主要目的係互相比較,所謂做得差,係講比人差,故結果會鬥鬥鬥,我追過你時,你又會努力追返過我,互相折磨。
https://www.youtube.com/watch?v=IQ0mNAALLgI

香港學生功課量為世界第二.....只比俄羅斯少。
http://skypost.ulifestyle.com.hk/%E6%B8%AF%E8%81%9E/%E8%A6%81%E8%81%9E/20160203/001/%E6%B8%AF%E7%AB%A5%E5%8A%9F%E8%AA%B2%E9%87%8F%20%E5%85%A8%E7%90%83%E7%AC%AC2%E9%AB%98/205481

香港學生功課量問題
http://www.liberalstudies.hk/video/programme.php?vid=tcs14-1580

回覆樓主:

如果說有些孩子不夠聰明, 家庭支持不足, 所以不能有評估, 或有評估就必要操學生:

1. 隨機抽樣TsA不行, 因為會測出真正實力
2. 取消TSA不行, 因為還有升中成績

結論係無論如何要操學生, 唔係你死就我亡。

其實用「增值度」便可以量度進度, 代表學校的貢獻。但這樣更不能取消小三TSA, 因為無得和小六 TSA 比較出增值度。

回覆 shadeslayer 的帖子

簡單講係教育當局係未有全盤計劃同理念,亦考慮到各種量度偏差與人性後果時,就應先暫停所有無謂測試,直至度掂一套合理、可信、唔會引起操練之方案,先再推出黎。

從來社會政策都唔會只講理念,亦要講政策實踐情況,能否達到該理念,如人性醜惡,亦要係考慮因素之一。

當年取消學能測驗,其實就係相似原因,學校已扭曲去操練學能測驗,學能測驗就無左原有價值。

咩方法最好可以社會再討論,但由果位數據怪教授主導就真係可免則免,D數據心理學者,大都習慣當人如動物咁研究。

回覆樓主:

不能有人誤解便取消, 要有足夠了解, 知道發生甚麼事, 才能對正下藥。

我見過的所有理由, TSA只是代罪羔羊, 以這些羅辑, 沒有TSA學校也不會停止操練。立法喇。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-1-31 01:46
不能有人誤解便取消, 要有足夠了解, 知道發生甚麼事, 才能對正下藥。

我見過的所有理由, TSA只是代罪羔羊, ...
掉返轉頭:咁現在教局知道問題出在那裏和解決方法嗎?有冇實質成功例子學校運用tsa資料提高教學質素和學生成績?

MrBeast 發表於 17-1-31 08:37
掉返轉頭:咁現在教局知道問題出在那裏和解決方法嗎?有冇實質成功例子學校運用tsa資料提高教學質素和學生 ...
如果係誤解,最誤解應該就係家長覺得TSA冇實際作用,但教育局只講有作用,點作?冇人知,究竟小三TSA考得唔好既學校,小六有乜改善?或者以後既小三有乜改善?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:+本帖最後由+Vanadium+於+17-1-30+17:19+編

原帖由 Vanadium 於 17-01-30 發表

回覆 b3410 的帖子

你呢段意見有D偏頗,我小朋友當年讀既小學係唔操練TSA既,但據佢地老師講,佢地TSA係全港前列既,功課量亦唔多。但你又會認為,家長們發功咪確保到小學既成績,無錯,現實係存在有唔少學生投身補習系列。但津校學生係大部份係派位入既,不可能確保每位學生家庭背景及資質係相近既。

但,用我小朋友做例子,佢肯定係接受原裝式學校教育,無教過既佢一定唔識,但佢成績尚算係前列,由佢成績係中學分班所見,佢對比其他一線私小,亦唔會比佢地差。而直升中學部既同學,前列學生亦多來自小學部,中學部成績係坊間係好既,亦係輕鬆系列。

唔好完全否定坊間仲有富理念又堅持既小學。將TSA既原理念扭曲咗,去催谷小朋友去維持佢地既學校位置係學校,將壓力加諸於學生身上。只係, 仲有幾多間小學可以維持TSA既原理念。

其實有操練情況下,TSA改善教學能力成疑。 如數據怪教授講,數學某一part成績比全港低,學校發現會點做? 簡單就係"操返好果part"! 用教學教返好果part? 一個星期有幾多堂數? 要教都教左,可能只係操得唔夠。

我最唔明數據教授係要攞全港數據黎做咩? 點解停幾年講到要死咁? 無幾年數據先搞清楚發生咩事唔得? 我懷疑佢唔知做緊D咩研究,目標係收集20年或更多連續數據,極唔想研究斷左。

要TSA有改善教學效能,assess完要有回饋,淨叫做得唔好既檢討無用,如上講唔好只會操返好,結果又係操。 教育局有心做,叫TSA考得好既出黎分享點樣教學及管理,甚至邀請佢地做其他做得弱D既學校既mentor,怕尷尬亦可搵學者或行政人員做中間人,先去好既學校收隻資料,而然再教返弱既學校。

但實際上以上係近無可能發生,一來,TSA考得好既,好大機會係先天原因(即學生好),再唔係就係操返黎,根本無教學可分享; 二來,就算有秘技既學校,可能都唔想分享,因為教識徒弟無師傅,到時比你TSA成績追返過我我點算?

回覆 mcl203 的帖子

偏頗係每個人都有,因各人資料都有限,只可說我唔係講個別學校,而係整體香港情況。 若然大部份學校無操TSA,咁TSA D練習唔會成行成市,當日吳局長一講官校唔做TSA練習,就有人post官校當日就比左TSA練習功課。

你講你子女間學校係TSA成績前列,而你子女間學校係一條龍學校,其實TSA成績好之原因,已不言而喻。

我識一間街坊津貼小學,位於貧民屋村區,但小六可追到有50-60% band 1學生,而band 1正常只有33%。由於學生無家庭背景,成績全靠學校,結果.....呢間就係一間出名操得相當勁既學校。

當呢間學校由正常33% band 1爭取到50-60%時,其實亦代表有學校果33% band 1被侵蝕到可能得20幾%,被侵蝕之學校輸係邊? 大都因博得唔夠盡,但當佢又玩博盡時,其他學校要維持成績就要更博,不過好在唔係間間學校既老師都肯同你咁博法。

香港教育,係玩競爭,無論你點進步,都要人地無進步先顯得你有進步。

Vanadium 發表於 17-1-31 12:46
其實有操練情況下,TSA改善教學能力成疑。 如數據怪教授講,數學某一part成績比全港低,學校發現會點做? 簡 ...
但實際上以上係近無可能發生,一來,TSA考得好既,好大機會係先天原因(即學生好),再唔係就係操返黎,根本無教學可分享 <----若你深信教學成效係完全源自此2種途徑...咁真係無辦法可以改善了...咁只有取消TSA係唯一途徑 ~~~

Vanadium 發表於 17-1-31 13:11
回覆 mcl203 的帖子

偏頗係每個人都有,因各人資料都有限,只可說我唔係講個別學校,而係整體香港情況。  ...

偏頗係每個人都有,因各人資料都有限,<---資料有限...都可以聽吓別人既分享...可以知多D~~~

只可說我唔係講個別學校,而係整體香港情況。 若然大部份學校無操TSA,咁TSA D練習唔會成行成市,當日吳局長一講官校唔做TSA練習,就有人post官校當日就比左TSA練習功課。<---整體香港情況 等於TSA原理念 ?? TSA練習成行成市, 會否係商人商機既行為 ??

你講你子女間學校係TSA成績前列,而你子女間學校係一條龍學校,其實TSA成績好之原因,已不言而喻。<---龍校與否...同成績好有乜直接關係 ??

我識一間街坊津貼小學,位於貧民屋村區,但小六可追到有50-60% band 1學生,而band 1正常只有33%。由於學生無家庭背景,成績全靠學校,結果.....呢間就係一間出名操得相當勁既學校。<---大家同為津貼...為何學校只認為操練係唯一手法 ?? 降回33%唔算係好學校 ?? 確保50-60% 動機為何 ??

當呢間學校由正常33% band 1爭取到50-60%時,其實亦代表有學校果33% band 1被侵蝕到可能得20幾%,被侵蝕之學校輸係邊? 大都因博得唔夠盡,但當佢又玩博盡時,其他學校要維持成績就要更博,不過好在唔係間間學校既老師都肯同你咁博法。<---你肯定B1 50-60%係要好搏先做到 ?? 呢D刻意競爭行為是否正正係扭曲TSA原意 ?? 來自EDB壓力 ??

香港教育,係玩競爭,無論你點進步,都要人地無進步先顯得你有進步。<---你解釋左TSA被扭曲原因了...取消TSA就香港教育不再玩競爭 ??

教育前線工作者係可以俾反建議EDB如何利用其他更有效方法...去滿足TSA原意...佢地係專業人仕...現實係 ?? ~~~

PS...利申我係無立場...只係一位家長經過TSA考評過程既體會

‹ 上一主題|下一主題