用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟小三TSA/BCA為咩?
go

究竟小三TSA/BCA為咩?   [複製鏈接]

要學校檢視自己教學成效,有N種方法,要知全港情況,用統計方法不記名抽樣檢視便可,究竟為何一定要搞小三公開試? 如果有公開試但要學校唔操,真係自欺欺人,你唔操人操(實有人操),比較下必然死路。

只覺想攞數據果班好自私,當小朋友係被佢研究之玩物。

https://thestandnews.com/politics/%E9%A6%96%E9%A0%85%E6%95%99%E8%82%B2%E6%94%BF%E7%B6%B1%E5%8F%96%E6%B6%88tsa-%E6%9B%BE%E4%BF%8A%E8%8F%AF-%E8%AE%93%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E5%AE%B6%E9%95%B7%E4%BC%91%E9%A4%8A%E7%94%9F%E6%81%AF-%E5%A6%82%E6%9E%9C%E7%AB%A5%E5%B9%B4%E4%B9%9F%E4%B8%8D%E5%BF%AB%E6%A8%82-%E6%89%8D%E6%98%AF%E8%BC%B8%E5%9C%A8%E8%B5%B7%E8%B7%91%E7%B7%9A/

1    0    0    0

回覆:Vanadium 的帖子

比人插我亦要講句公道話。assessment本身是中性,不是邪惡,英國亦有好多類似assessment從小學到中學,以長期數據評核學生的發展及進度,家長亦可知道小朋友企係邊度,按年進度是否高或低於平均。
香港的問题係,唔知幾時開始,TSA變成殺校指標,D教育官僚尸位素餐,唔自我檢討那里做不夠,只簡單地入晒學校數,校多以你操死好過我死(殺校),一邊逼學生,一邊又扮苦主,指控教育局逼學生,其實部份學校管理層皆是幫兇。

即使無TSA/BCA,學校就唔會操啦咩?咪又係要操到做靚個升英中率/Pre S1的成績。

其實 BCA 係 TSA 以前個名,我小三考過 BCA,我都記得本練習綠色,封面中間寫 BCA。

oooray 發表於 17-1-27 16:25
比人插我亦要講句公道話。assessment本身是中性,不是邪惡,英國亦有好多類似assessment從小學到中學,以長期 ...

同意,學校驚 banding 會影響收生,收生少又有機會殺校,咁自然學校會操班小朋友以保飯碗。

小學升中成績靚自然有人捧場,TSA再高分都無人知。
如果成績好差,的確應該檢討一下,是否教學方面的確有問題?

oooray 發表於 17-1-27 16:25
比人插我亦要講句公道話。assessment本身是中性,不是邪惡,英國亦有好多類似assessment從小學到中學,以長期 ...

有那一間學校因TSA殺校?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

要知道教育局做數,從未能真係做到criteria-referenced,即以達到某成績為滿意,而係norm-referenced,全港互相比較,從而話你比全港成績高定低。過去試卷越出越深,相信就係教育局同班測試怪學者,鎖定全港合格率只應有如70-80%,故即使普遍學校做得好左,測試多人高分,佢地唔會覺得學校做得好,而係覺得卷淺左,故就出得越深,勢要將分數壓返落去。

改良版BCA係點我唔太知,但相信一定會淺返,目標係做返TSA原意,但事實係,假以時日,好大機會走回頭路又深返,因一份淺卷,對能力唔差既學生根本無分辨能力,最終測試成績,對教育局及學校之參考價值大大降低,又或最後真係間間學校都改善到全港好多人合格,咪又會懷疑無咁既可能,而又將試卷調深,沒完沒了。

用測試去知悉教學表現,相信唔少學校都唔會介意,任何人做完一件工作,都想知做得好唔好。但問題係當純自我改善既資料,會落到教局育手上,就等同員工既野,下下老細會知,試問點會唔走樣? 明假都會做場戲比老細睇,由為學生去教學變成為個試去教學,人之常情,正常不過。

未來數年,小學人口又會因停左雙非而下降,到時又一遍殺校浪潮,老細(即教育局)會睇到既試,唔操先怪。

TSA要把學校分級。就一定不能淺。否則全部學校都是頂級。就不是教育局要見到的。教育局不肯取消TSA,而學校卻很討厭TSA?教育局手握學校TSA成績,就可以給壓力學校對學校指指點點。其實這是教育局跟學校之間的角力。學生卻成了希牲品。

小王子J 發表於 17-1-28 14:47
同意,學校驚 banding 會影響收生,收生少又有機會殺校,咁自然學校會操班小朋友以保飯碗。
...

TSA 不影響  banding

TSA 不會用來殺校

TSA 個别孩子或績不公開。

TSA 死在被有心人抹黑, 大衆又太多誤解。

b3410    發表於 17-1-29 15:51
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Vanadium 發表於 17-1-29 02:01
要知道教育局做數,從未能真係做到criteria-referenced,即以達到某成績為滿意,而係norm-referenced,全港 ...

明假都會做場戲比老細睇,由為學生去教學變成為個試去教學,人之常情,正常不過。

Xxxxcx

反對,教育不是神聖的麽,教師不是靈魂工程師嗎? 操死學生好過(以為會)殺校,為考試不是為教育,明知有害孩子也做。父母交最寶貝的孩子給學校教,有咁嘅思想還配做教育人員?

回覆 shadeslayer 的帖子

講理想?

令我想到共產主義,從理念上很多人也迷上。我為人人,人人為我,不分彼此,完全同等,不為名不為利,只為人民服務。神聖的人類,不是應該這樣無私生活麼? 否則便枉為人了。然而,共產主義也算已定性為徹底失敗,主要死因是沒考慮人性特質。

不要神化教師,在資本主義下教師如所有人一樣,都是一份工作,每份工作本身都有社會意義,神化教師本身已是扭曲,亦無必要。教師只是人,絕大部份人,當有得選擇更好人工、福利、社會地位的工作,都不會當教師的。

當制度做得不行便叫人講理想,實在講不過去,甚至推缷責任,如同講共產主義本身沒問題,只是人的問題一樣。

b3410  就算打份工,都有專業操守。何況教師?這些同理想,主義,好似沒有關係。   發表於 17-1-29 23:22

Vanadium 發表於 17-1-29 18:35

講理想?

我無神化老師, 做人道德有冇底線 ?不好的東西不强推孩子身上, 不殺雞取卵, 咁簡單, 要係神才做得到?

孩子是社會的未來, 一些過份的教育人員有沒有基本 human decency?甚麼也推到制度。甚麽制度有問題?在這些自私的人眼中, 任何評估考試也是制度不行。這些是害群之馬。

以此思維, 你以為沒有TSA, 學校不會為升 band 操學生。

希望你不是教育人員。

回覆:究竟小三TSA/BCA為咩

如果分數底學校不單不殺校,而且教處會比更多資源改善,咁肯定學校和家長歡迎

如果我是教育人員,肯定就係你講神聖那種。

但若然我是教育行政人員,我不會明明自己失敗,搞一個引人操練制度,然後苦了學生,就推缷教師人性醜惡。

反正醜惡何止教師,還有家長、社會、每一個人,如EK有家長連閱讀也與英文成績掛勾,由操練練習變操練閱讀,將子女成績看成自己成就,要自己仔女看比別人強,其心態與醜陋教師有何分別?

Vanadium 發表於 17-1-29 20:55

如果我是教育人員,肯定就係你講神聖那種。

你一定係神聖的那種?

Mother Teresa 就神聖! 要求以孩子福祉為教育重點就是「神聖」? 咁低水準要求?你係家長定教師定 both?

閱讀希望有好語文能力有乜問題? 做練習希望有高分有乜問題?做運動希望減肥有乜問題? Simple cause and effect.

把這些和放孩子利益到最後的自私教育人員比?背棄家長的信任?

我批評,有比理由。你東拉西扯,亂來一通,講到全世界都有問題。

自便,失陪了。

MMVV 發表於 17-1-29 20:54
如果分數底學校不單不殺校,而且教處會比更多資源改善,咁肯定學校和家長歡迎

...

我係家長,係立稅人,我一定反對。

咁都比你諗到。某方面的配合,係可以的,例如 special needs. 但一刀切愈低水準,教學愈差就愈多資源?咁名校作育英才無數,咪要罰,減少D資源?

shadeslayer 發表於 17-1-29 22:23

名校作育英才無數
憑你呢句,就知你完全不知香港現時的教育情況,所以你認為人東拉西扯不值得討論,完全符合你既認知範圍。

回覆 MMVV 的帖子

分數低既學校,先要了解為何分數低。然而,係競爭式既測評,就好似參加100米比賽,唔係純睇你跑得有幾快,而係睇有無人快過你。

我係A小學校長,Fine....我有信念,點都唔操,但有日....收到成績,我地學生比全港水平低,校董會、家長代表黎問,點解會係咁? 解釋.....我地已好認真教,但成績都唔夠人好喎,唔明,唔通教得唔夠好? 調查下....啊...原來,我地做左傻仔,真係為學生而教學,但人地太多學校為份卷而教學,明功課但暗操卷,結果佢地成績好D。

家長代表....我憑咩信你地已教得好? 我地淨知你地考試成績差過人,又賴人操卷,又少功課又少測驗,日日下午話比學生健康活動,擺明老師懶,嗱...依家成績咁差,你地學校咪搞低banding害埋我仔女升唔到一線中學! 總之你地無70% band 1唔好話你地盡左力。

同教師開大會.....依家成績差左,越黎越多家長投訴,越黎越少家長揀我地學校,大家一致決定,為提高成績,放棄為理想既教學活動,再次操起來!

我轉左去B學校,一間專收勁學生既學校,TSA/BCA無問題,一定100% pass,因此我覺得實踐理想應唔會有A學校問題,要學校全人教育,唔操卷,少功課,少測考,唔想學生咁大壓力,多身心發展活動。點知下次TSA/BCA,report雖話100% pass,但就比去年少左20% 全港top 10%學生,家長校董又質,點解成績會差左? 咁黎緊小六會唔會做唔返90% band 1? 我惟有解釋要全人發展唔操卷,係人地操卷下,難免要犧牲少少成績,90%應唔得,但70% band 1應無問題。

名校喎...得70% band 1,傻的嗎? 結果我做完果年,比人勸勉提早退休。

以上純作故仔,如有雷同實屬巧合。

如果教育局能夠保証有TSA/BCA下,無學校會暗地裡為TSA/BCA操練或教學,而係只進行如同無TSA/BCA下之教學活動,令TSA/BCA能真正做到評核正常教學成果,而唔係操練成果,TSA/BCA,又或咩評核都絕對可取有益。

如教育局一發現學校有任何與TSA/BCA之教學活動、練習、操練,無論多少,立即停牌,即使私校都一樣,我會舉腳支持TSA/BCA。
‹ 上一主題|下一主題