用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE sba 係咪好大影響? 求意見
樓主: YeeYee01016
go

DSE sba 係咪好大影響? 求意見 [複製鏈接]

YeeYee01016 發表於 17-1-30 15:07
多謝大家既意見
我家細佬就係好緊張
我又唔識
仔仔中四啦,或者可以叫仔仔了解一下"cutoff"。

中文上年總分約499,上年拎275-300分都係level 4。
如果你只得275,比多24分你,你都升唔到1個GRADE。(不過無嗱嗱點會有張卷可以拎多25分,等你高1個GRADE,SBA都無可能。)
不過如果你已經有300分,比多1分你,你就LEVEL 5 啦!

所以問題重點在於你係CUTOFF邊個位,多於係SBA係咪多2-3分。

請問自修生的SBA怎樣計算?

ALAL 發表於 17-2-1 11:14
請問自修生的SBA怎樣計算?

HAHA,我只係普通媽媽,HKEAA咁深嘅數真係唔識計。
我只係係小卒度睇到自修生分紙,SBA個位HKEAA都會有個分比佢,你有興趣可以上小卒睇睇。

以上年為例,係小卒有4張中文科自修生分紙:
考生A:249(卷一至四得分)+77(卷五:HKEAA比個SBA分個考生)=326(5*)
考生B:215(卷一至四得分)+68(卷五:HKEAA比個SBA分個考生)=283(4等)
考生C:212(卷一至四得分)+67(卷五:HKEAA比個SBA分個考生)=279(4等)
考生D:205(卷一至四得分)+66(卷五:HKEAA比個SBA分個考生)=271(3等)

唔識點計,不過睇到卷一至四得分愈高,HKEAA比個SBA分就愈高。
而SBA個分亦有唔同比例:
考生A:77/249=0.309
考生B:68/215=0.316
考生C:67/212=0.316
考生D:66/205=0.322
呢個令我想起中學時老師教嘅stdev,幾有趣。
如果有心機睇多幾年,你會發現每年比個分都有少少唔同,我估應該同整體考生SBA分有關。

回覆 熙媽媽 的帖子

http://www.hkeaa.edu.hk/tc/SBA/sba_hkdse_core/FAQ/CHLANG/FAQ_CHLANG_01A.html

轉校生與自修生的校本評核如何處理?

[p=20, null, left]轉校生是指從另一所學校完成中五課程後轉至現時的學校修讀中六課程,且屬首次應考香港中學文憑考試的學生。轉校生只須提交中六學年校本評核分數,有關分數將按中國語文科校本評核的佔分比重調整至20%,並計算入全科成績內。他們在之前一所學校所取得的中五學年校本評核成績不會被計算。轉校生須向現時就讀的學校提供在前一所學校修讀中五學年中國語文科的資料,包括已完成的有關評核,供教師參考。由其他學校轉來修讀中五的學生,不作轉校生論。他們須與其他中五學生一樣,完成校本評核的所有要求。自修生毋須完成校本評核部分,全科成績根據公開考試成績計算。自修生在以往公開考試所取得的校本評核分數,不會被計算至往後的考試成績中。

LingChiBaBa 發表於 17-2-1 21:47
回覆 熙媽媽 的帖子
THX

都明白自修生係唔需要做SBA,只好奇HKEAA點用全科成績計出黎。

想問下有可能重讀中六;,轉校讀, 那SBA 點計?謝謝

ALAL 發表於 17-2-3 13:27
想問下有可能重讀中六;,轉校讀, 那SBA 點計?謝謝

重讀生及轉校生的評核要求

學校重讀生是指以往曾經參加香港中學文憑考試,且於本學年入讀學校中六年級,並以學校考生身分重新應考的學生。一般來說,所有學校重讀生必須參加校本評核。在核心科目,他們在重讀中六時須重新接受評核,並完成相關的校本評核要求。他們以往在公開考試所取得的校本評核成績不會被計算。

轉校生是指從另一所學校完成中五課程後轉至現時的學校修讀中六課程,且屬首次應考香港中學文憑考試的學生。轉校生只須提交中六學年校本評核分數,他們在之前一所學校所取得的中五學年校本評核成績不會被計算。轉校生須向現時就讀的學校提供在前一所學校修讀中五學年中國語文科的資料,包括已完成的有關評核,供教師參考。

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/SBA/HKDSE/SBAhandbook-2019-CHI.pdf
第8頁

ALAL    發表於 17-2-4 18:07

熙媽媽 發表於 17-2-1 18:39
HAHA,我只係普通媽媽,HKEAA咁深嘅數真係唔識計。
我只係係小卒度睇到自修生分紙,SBA個位HKEA ...
sba weighting應該係用 100/499...  

想請教...DSE 每科有拉CURVE 嗎?  

YeeYee01016 發表於 17-2-7 12:09
咁點解成日話佔20%?

around 20 only

咁點解成日話佔20%?
比重唔一定係真正比重,,,, e.g. math,
考評局話paper 1 =65%
paper 2 = 35%

實際上考生買卷得知,

paper 1 = around 62%
paper 2 = around 38%

咁點解成日話佔20%?
我唔知點樣解釋好....

google打 "DSE各科比重並不等於真正比重",,,
果度有好清楚嘅解釋

YeeYee01016 發表於 17-2-14 17:11
真正比重?? 係咪即係唔等於20分?thanks

chinese, take 2016 as an exaple

paper 1 ~ 22% (聲稱24%)
paper 2 ~29% (聲稱24%)
paper 3 ~17% (聲稱18%)
paper 4 ~ 12% (聲稱14%)
paper 5 ~20%  (聲稱20%)

咁多年嚟講 sba個分都好似係~20%, 但其他分卷, 嗰啲weighting分會有所調整

YeeYee01016 發表於 17-2-14 17:10
Math 好似無SBA??

係 maths 無SBA

genpub 發表於 17-1-27 19:06
//如果讀一線學校,通常 SBA 都係會偏高分,因為好少抽查一線學校d SBA(有品質保證,呢個係我老師講的)。 ...
原來SBA都計DSE, DSE成績一樣,咁讀BAND 1學校係咪最後都係高分d?
‹ 上一主題|下一主題