用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 <討論> 成熟度與學業成績
樓主: retriever
go

<討論> 成熟度與學業成績   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-1-28 12:44
乜你新年都得閒上EK?係咪好似我咁等拜年呢?
我覺得係架!成熟啲係早啲讀書好架,你睇去in小學都 ...

謝謝大家。

歸納絕大部份回應,似乎成熟度指上進心,懂事,更具體一點,知讀書為物,自動波做功課,溫書考試。

但是成熟度還有指另一種,如我開帖所言,中學的數理學術問題,多年後一看就明解。

這是什麼原因? 是思考解難的多角度? 除了生理年齡的成熟,又是否可培養?

Yanamami  生活体驗,好似漁民望天就知天氣唔洗天文台~  發表於 17-2-1 10:03

retriever 發表於 17-2-1 08:40
謝謝大家。

歸納絕大部份回應,似乎成熟度指上進心,懂事,更具體一點,知讀書為物,自動波做功課,溫書 ...
這叫developmental,腦仔未發展到,要train 就要深入睇下要什麼基本skill,eg,圖型、方向,背後就要train空間感

MrBeast 發表於 17-2-1 08:58
這叫developmental,腦仔未發展到,要train 就要深入睇下要什麼基本skill,eg,圖型、方向,背後就要train ...

係咪游山玩水,上天下地,新聞歷史地理多接觸有幫助?

retriever 發表於 17-2-1 09:04
係咪游山玩水,上天下地,新聞歷史地理多接觸有幫助?
for 空間感,basically 是上天下地,去park玩就得,職業治療師會有更多方法。其他數學問題,我相信和abstraction 能力有關,不過我未有好深入去考究

MrBeast 發表於 17-2-1 09:25
for 空間感,basically 是上天下地,去park玩就得,職業治療師會有更多方法。其他數學問題,我相信和abstra ...

你提出一個很好的方向,抽象能力。同理,仲有係點樣將D 野generalise.

物理方面,諗返轉頭,似乎生活多方面經歷,保持好奇心多思考係有幫助。

retriever 發表於 17-2-1 09:37
你提出一個很好的方向,抽象能力。同理,仲有係點樣將D generalise.

物理方面,諗返轉頭,似乎生活多方面 ...

十分同意,物理可從生活上多些觀察,牛頓都是比蘋果啟發,小朋友天性是愛發問,可惜傳統單向教學就背道而持。另外可找名人科學家的傳記、小實驗書籍

謝謝大家。

歸納絕大部份回應,似乎成熟度指上進心,懂事,更具體一點,知讀書為物,自動波做功課,溫書 ...
就似阿媽煮大餐唔洗食譜、漁民識睇天做人、警察望下你就知你有古惑、阿妈听见BB喊就分得出肚餓定要換片定係病、有經驗考生一望题目就知老師想问乜要乜答案……生活体驗嘛~

MrBeast 發表於 17-2-1 10:00
十分同意,物理可從生活上多些觀察,牛津都是比蘋果啟發,小朋友天性是愛發問,可惜傳統單向教學就背道而持 ...
多少我又觉得有先天同後天……有d能力先天有可加强,先天不足可嘗試改善~+隻手指有長短,只係呢度升学係不能有短啫。離少少題,係度升学,学業成績就算做唔到+项全能,亦要平均地好~-科極好-科極差都唔掂檔。

謝謝大家。

我覺得這些要理論同實踐(經驗)交叉上。有些少理論基礎,可以嘗試解釋應用學到的理論。之後再學多啲,再試。
成熟度高,經驗豐富,例如成人,學習理論就會覺得簡單,因為可以同自身經驗去驗證。

如果培養,大概應該注重在讀書-應用-讀書-再應用,唔明的自動去搵答案

Yanamami 發表於 17-2-1 10:16
多少我又觉得有先天同後天……有d能力先天有可加强,先天不足可嘗試改善~+隻手指有長短,只係呢度升学係不 ...
我以前也是咁諗,之後得知the 10 thousand hour rule 就開始改觀,先天能力可贏在起跑線,後天培訓也可改變命運,但當然會辛苦些

MrBeast 發表於 17-2-1 10:37
我以前也是咁諗,之後得知the 10 thousand hour rule 就開始改觀,先天能力可贏在起跑線,後天培訓也可改變 ...
贊成,大部分小朋友都係中等資質。可能5-10%最叻的,自動波,唔使點教都出色。5-10%可能真係點教都唔識。不過中間> 80%,都係教的好,就可以進步,教的唔好,就留低。這就是教育的意義。

MrBeast 發表於 17-2-1 10:37
我以前也是咁諗,之後得知the 10 thousand hour rule 就開始改觀,先天能力可贏在起跑線,後天培訓也可改變 ...

其实个机会成本係乜野?10thousand hrs用係發展長处定補救短处,边样更有利?有个迷思,10thousand hrs用係無兴趣無能力既地方,事倍功半,反之亦然。就如而家好多唔係讀書材料既学生,硬生生坐足六年課堂陪人考DSE-样。

Yanamami 發表於 17-2-1 10:59
其实个机会成本係乜野?10thousand hrs用係發展長处定補救短处,边样更有利?有个迷思,10thousand hrs用 ...

//就如而家好多唔係讀書材料既学生,硬生生坐足六年課堂陪人考DSE-样。//

話雖然係咁講,但有幾多家長肯承認自己的小朋友資質有限,寧願早啲去學一技之長?我覺得那些家長會認為自己小朋友仍未開竅多啲,等讀賣高中先算啦⋯⋯

retriever 發表於 17-1-27 11:21
呢度主流講私補同練習部.

另一面係所謂"閱讀派" 萬事皆能...

有興的討論

不過成熟程度, 有幾點因素影響:

1. 小朋友家中排行 (排中間通常最瞭解現實, 就會自力更新亦較現實; 排最尾, 一係就最識執生, 一係就變咗公主/王子)
2. 父母教養方式
3. 小朋友經歷

正所謂有災難才會成就英雄, 有非正常成熟程度既小朋友, 亦總有不為人知原因. 勉強要求提升小朋友既成熟程度其實同亂咁催谷補習一樣.

培養小朋友責任心, 令佢明白自己既事自己負責. 家長亦要學會收放, 讓小朋友在跌撞中成長.

無記錯樓主應該係教徒, 所以更應以聖經既方法去教導小朋友, 無需想太多:

葴言<22:6): 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

serinac 發表於 17-2-1 11:35
//就如而家好多唔係讀書材料既学生,硬生生坐足六年課堂陪人考DSE-样。//

話雖然係咁講,但有幾多家長肯 ...

其實普羅教育只係設計俾普通人, 唔駛天才先有表現...

一般情況下, 只需催吉避凶.

Yanamami 發表於 17-2-1 10:09
就似阿媽煮大餐唔洗食譜、漁民識睇天做人、警察望下你就知你有古惑、阿妈听见BB喊就分得出肚餓定要換片定係 ...

你講既例子, 似較多係直接經驗, 如:有經驗考生一望题目就知老師想问乜要乜答案... 我意指較多係思考角度, 以前諗極都諗唔到個位, 而家一把年紀反而豁然開朗...

題外話, 有老同事某天吃午飯時感嘆, 話點解D 呀媽煮左幾十年都係果幾味, 仲要係毫無進步. 同桌同事相視而會心微笑...

retriever 發表於 17-2-1 12:03
你講既例子, 似較多係直接經驗, 如:有經驗考生一望题目就知老師想问乜要乜答案... 我意指較多係思考角度,  ...
煮食都是很好的培訓,follow multiple steps,找出不同味道,精益求精,又親子

hkpapa852 發表於 17-2-1 11:45
有興的討論

不過成熟程度, 有幾點因素影響:
天使與魔鬼,只差一線

b3410 發表於 17-2-1 10:36
我覺得這些要理論同實踐(經驗)交叉上。有些少理論基礎,可以嘗試解釋應用學到的理論。之後再學多啲,再 ...

我好認同你講既野...

記睇過D 早教書, 話神經系統要STIMULUS, 大概話細時愈多唔同刺激愈多NODES , 係一個ITERATIVE 既LEARNING PROCESS 啦, 思考更加精密云云...

retriever 發表於 17-2-1 12:03
你講既例子, 似較多係直接經驗, 如:有經驗考生一望题目就知老師想问乜要乜答案... 我意指較多係思考角度, ...
好明顯你同事唔明一个道理:做果行厌果行~~仲有,當再食唔到阿媽的味道時,自然会懷念。
‹ 上一主題|下一主題