用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 <討論> 成熟度與學業成績
樓主: retriever
go

<討論> 成熟度與學業成績  

回覆: 成熟度與學業成績

自己太了解讀書真辛苦,台下十年功,台上一分鐘,孩子自己要不斷努力及應付叛伴期等,要同 孩子鬥志鬥力,鬥耐性,放手得來要抓緊。。孩子到中學家長享受個中樂趣

retriever 發表於 17-1-28 10:22
譬如: 呀龍當年幫老豆在大王東街賣雪糕?

唔一定係悲劇性既,但所謂“千金難買少年窮” 係有其道理。

唔一定係悲劇性既,但所謂“千金難買少年窮” 係有其道理。

Xxxxxx

唔一定係悲劇性既,但會加速成熟。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-1-28 10:06
通常咩孩子成熟得最快? 經歷苦難的人。父母離異,繼父母不好,自己或父母重病,父母嚴重體罸,非常貧窮, ...
唔洗禁戲劇性啩……有人係天生較成熟的~我記得細女(大B)係K1時老師第-次见我既評語就係好成熟,人地仲喊紧,阿女已幫同学仔扣衫紐,照顧紧人地~

Yanamami 發表於 17-1-28 14:11
唔洗禁戲劇性啩……有人係天生較成熟的~我記得細女(大B)係K1時老師第-次见我既評語就係好成熟,人地仲喊紧 ...

大家講的程度不同啫。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:shadeslayer+發表於+17-1-28+10:06+

原帖由 Yanamami 於 17-01-28 發表
唔洗禁戲劇性啩……有人係天生較成熟的~我記得細女(大B)係K1時老師第-次见我既評語就係好成熟,人地仲喊紧 ...
所以就是說先天和後天也有影響。

奶奶小時候,是家中長女,雖然有機會上學,但要幫忙家務,考試前是沒有時間溫習的,只能靠入課室前怱怱望兩眼。過年時,會被委派探訪親友,因為由小朋友去的話,可以買較便宜的禮品也不怕失禮。奶奶亦試過被委派向親友借錢。平時亦要為家中事情分憂。佢話自己冇晒童年,著我不要和小孩多說成人擔憂,要有個開心的童年。

另外,我諗成熟一點,對成績會稍有幫助,因較懂事,讀書做功課也較合作,但不至於會勁好多。有一次聽講座,一位大學教授話,一個小朋友其實要到中二至中三,才會開始懂得管理自己的學習,所以在此之前要家長協助是很正常的事。

天生成熟d,或者因為同祖父母住、有兄弟姊妹爭吓、玩吓,以致個人比較懂人性、識睇眉頭眼額,知識面廣d,咁係好事,就算學業成績無大幫助,社交都會好。

但如果係家庭複雜,或者其他嘢影響而早熟,驚佢心思去咗第二度,唔一定專注讀書。

回覆 Olympian 的帖子

你奶奶經歷我都有,阿媽阿爸好鐘意用我過橋,每次係親戚面前用「因為我細個/讀書考試/貪玩/貪食」來做藉口等,成日介紹大人世界幾殘酷幾陰險,所以我要儘快成熟。不過到高中果陣,我突然覺得阿爸阿媽利用我係一件好侮辱我的舉動,所以佢地再叫我去同親戚「團聚/拜訪」,我堅持唔去。
我都覺得自己唔算多童年,Professor 問我細個有咩鍾意,有咩遊戲等等,我答唔出。

所以咩年齡就應該有翻果個年齡的特性,每個人都應該經歷童年、成長、成熟等,咁先至對得起人生。

回覆 Yanamami 的帖子

咁似我的?我 K1 已經開始冇返學喊,完全冇掛住阿媽同屋企,覺得離開成日都冇問題。
我阿媽成日話我幼稚低能,不過班老師話我思想舉動有時候太成熟,同我年齡唔匹配。

上一代二三十個孩子見有人生,但現今多一個起二個止,如珠如寶,還有maid站在旁,到大學住宿舍要取衣服回家洗,咁點成熟?所有成熟不一定與學業成績成正比

呀~我屋企無家傭……可能好dd.

我有個同學成績超級好,年年考第一。但係同我比,我成績雖然唔好,但係個人處事待人成熟過佢好多!佢唔識煮飯、洗碗、洗衣服,有咩唔如意就發大小姐脾,畀人發現過錯就搵藉口/歪理,大唔透,成個小朋友咁。係得我咁好脾氣可以忍耐到佢呢堆缺點。

所以成熟度同讀書成績未必掛勾。

在自由講塲→我終於親眼見識到港孩...其中一個小五生開大不懂抹屁股,由工人姐姐代勞,佢母是護士話好多細菌

b3410    發表於 17-1-29 15:53

brother4 發表於 17-1-29 08:42
在自由講塲→我終於親眼見識到港孩...其中一個小五生開大不懂抹屁股,由工人姐姐代勞,佢母是護士話好多細 ...
係學校時人有三急點算

retriever 發表於 17-1-27 11:21
呢度主流講私補同練習部.

另一面係所謂"閱讀派" 萬事皆能...

大女細細個幼稚園話一定要讀到大學
向咁多年努力挑燈夜讀 成績都唔係前列
好在順利選到心儀科 即同我講定下個目標
最後得嘗所願 入到啦 係佢興趣又係鐘意科
佢不段埋頭苦幹 日以繼夜 不眠不休
挨過四年快畢業時 就同師兄們夾份開小公司
但因為市場都有淡旺季節 新手
唔係每日job 做 佢再take 多個course
有路做 一路供自己讀 我知佢唔係聰明頭腦
相信佢坚持同毅力 一樣會成功

2jkidsfather  Good girl   發表於 17-1-31 09:45
October.  有目標有毅力,巳經跨出成功第一步了。  發表於 17-1-31 01:19
Vanadium  其實咁識諗已成功左,其他講際遇。  發表於 17-1-31 00:15
囝囝爸  勵志人生!  發表於 17-1-30 22:48

TwinWong 發表於 17-1-30 21:07
大女細細個幼稚園話一定要讀到大學
向咁多年努力挑燈夜讀 成績都唔係前列
好在順利選到心儀科 即同我講定 ...

要成功,態度比任何嘢重要,你的女兒就是好例子。

keep-calm 發表於 17-1-27 15:23
個人覺得小朋友的「成熟度」係先天性格主導,後天教養方法不同影響不大

...

我都認同!我見過孖仔孖女唔同性格。一個心思細密,一個粗枝大葉

shadeslayer 發表於 17-1-28 10:06
通常咩孩子成熟得最快? 經歷苦難的人。父母離異,繼父母不好,自己或父母重病,父母嚴重體罸,非常貧窮, ...
我在初小左右,家裡便發生比妳所講更甚的巨變。從那刻開始,對人生確有不同的體會。
是否成熟了,我不知道!

如按命運的安排走下去,之後的人生可能會是悲慘的!

但我學會了從閱讀可以得到更多知識,即使無人幫助,命運仍然要由自己掌握。如果不放棄,能打敗你的人就只有一個。

b3410    發表於 17-1-31 23:32

蛋爸爸 發表於 17-1-31 22:29
我在初小左右,家裡便發生比妳所講更甚的巨變。從那刻開始,對人生確有不同的體會。
是否成熟了,我不知道 ...

這正是成熟的想法。

IloveJJ 發表於 17-1-28 12:44
乜你新年都得閒上EK?係咪好似我咁等拜年呢?
我覺得係架!成熟啲係早啲讀書好架,你睇去in小學都 ...

謝謝大家。

歸納絕大部份回應,似乎成熟度指上進心,懂事,更具體一點,知讀書為物,自動波做功課,溫書考試。

但是成熟度還有指另一種,如我開帖所言,中學的數理學術問題,多年後一看就明解。

這是什麼原因? 是思考解難的多角度? 除了生理年齡的成熟,又是否可培養?