用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 <討論> 成熟度與學業成績
樓主: retriever
go

<討論> 成熟度與學業成績  

成熟度有先天,有後天。

我阿媽排行最細,細個已經好生性,完全冇令人操心,都好識得點搵錢,情願自己辛苦d賺多少少錢幫補家計同孝順父母。

所以佢用自己一套來做準則,上幼稚園就揼晒我所有玩具,話玩玩具好幼稚,我應該生性,然後話當年我個年紀佢已經學串膠花賺錢之類的話,逼我儘快成熟。小學同學派生日會邀請卡,佢唔畀去,話低能浪費時間金錢。我見到同學生日咁開心,同阿媽講我可唔可以下次生日同幾個朋友一齊出去玩同食生日蛋糕,佢又話我思維低能幼稚,生日年年都有,做咩要慶祝,話佢自己生日連蛋糕都冇,年年都冇人同佢買蛋糕慶祝(其實有d係警告我阿爸下次要識做 )所以唔明白點解我要重視生日。

可能我好似唔似,似左阿爸d低能基因,鍾意打機同睇劇,到高中先「成熟生性」,所以十幾年都完全唔明阿媽思想。

1998Ruby1998 發表於 17-1-27 16:31
成熟度有先天,有後天。

我阿媽排行最細,細個已經好生性,完全冇令人操心,都好識得點搵錢,情願自己辛苦 ...

我似你媽多D

oooray 發表於 17-1-27 16:29
除外慢火120度焗二十分鐘,我就唔知有咩方法大幅提升孩子成熟度。叫佢去寫字樓train番一年半载,又唔現實。樓 ...

建議你慢火之後要灑D 水。。。

暫時都係自理方面,另外佢能力內既野自己負責並承擔後果。

有時都會喃嚤下。。。

仲有信仰都可以令人成熟D。。

oooray 發表於 17-1-27 16:29
除外慢火120度焗二十分鐘,我就唔知有咩方法大幅提升孩子成熟度。叫佢去寫字樓train番一年半载,又唔現實。樓 ...

話時話自律都係成熟度既表現。

不過唔少父母孩子小時怕培養紀律自理太嚴苛,反而細路大左攪唔掂俾錢去上軍訓營。

首先要接受小學生就有少學生的生活體驗,累積多了,還要實際應用,得到身邊人事物回饋,才一步步調整出自己專屬的生活智慧,這要時間。

現今情況,我觀察到是十二年一造的,最好三年就可以上架了!是時間上的催逼態度,人家花十二年栽培,硬要三年就見收成,個人來說不敢武斷說不可能,但根基上應該有分別吧?

回覆樓主:

放手比機會小朋友,小朋友就會長大,唔敢話成唔成熟,最少獨立些唔洗要人哋下下照顧佢。
我個仔小三,剛剛走去我家姐屋企幫我攞水果回來,去家姐屋企路程若10分鐘,我家姐話水果好重喎! 其實少少重行10分鐘問題不大。我個仔亦好喜歡幫到手。
其實成績如何也好,一個負責任勤力嘅人,父母擔心少樣啦!

ABC-DAD 發表於 17-1-27 16:49
首先要接受小學生就有少學生的生活體驗,累積多了,還要實際應用,得到身邊人事物回饋,才一步步調整出自己 ...

謝謝。

會不會是反過來。

以前果代孩子的生活經歷多,接觸面也多。現在的小孩太受保護,相同時間練歷少得多。

記得有本名著,卡爾威特的教育,書中位牧師老豆帶細路上山下海,回家把地形畫出來,很多學習練歷都是很生活,很多面體驗。

retriever 發表於 17-1-27 18:30
謝謝。

會不會是反過來。

我家書櫃有這本書,據出版社資料,其手抄孤本存在哈佛大學珍貴文物圖書館,不輕易外借。 坊間是部分整理過嘅刋物,相關引伸出的早慧資優書籍風摩一時。
部分見解非常精僻,可惜嘅係對兒子跟母親嘅生活,當中所產生不可抹殺的微妙影響與令人動容嘅重要部分,着墨極少,如忽略當中父母兒子間某些心理互動,若照單全收,我直覺會出現某種失衡。
如閣下有個人心得,不妨討論一下。

學校比好多機會學生接觸不同階層的人  我又唔覺接觸面小左喎
以喜樂的心迎接每一天

retriever 發表於 17-1-27 18:30
謝謝。

會不會是反過來。

重點都是在多久時間做多少事,老卡是十九世紀初寫的書,當中著重生活能力培養,身心強壯健康,打好基礎方面,係值得參考,但在兒子社交方面的論述,似乎因時代環境不同,見仁見智

ABC-DAD 發表於 17-1-27 19:43
我家書櫃有這本書,據出版社資料,其手抄孤本存在哈大學珍貴文物圖書館,不輕易外借。 坊間是部分整理過嘅 ...

我果本係譯本,睇過下,印象幾深刻。

作者年代應該主要係教士才有機會接受較父多教育。早教以父親為主亦正常。

你咁認真我都係睇返本書先同你討論。呵呵!

爸爸的參與,在早期教育有一定嘅作用,但中國人社會男女分治家庭內外的思想太根深蒂固,對欠缺經驗的新手父母,實在存在不少挑戰,有時信仰上的共同價值,如能貫徹整個家族,育兒所面對的壓力,反會帶來一股凝聚力

ABC-DAD 發表於 17-1-27 20:45
爸爸的參與,在早期教育有一定嘅作用,但中國人社會男女分治家庭內外的思想太根深蒂固,對欠缺經驗的新手父 ...

認同。

結婚生子後,更覺家庭信仰的重要。

共勉之!

回覆 retriever 的帖子

多得你提起,實話實說,自己早期在在兒女管教上得到該書不少啟發。

獲益良多

ABC-DAD 發表於 17-1-27 21:26
回覆 retriever 的帖子

多得你提起,實話實說,自己早期在在兒女管教上得到該書不少啟發。 ...

咁我真係要攞返本書出來重溫。

通常咩孩子成熟得最快? 經歷苦難的人。父母離異,繼父母不好,自己或父母重病,父母嚴重體罸,非常貧窮,等等。

我不想孩子有比自己年齡成熟的表現。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-1-28 10:06
通常咩孩子成熟得最快? 經歷苦難的人。父母離異,繼父母不好,自己或父母重病,父母嚴重體罸,非常貧窮, ...

譬如: 呀龍當年幫老豆在大王東街賣雪糕?

唔一定係悲劇性既,但所謂“千金難買少年窮” 係有其道理。

回覆: 成熟度與學業成績

千金難買少年,不一定小時的成績一定好,自己細時在垃圾堆中找玻璃樽去士多換糖果,要煮飯及洗衣,大假要串膠花,冇心去讀書就小學要留班和踢出校,估不多人像自己,現小朋友全日制,天天放學上補習,回家要做功課,溫習/備課,2200上牀都難。。。開竅多中學。。

brother4 發表於 17-1-28 10:59
千金難買少年,不一定小時的成績一定好,自己細時在垃圾堆中找玻璃樽去士多換糖果,要煮飯及洗衣,大假要串 ...

最慘而家中學大學未開竅。