用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2017 九月 6th form一問(求救)
go

2017 九月 6th form一問(求救) [複製鏈接]

話說我依家喺間前名校讀緊form 5. 以前成績不過不失,係debate同speech fest.贏唔少獎,自問唔蠢.但係一到form4有elective之後,就開始沉.父母上年(16年)一直say no;話唔比去外國讀.直到11月先比,搵咗間係太子嘅agent,但係我近兩年成績只有中游水平(除英文外).報咗幾間學校:一間話我debate好但老(1999),一間有maths test但係我估唔到會出我唔記得嘅form3數,炒咗.依家諗住報UKISET,應有水準以上成績,再睇吓點.

想問我計劃有冇錯;仲有冇機會定係死咗條心讀DSE好.見呢度家長們甚有經驗而且願意幫人.希望各路兄台能指點迷律,不吝賜教,不勝感激。
   0    0    0    0

回覆 ansony119 的帖子

請問你是不是99年,年尾生日?因為英國傳統學校學生是用9月1日這條線來畫分入學級別的。
正常情況下,99年現正應該讀upper six, 今天九月會入大學。但有d中學會收學生讀year 12.  如果你今年九月才讀year 12, 真是有點超齡,不過如果你考得佢地學校入學試成績好,可能都有好學校收的,請不要灰心,努力加油。

另外, 個個UKISET 不是間間學校需要考,而且學校不太看重這個試, 佢地最緊要看你的入學考試成績,香港校內成績,面試英文會話能力。所以你最好看清楚你心 儀的學校需唔需要考這個試,免得浪費金錢和時間。

努力加油!

回覆 iloveyoga 的帖子

我11月,就係唔知依家啲學校滿未

你打電話去AA 問一問仲有冇好學校仍然有位?例如: Caterham school

AA比較好?

AA 勝在意見中肯,老實但是要你主動跟進

回覆:2017 九月 6th form一問(求救)

是IB定dse?中學修什麽科?如去英國想讀那科?將來大學想入什麽?會非聯招報本地?

ansony119 發表於 17-1-26 22:19
話說我依家喺間前名校讀緊form 5. 以前成績不過不失,係debate同speech fest.贏唔少獎,自問唔蠢.但係一到for ...

你是男定女,會讀甚麼科?通常是三至四科吧。
會否考慮政府的sixth form college? 即是有堂上才返學,住home stay。一年連生活費約HK$200K.

回覆 brother4 的帖子

DSE, Hist&Econ, 想讀Philo, econ, maths, classic civ., 文或商,大學美歐香港都考慮

回覆 kls12 的帖子

我男,一般私立都叫afford到, gov't有咩好處?

回覆:2017 九月 6th form一問(求救)

先dse是免費,但留學是要交學費,要考慮budgets,,本地band1中學應成績估都好,因差極有限,如報大學的心儀科競爭一般,選Ou,樹仁 ,嶺南及浸會難度不大,但有要求及更好的大學,才考慮留學,因英文底好,有利取好成績

ansony119 發表於 17-1-27 14:08
回覆 kls12 的帖子

我男,一般私立都叫afford到, gov't有咩好處?

政府學校一般要求較低,有些是不用考試,若自理能力較高,是個不錯的選擇.

上多兩間agents  (incl AA) 問多D意見先,尤其AA有個test你做完再睇下佢點講先。

大部分學生會申請幾間學校,最終只讀一間,所以部分學校1月打後會再有位,(有朋友8月先收到offer,9月開學)所以你仍然有希望,不過真係要快。

ansony119 發表於 17-1-26 22:19
話說我依家喺間前名校讀緊form 5. 以前成績不過不失,係debate同speech fest.贏唔少獎,自問唔蠢.但係一到for ...
How about CC in US, e.g. De Anza College
‹ 上一主題|下一主題