用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一成績平均平得6x分
go

中一成績平均平得6x分 [複製鏈接]

我女小學平均分有8x-9x。係咪大部分中學都會退步,份卷又會深好多。
你們小朋友有冇經歷?
大家分享吓!

王家爸爸  其他人既平均分係幾多?  發表於 17-1-26 15:09
   2    0    0    1

2004107 發表於 17-1-26 09:30
我女小學平均分有8x-9x。係咪大部分中學都會退步,份卷又會深好多。
你們小朋友有冇經歷?
大家分享吓!

我女一般各科有8X分,不算最top嗰班同學。

你們小朋友有冇經歷?
大家分享吓!
分數可能只係反映份卷深淺既數字,絕對分數唔重要,相對分數先係重點。如果你6X分,大部分其他人既平均分只係5X分,你好叻。如果你8X分,大部分其他人既平均分係9X分,你需要努力啲。

snugglechums 發表於 17-1-26 14:54
我女一般各科有8X分,不算最top嗰班同學。
我仔學校有啲科,例如中文,班裡面最叻嗰個都唔夠65分(193,300滿分)。

王家爸爸 發表於 17-1-26 15:19
我仔學校有啲科,例如中文,班裡面最叻嗰個都唔夠65分(193,300滿分)。  ...

我都知不是看幾多分,好似我女今次科bio,她有83分,但只是高平均分2分。有d科我也無問我女,只是她說我便聽。

snugglechums 發表於 17-1-26 16:11
我都知不是看幾多分,好似我女今次科bio,她有83分,但只是高平均分2分。有d科我也無問我女,只是她說我便 ...
去到中學,高過平均分已經OK啦,高過平均分2分真係唔差。

王家爸爸 發表於 17-1-26 16:14
去到中學,高過平均分已經OK啦,高過平均分2分真係唔差。

因為bio有不少人也有9X,咁我以為高平均分2分也是一般成績。而有d科目好似chem她高過平均9分,我女話自己一般,其實高8分以上,我已當她好了。

snugglechums 發表於 17-1-26 16:29
因為bio有不少人也有9X,咁我以為高平均分2分也是一般成績。而有d科目好似chem她高過平均9分,我女話自己 ...
我覺得佢已經係上游成績,其實唔差,唔好俾太大壓力俾小朋友。

回覆:中一成績平均平得6x分

有6X亞大學校全級高亞大平均3X左右,可能band 2 中學

王家爸爸 發表於 17-1-26 16:56
我覺得佢已經係上游成績,其實唔差,唔好俾太大壓力俾小朋友。

係我女話自己成績一般。我也沒有比壓力她,就算我想比這個年紀也不會理,因為我見到她好hea,平日或考試也經常上網,考試仲坐係度睇課外書、上網,咁當然有讀,但每次讀一陣就玩,佢勝在記性和吸收力都ok,所以我覺得以她的付出,成績一般也正常。

6X 分係我學校初中時期大約 120/220 ,高中 6X 分大概 100 內,全級第一個平均分係 80 分樓下。

好多阿爸阿媽以為仔女突然大退步,其實學習範圍大左,考試卷出法唔同左+深左,6X-7X 分已經係keep 到。(當然要睇你係邊間學校同埋其他同學咩分數)遲d DSE 中文卷有 60 分你要開香檳慶祝同劏雞還神,因為呢個分數已經有 5,70 分已經係 5**,除非你中文好勁同埋對自己超級有要求。

我中學除左英文係同小學成績一樣之外,其他重要科目都係 50-70 分。

切記:唔好用小學分數準則去睇佢中學成績!

snugglechums 發表於 17-1-26 18:13
係我女話自己成績一般。我也沒有比壓力她,就算我想比這個年紀也不會理,因為我見到她好hea,平日或考試也 ...
我反而贊成多睇課外書,先輕鬆兩年,累積課本以外既學識,到中三先開始發力,可能會後來追上。

王家爸爸 發表於 17-1-27 09:15
我反而贊成多睇課外書,先輕鬆兩年,累積課本以外既學識,到中三先開始發力,可能會後來追上。 ...
同意, 我囡迷上電子書, 我由得佢睇, 好過晒時間WHATSAPP 打机,
小學時中文最TOP個浸(有補習), 升中(無補習)加上未適應, 即時跌,
但見佢依三年中文閱卷係穏步上揚, 開回復水平, 指定題都好少失分,
雖然唔係最高, 但已經係級內TOP 1/4 個浸成績

王家爸爸 發表於 17-1-27 09:15
我反而贊成多睇課外書,先輕鬆兩年,累積課本以外既學識,到中三先開始發力,可能會後來追上。 ...

我女自小看很多課外書,而我一向也不太push她,我唔想她怕咗讀書,而你講的我女一早已做咗,中一、二已很輕鬆,係今年中三未見她發力啫,不過我也相信她會懂得想再加上朋輩的影響,我女d同學已叫她唔好咁hea,所以來緊dse她應該會真的發力。

王家爸爸    發表於 17-1-27 10:27

你們小朋友有冇經歷?
大家分享吓!
除了平均分可以睇吓每科級名次,如果分數低名次前應該份卷較深不用擔心。

醒目開學勳章

其實點解中學要計得咁覆雜架?

October.  要跟DSE計分方式。  發表於 17-1-30 13:02

留意名次。爭取在中游靠前位置就好

分數本身意義較小
有些學校會提供平均分和標準差,就能更準確理解成績表現

losir0227 發表於 17-1-27 21:14
留意名次。爭取在中游靠前位置就好

分數本身意義較小

我地每班高唔過平均分無名次顯示

引用:Quote:losir0227+發表於+17-1-27+21:14+ 留

原帖由 TwinWong 於 17-01-29 發表
我地就全級一半之後就唔排名次。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

TwinWong 發表於 17-1-29 10:15
這樣表達有好處,同學仔不會因看到較後的排名而失落。給同學的目標可以拾級而上。
如果分數有機會追到平均分,就以此為目標。若稍有距離,則以超越自己上次成績為目標。
‹ 上一主題|下一主題