用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問那裡有資優評估??
go

請問那裡有資優評估?? [複製鏈接]

老師叫小朋友去check下
   3    0    1    1

Sanmic 發表於 17-1-26 08:30

中大

Sanmic 發表於 17-1-26 08:30

幾多歲?做測試的目的?

Sanmic ,我在協康會check 的
http://slp.heephong.org/
$5800
但如果問題不是太大,最好不要太細個去check

回覆樓主:

港大。要7歲先可以做。不過要排期。
阿仔由4歲半開始排。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 17-2-17 14:23
港大。要7歲先可以做。不過要排期。
阿仔由4歲半開始排。

港大做幾錢?
我都係老師叫check下,想拎多d資料

回覆 yyb1011 的帖子

因心理學家話其實最好7,8 歲check 最準確。以我仔為例,我仔5歲check ,IQ 分數正常,但多項其他測試都是高分的,心理學家話阿仔有資優的特徵,但IQ 分正常,因為6歲以上的小朋友都係做同一份測試,所以心理學家叫我不用理會分數,因他年紀太細,check IQ text 唔太準,反而其他的測試很高分,已可以知道阿仔是有資優的條件,但因IQ分數正常,所以報告是寫輕微過度活躍及輕微專注力不足。

mv_lee 發表於 17-2-17 15:33
港大做幾錢?
我都係老師叫check下,想拎多d資料

正價唔記得,好似幾千,不過我申請到資助,只係500。不過老師叫check,咁真係資優又如何,佢可以幫你小朋友咩野?
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 17-2-17 23:12
正價唔記得,好似幾千,不過我申請到資助,只係500。不過老師叫check,咁真係資優又如何,佢可以幫你小朋 ...

佢只係話睇下係咪,係就唔好埋沒天份之類

mv_lee 發表於 17-2-18 07:37
佢只係話睇下係咪,係就唔好埋沒天份之類

小朋友係小學?講就易,唔好埋沒天份。
資優生最難搞,唔係點發揮,係佢地既情緒EQ,學校無資源幫助,就唔知好過知,到時小朋友做唔到要求,只會越做越差。得不嘗失。

chowqv 發表於 17-2-18 15:37
資優生最難搞,唔係點發揮,係佢地既情緒EQ,學校無資源幫助,就唔 ...

幼稚園,我知道6歲前唔凖,所以想了解多d資料再決定,現時都係觀察中,如果無特別情緒問題都未必會理佢,無要求下做全班最叻果批,好過知道左之後高要求,大壓力。
更何況。。。政府真係好似無乜支援(emoji)

mv_lee 發表於 17-2-19 10:27
幼稚園,我知道6歲前唔凖,所以想了解多d資料再決定,現時都係觀察中,如果無特別情緒問題都未必會理佢, ...

我個仔都係幼兒園時,老師同我講:去check下IQ;到後因為佢發現佢有自閉症,d人成人話佢低能,智障,所以我先去做智力評估,等其他人無野講。
阿仔係資優,阿媽就知憂。

chowqv 發表於 17-2-19 23:18
我個仔都係幼兒園時,老師同我講:去check下IQ;到後因為佢發現佢有自閉症,d人成人話佢低能,智障,所以 ...

就只係因為佢成日自己玩,所以老師叫去check? 咁result係咪只話資優?無其他問題?

mv_lee 發表於 17-2-20 07:36
就只係因為佢成日自己玩,所以老師叫去check? 咁result係咪只話資優?無其他問題?
...

No,果陣阿仔得一歲,果老師已經話阿仔絕對值得去做智力測試。佢又無自己玩,有同d同學玩。2歲學校放假,佢識講:媽媽我好寂寞,我想返學,點解今日唔返去?
佢4歲半已經俾評估有自閉症,ADHD,言語發展遲緩,小手肌不協調…但智商無得check,只剔係正常。所以我自費去排港大做智力測試。咁佢又未到資優,只有128(資優係130).

chowqv 發表於 17-2-18 15:37
資優生最難搞,唔係點發揮,係佢地既情緒EQ,學校無資源幫助,就唔 ...
小兒 6 歳半,上月剛做了IQ TEST, 是資優。以前幼稚園是HAPPY SCHOOL, 學業上無情緒問題。現讀傳統名校小一,下學期開始,佢突然十分著重成績,因為怕默書俾人捉佢字體寫唔靚而扣分,會重覆寫完又擦,寫完又擦。功課為了取貼紙,亦會寫完又擦,一個字改十幾次,直至我收起佢所有擦膠。在家中預默 DICTATION , 會因為錯一個字而情緒失控,大喊大叫打媽咪。佢話佢之前每次默書都是100 分,如果有一次取不到100 分,佢會好嬲,好想打人。佢自己唔知自己係資優,學校亦唔知。當初做IQ TEST 係因為由幼稚園到小學,老師都說他坐不定,唔專心。
我應唔應該同學校講小朋友係資優但EQ 較弱 ? 講左,學校會否 label 佢係麻煩學生?  

gloria_cwy3 發表於 17-2-20 10:57
小兒 6 歳半,上月剛做了IQ TEST, 是資優。以前幼稚園是HAPPY SCHOOL, 學業上無情緒問題。現讀傳統名校小一 ...
學校對資優有支援嗎?處理資優經驗較豐富的老師,大都不會標籤小朋友的。
不過,小朋友在校內有沒有情緒問題呢?如果沒有,你期望學校會如何回應你/提供那些支援?

自強不息 厚德載物

gloria_cwy3 發表於 17-2-20 10:57
小兒 6 歳半,上月剛做了IQ TEST, 是資優。以前幼稚園是HAPPY SCHOOL, 學業上無情緒問題。現讀傳統名校小一 ...

資優生,最需唔係點發揮,最需要係情緒控制,佢地多數完美主義,對自己好有要求。你小朋友咁既情況,會同學校社工求助嘛?控制唔到情緒,再叻都無用,一個經常失控既人,可能連堂都上唔到。

回覆 meowloo 的帖子

他在學校無情緒問題,只會間中唔係太專心。因為佢比較聽老師話,所以希望老師可以糾正佢的過分完美主意,同時講俾佢知,咁樣擦完又擦,有機會做唔哂測驗卷,後果可以好嚴重。(我已經講過好多次,但係佢覺得我唔係權威人士,唔係好聽我講。)
‹ 上一主題|下一主題