用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才 VS 陳守仁,點揀好?
樓主: ganbatei
go

優才 VS 陳守仁,點揀好? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

target4 發表於 17-1-26 13:33
我估如果優才轉出去, 可能無甘易
not really..競爭力不錯,其中一個例子跳班去DB再跳入U都有

恐龍家

小曳人 發表於 17-1-26 22:07
not really..競爭力不錯,其中一個例子跳班去DB再跳入U都有

聽過有多於一人中由GT插LS之後名列前矛。

睇返tsl 個placement, 女生placement 比sfa Aps kts at least equal if not better than!

引用:NPL+應該唔差,學生英文水平唔差我唔清楚TS

原帖由 小曳人 於 17-01-26 發表
NPL 應該唔差,學生英文水平唔差
我唔清楚TSL上嘅係乜人,但自己考入嘅,我識兩個本地人,英文好強!
另,N ...
輪DSE成績, 不計IB, GT 比NPL 較好。
有傳GT 遲些有IB。

引用:Quote:Noelpychiu+發表於+17-1-26+11:13+本

原帖由 hkpapa852 於 17-01-26 發表
你認為有幾多考小學既家長係有去研究埋升中?

油尖旺小學網係全港唯一一個升中利男不太利女既校網, 加上只 ...
除了就讀的小學網, 是否都可以選擇自已屋企的中學校網?

小曳人  yes  發表於 17-1-27 07:43

assado 發表於 17-1-27 04:22

中學校網是根据小學。

小曳人  or 住址校網  發表於 17-1-27 07:44

assado 發表於 17-1-27 04:22
如果本身住係個靚中學網,讀邊間問題不大。但如果唔係,就要小心考慮埋升中安排。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

73662710 發表於 17-1-26 22:53
睇返tsl 個placement, 女生placement 比sfa Aps kts at least equal if not better than!

好眼利!!!

所以話統計比較最好自己計。

retriever 發表於 17-1-27 08:13
好眼利!!!

所以話統計比較最好自己計。
其實除咗SFA一間有官方將男女派分表現分出嚟, 其餘學校都無, 都係靠估

以2014-2016年度小六畢業生升中派位去睇:

女生人數

女生升讀B1學校人數(佔女生比例)

女生升讀B2A-B1學校人數(佔女生比例)

女生升讀其它級別學校人數(佔女生比例)

派入B1男女校人數

派入B2A-B1男女校人數

派入其它級別男女校人數

TSL

>=30 (>=49.18%)

?

?

SFA

42 (84.00%)

6 (12.00%)

2 (4.00%)

TSL女生係咪派得好好呢? 我唔肯定, 但我夠膽話SFA女生派得好好!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-27 09:07
其實除咗SFA一間有官方將男女派分表現分出嚟, 其餘學校都無, 都係靠估

以2014-2016年度小六畢業生升中派位 ...

D 版友係睇D "耳熟能詳" (關鍵字??) 既學校...
女仔易睇, 因為唔少版友認為女仔讀到既呢D  "耳熟能詳"  都係傳統女校啦... 所以係唔駛好似SFA 咁分男女囉...

岩岩果年我無睇, 但之前果年TSL 確係好多 格仔裙, 瑪麗山, 串咀女校等等...

SFA 入既果D大戶, 好似 上智呀, 聖母呀, 好多版友覺得唔係 "耳熟能詳"  , 睇唔上眼架...

73662710  今年都好勁,dgs 5 Mary Mount 9 SPC 7. Supposed 60 students, 1/3 got into these 3  發表於 17-1-27 10:08

retriever 發表於 17-1-27 09:20
D 版友係睇D "耳熟能詳" (關鍵字??) 既學校...
女仔易睇, 因為唔版友認為女仔讀到既呢D  "耳熟能詳"  都係 ...
港島個兩間名女校, 係鍾意收D英文能力較高既學生.

hkpapa852 發表於 17-1-27 09:30

正是...

咁女仔英文好係著數好多....

想講既係, 以EK 版友標準 上智呢D 好野, 真係聽都未聽過, 就算聽完亦當無聽過....

引用:Quote:retriever+發表於+17-1-27+09:20+D+

原帖由 hkpapa852 於 17-01-27 發表
咁可能港島2間女校都有宗教因素既,中學部多咗國際學生,要深究吓來自何校了。斷估上,又無乜可能區內國際小學咁多派/考入

引用:Quote:hkpapa852+發表於+17-1-27+09:30+港

原帖由 retriever 於 17-01-27 發表
正是...

咁女仔英文好係著數好多....
只係EK版友?? 現實係,一間新界B1A,一間界限街B1A,你會揀边間先??

未関自己事,當然可以係理念行先,時間將至,就~~~

mcl203 發表於 17-1-27 09:52
只係EK版友?? 現實係,一間新界B1A,一間界限街B1A,你會揀边間先??

未関自己事,當然可以係理念行先,時 ...

EK 版友有D 唔同, 資訊泛濫, 先知先覺...

兩間B1A, 一間新界, 一間界限街放在面前當然易揀..

而家"先知先覺" 係六年前已經對其他普通B1學校睇唔上眼, 當然係有智慧之人.

73662710  Good point! Exactly what someone is doing or planning to do!  發表於 17-1-27 11:42

引用:Quote:mcl203+發表於+17-1-27+09:52+只係EK

原帖由 retriever 於 17-01-27 發表
EK 版友有D 唔同, 資訊泛濫, 先知先覺...

咁又唔明喎,太高深了,無過往何來有現在,遲D既將來??

回覆樓主:

TSL for sure if the kid is very active.

mcl203 發表於 17-1-27 09:52

未関自己事,當然可以係理念行先,時 ...
就算一間地區b1A vs 一間b1B-C 嘅傳統名中, 有家長仍會選擇後者。始終選校, 除咗成績, 仲有好多其它因素要考慮。名牌效應, 校友網絡....etc. 以上這些, 都唔係好多地區名校可以俾到。

引用:小女屬活潑好動型,有小聰明,但pat+pat唔

原帖由 ganbatei 於 17-01-25 發表
小女屬活潑好動型,有小聰明,但pat pat唔痴凳果種,幼稚園老師評為唔專心,心散。我們喜歡優才的教育理念 ...
GT 以品帶學, 副校曾得行政長官教學奬。一條龍, GT已是B1英中, 我自己今年都選GT。

回覆樓主:

今年競爭咁大,六年後又要再爭過,都係揾間一條龍嘅學校好啲
‹ 上一主題|下一主題