用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才 VS 陳守仁,點揀好?
go

優才 VS 陳守仁,點揀好? [複製鏈接]

小女屬活潑好動型,有小聰明,但pat pat唔痴凳果種,幼稚園老師評為唔專心,心散。我們喜歡優才的教育理念,有中學backup,也喜歡陳守仁的多元化教學、語境。地點不是問題,有幸兩間都有offer,請高人指教。
   6    0    0    0

回覆樓主:

我覺得優才DSE成績唔錯,如果樓主唔想6年後再煩,可以選優才

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3305568

難㨂。但優才有冇校車去你家先?一讀十二年

引用:小女屬活潑好動型,有小聰明,但pat+pat唔

原帖由 ganbatei 於 17-01-25 發表
小女屬活潑好動型,有小聰明,但pat pat唔痴凳果種,幼稚園老師評為唔專心,心散。我們喜歡優才的教育理念 ...
睇家長博吾博將來考比優才B1C更好中學, 有机會差過, 另陳守仁考TSA, 高小多功課。GT小班, 中學有優勢。

回覆:優才 VS 陳守仁,點揀好?

TSL 好多去NPL, 成績比不上GT中學

assado 發表於 17-1-26 05:06
睇家長博吾博將來考比優才B1C更好中學, 有机會差過, 另陳守仁考TSA, 高小多功課。GT小班, 中學有優勢。

...

根據hkpapa852另一個post, 優才應該屬B1B

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3241251

ganbatei 發表於 17-1-25 21:58
小女屬活潑好動型,有小聰明,但pat pat唔痴凳果種,幼稚園老師評為唔專心,心散。我們喜歡優才的教育理念 ...

TSL

assado 發表於 17-1-26 05:07
TSL 好多去NPL, 成績比不上GT中學

TSL 上NPL多是non Chinese students, 但自去年已沒有Non Chinese students 的獨立收生

陳守仁

陳守仁

vote for TSL

ganbatei 發表於 17-1-25 21:58

女仔如果讀TSL, 留係油尖旺升中無好處.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-26 10:44
女仔如果讀TSL, 留係油尖旺升中無好處.

真心想請教:無好處的意思是什麼?是否....就算在TSL小學屬B1生,到揀中學油尖旺無B1學校?

如果是:點解重咁多人考TSL?

Noelpychiu 發表於 17-1-26 11:13

真心想請教:無好處的意思是什麼?是否....就算在TSL小 ...
你認為有幾多考小學既家長係有去研究埋升中?

油尖旺小學網係全港唯一一個升中利男不太利女既校網, 加上只有兩間B2C既中學.  
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-26 11:18
你認為有幾多考小學既家長係有去研究埋升中?

油尖旺小學網係全港唯一一個升中利男不太利女既校網, 加上只 ...

Thank you hkpapa852

睇來女仔可以考少間了。

醒目開學勳章 貢獻勳章

NPL 應該唔差,學生英文水平唔差
我唔清楚TSL上嘅係乜人,但自己考入嘅,我識兩個本地人,英文好強!
另,NPL有得考IB文憑試

恐龍家

回覆 ganbatei 的帖子

我會選TSL, 然後看下進度如何, 可以的話, P3,4 轉走... 我估如果優才轉出去, 可能無甘易

另外, 請問你是如何教小朋友, 因為我阿仔也是比老師評為唔專心,心散................... 謝謝

回覆樓主:

我buy一條龍,唔想6年後又嚟多次,聽簡介會,做portfolio, 填form, 交form, 面試,等結果…

小曳人 發表於 17-1-26 12:12
NPL 應該唔差,學生英文水平唔差
我唔清楚TSL上嘅係乜人,但自己考入嘅,我識兩個本地人,英文好強!
另,N ...

自從上年NPL 發生的風化案,以後完全唔會考慮呢間。
‹ 上一主題|下一主題