用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 [溫馨提示]升中年之超勁忙的3月份
go

[溫馨提示]升中年之超勁忙的3月份 [複製鏈接]

眨下眼,又到咗升中年的最忙碌嘅月份,三月呢!
呈分試和面試共冶一爐,唔想吃不消,就好好利用年假幫輕下啦!
辛苦哩個三月份,四月復活節咪可以開開心心去渡假囉!努力加油呀!

提提大家,襯住新年假好好準備下:

@@::
@@呈3考試,要力保自己所屬嘅Banding呀!努力
@@多與孩子交談,講自身嘅!講擅長嘅!講處境嘅!加油
@@中學的辦學理念,強咩!致力推動D咩!扼要記,忌背誦呢!努力
@@學校有D咩地方可以有利於孩子的成長呀!加油
@@練習和留意禮貌,平時缺乏嘅!襯拜年多練多練呢!努力
@@繼續多睇書,少睇開書嘅!試下開始俾一小段感興趣嘅閱報吧!加油
@@開始留意本港,內地和世界合共幾條嘅大事,貴精不貴多呢!努力
@@盡量話俾孩子知,有機會會發生嘅突發事情,可讓孩子不慌地應變嘛!加油
@@間中講下引下孩子,自行中學的好嘢!讓孩子儲夠正能量有利面試呢!努力
@@心理教導,讓孩子知道父母要嘅唔係結果,而係寶貝盡了力就可以啦!加油

成功往往留俾有準備嘅人,這番老生常談嘅老話兒,
就藉著升中嘅機會,好好與孩子學習準備的好處呢!
而有準備嘅人往往壓力指數又會少人好多呢!

祝願各位新年進步,學業進步,升中順利萬事通!

sumkeipa    發表於 17-2-6 14:45
peipeiwong    發表於 17-1-26 19:12
王家爸爸    發表於 17-1-26 09:36
lojo11    發表於 17-1-26 08:00
   38    0    0    0

回覆:[溫馨提示]升中年之超勁忙的3月份

謝謝分享

回覆 YmOra 的帖子

好有用的資料,謝分享!

回覆:YmOra 的帖子

十分好的提醒👍👍

回覆樓主:

十分正向, 多謝你

Thank you.

[url=http://www.snugglepie.com][img]http://www.snugglepie.com/ezb/362025.png

很好的分享!祝你新年快樂身體健康、萬事如意!

YmOra,
多謝您係我地心情又堅張又沉重又忙準備過年的日子, 像明燈般, 照亮着我地呢班家長, 给我們十分之有用的提示。
無言感激!

也順祝YmOra及大家
新年順利如意!! 身體健康!!

回覆樓主:

雖然仔仔以升中了,但都祝各位家長派到心儀嘅中學。自行嘅心得我冇乜,但就唔好過份強迫,多用傾計同比佢感受下需要點去爭取。

呈分試就要分配好時間,預早溫習,記睇重啲常識同視藝,唔好學我個仔仔咁視藝得 65 分 ^_^

回覆樓主:

小朋友既心理質素、禮貌、應對技巧其實應該早啲訓練。心理質素需要長期訓練,識得點解面對困難,唔識答唔會驚,呢啲表面上簡單既野,反而最難訓練,需要長時間訓練。禮貌、應對技巧可以係拜年既時候開始訓練。

當然如果係為大抽獎準備,考好呈3最重要。

lojo11    發表於 17-1-26 09:57

王家爸爸 發表於 17-1-26 09:36
小朋友既心理質素、禮貌、應對技巧其實應該早啲訓練。心理質素需要長期訓練,識得點解面對困難,唔識答唔會 ...

其實小朋友面試時緊張,係正常反應。大人見工,都會緊張喇。坦白講,我去in 人,都會有D緊張。都擔心問咗D好低能的問題。
你驚,隔離各個可能驚過你大家一樣,就反而可以平常心,淡定。

記得一次interview,等候期間,本來好緊張。結果見到另外一位candidate, 驚到不停行來行去。即刻放鬆嗮。

王家爸爸  要能夠真係平常心面對,首先要訓練有素,個心先會定。   發表於 17-1-26 09:57

YmOra 發表於 17-1-25 19:11
辛 ...

YmOra 發表於 17-1-25 19:11
辛 ...

辛苦哩個三月份,四月復活節咪可以開開心心去渡假囉! ------ 哈!哈!哈! (大笑三聲先聲奪人, 鼓勵自己, 為自己打打氣先) 4月復活呀!! 人生滿希望呀!!!

其實,每位小朋友都好叻,年紀小小就要應付像大人一樣的面試,有D題目連大人都不識答,又要面對失敗冇得2nd In 的情況,我心底好配服他們,當然我咃做家長嘅不但要調節自己心情,又要不斷鼓勵小朋友,真係幾辛苦,無論結果是怎樣都係一個經歴及段練。大家努力!

ptm    發表於 17-1-26 15:53
lojo11    發表於 17-1-26 11:47

‹ 上一主題|下一主題